notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A zserbó története, legjobb receptje

Hirdetés

A világ legjobb zserbó receptje, egyenesen Gerbeaud Emil tollából!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Szerintem mindenki szereti a zserbót, főleg karácsony idején található meg szinten minden asztalon, nem is csoda ez, hiszen hihetetlenül finom! A most következő cikkben megmutatom nektek az eredeti receptet, ami egyenesen Gerbeaud Emil tollából származik! 

Zserbó, a zserbó elkészítése, a legjobb zserbó receptje mindenkinek

A zserbó története

 

Az eredeti recept a zserbó névadójától, a svájci Gerbeaud Emiltől származik. A cukrász bejárta Franciaországot, Angliát, végül mégis Budapesten telepedett le, Kugler Henrik hívására, még pedig azért, hogy az előkelő belvárosi cukrászda vezetését elvállalja.

 

A Vörösmarty téren – annó Gizella tér – működő cukrászda az elegáns világ találkozóhelyeként volt számon tartva, ennek megfelelően a tökéletes cukrászmestert kereste Kugler, aki már látott világot, és nyitott az újításokra. Ezt a személyt meg is találta, a svájci cukrász számos újítást hozott rövid időn belül, új termékekkel, például bonbonokkal, cukorkákkal, vajas, párizsi és más krémekkel bővült a kínálat.

 

A cukrászdában hamar a legkedveltebb termékek közé emelkedett a konyakos meggy és természetesen a korábban megálmodott zserbó! Egy idő után már nem csak a városban szállították a süteményeket, hanem az ország más tájaira, és még külföldre is, még a török szultán hámere számára is! A klasszikus zserbó a csoki-dió-sárgabarack isteni hármas tökéletes íz kombinációjának köszönheti népszerűségét, valamint annak, hogy soká eláll, sőt… minél többet pihen, annál finomabb. Most pedig jöjjön az eredeti recept, amit a következő oldalon osztok meg veletek! 

Hirdetés

 

Zserbó, a zserbó elkészítése, a legjobb zserbó receptje mindenkinek

A tésztához: 60 dkg finomliszt, 30 dkg vaj vagy margarin, 1dl tej, 1,5 dkg élesztő, 0,5 dl rum, 10 dkg kristálycukor, 2 tojássárgája, szódabikarbóna, csipetnyi só.

 

A töltelékhez: 40 dkg darált dióbél, 40 dkg sárgabaracklekvár, 30 dkg kristálycukor.

 

A tészta lekenésére: 1 tojássárgája

 

A tetejére: 16-18 dkg étcsokoládé,

vagy csoki máz, aminek az elkészítés módját itt láthatod!

Hozzávalók: 12 dkg cukor, 4 evőkanál kakaópor, 4 evőkanál víz, 1-2 dkg  vaj. A cukrot, a kakaót, és a vizet összekeverjük, kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad, majd azonnal belekeverjük a vajat (Amennyiben több zsiradékot teszünk hozzá, lágyabb, krémszerű bevonót kapunk, és nem fog teljesen megszilárdulni.) A folyékony masszát a tésztára terítjük, és hűvös helyen hagyjuk megkötni.

 

A zserbó elkészítésének menete

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Kb. 10 percig így hagyjuk, ezalatt kissé felfut. Közben a rumot is meglangyosítjuk, majd a cukrot beleszórjuk, ezután az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük és a tojások sárgájával, fél mokkáskanál szódabikarbónával meg a sóval tésztává gyúrjuk. Letakarva legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.

Hirdetés

 

A diót a lekvárral meg a cukorral összekeverjük. A tésztát három részre osztjuk és egyenként nagy tepsi nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyiket kivajazott tepsibe fektetjük, majd a diókrém felét rásimítjuk. Erre kerül a második tésztalap. A maradék diót rákenjük, majd a harmadik tésztával befedjük. A tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk, és 45 percig pihentetjük.

 

Előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal 45-50 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk ki hűlni. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, megvárjuk amíg langyosra hűl a tésztára öntjük és elsimítjuk. megvárjuk amíg megdermed, majd szeletekre vágjuk. Vagy pedig az alábbi csoki mázzal fedjük be. Én ezt jobban szeretem!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
354 532
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 938 707
Közösség

hengeres szénaszárítás

olyan szénakészítési eljárás, amely a levélpergés csökkentése, a szár és a levél... Tovább

61/2008. (IV. 30.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termékek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 234

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek