Padlót fog a zöldség- és gyümölcspiac is?

Padlót fog a zöldség- és gyümölcspiac is?

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mind a termelők, mind az értékesítési lánc többi szereplője igencsak borúlátó a zöldségek és gyümölcsök piaci helyzetét illetően. Csak a fogyasztó örülhet! A zöldségek és gyümölcsök felvásárlási árai drasztikusan, akár 25-30 százalékkal is csökkentek múlt év szeptembere óta. Mi a probléma?
Padlót fog a zöldség- és gyümölcspiac is?

A delmagyar.hu rögtönzött piactéri felmérése szerint 2008 és 2009 szeptembere között a paradicsom ára 250 Ft-ról 100 Ft-ra, az alma ára 200 Ft-ról 100 Ft-ra, az őszibarack ára pedig 400 Ft-ról 150 Ft-ra csökkent kilónként. A fenti nem reprezentatív felmérés alapján született számok megdöbbentőek, ugyan a hivatalos statisztikai adatok nem is mutatnak hasonlóan nagy zuhanást, de a tendenciát jól mutatják. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint az őszibarack termelői ára átlagosan 30%-ot esett a tavalyi év ugyanezen időszakában mért adatokhoz képest. A belföldi termesztésű nektarin 2009. évi termelői ára 25 %-kall alacsonyabb a múlt évi árnál.

Mi állhat a drasztikus árcsökkenés hátterében? Dr. Mártonffy Béla, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi ügyvezető igazgatója a lehetséges okokról a Gazdakörnek kifejtette, hogy a felvásárlási árak változása fajonként erősen eltérő volt és a csökkenés mögött meghúzódó okok is részben különböznek. Az alma és a meggy esetében például a korszerűtlen ültetvények jelentik a fő problémát.
Az árcsökkenések általános okai közül a legfontosabb a gazdasági válság, amely csökkentette a keresletet és fokozta a felvásárló cégek, elsősorban a multinacionális üzletláncok árversenyét. Ez az árverseny vonja maga után a termelői felvásárlási árak lenyomását.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

kábítás

a —>‘vágóállatok öntudatának kikapcsolása levágásuk előtt. Célja az állatnak... Tovább

bárányiskola

a hodálynak a bárányok számára bújtatóráccsal elkülönített része, ahová az anyák nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés