Virágnévnapok: káprázatos orchidea

Virágnévnapok: káprázatos orchidea

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Január tizedike Orchidea napja – szeretettel köszöntjük e név viselőit! Az orchideafélék családja a legszámosabb a világon, köztük rengeteg a szebbnél szebb virágot hozó példány. Életmódjukban, megjelenési formáikban, „szokásaikban” gazdag változatosság jellemzi őket. A virágillemtan szerint az orchidea a műveltség és a kifinomultság megtestesítője.
Virágnévnapok: káprázatos orchidea

Az orchideák – magyarul kosborfélék – családja 25-30 ezer fajt foglal magában, amelyeknek sok-sok további változata ismert. Főként bolygónk trópusi és szubtrópusi tájain élnek, többségük fán lakik – és egyáltalán nem szokványos módon táplálkozik. Legtöbbjüknél nemcsak a levelek asszimilálnak, hanem a hajtás minden része, sokuknál még a gyökérszerű képződmények is. Ezek gyökereinek helyén ugyanis széles, lapos, szalagszerű képletek találhatók, s a növények ezekkel végzik a fotoszintézist, illetve ezek által veszik föl a nedvességet és a tápanyagot. Sok trópusi kosbor csüngő léggyökereket fejleszt, amelyekkel a levegő páratartalmát hasznosítja.

Hirdetés

A talajlakó kosborok a földből veszik föl a vizet és a tápanyagot. Jellemző képződményük a két gömbölyded föld alatti gumó, amely a táplálék raktározására szolgál. Ilyenek a hazánkban élő orchideafajok is, mint például a még viszonylag gyakori, védett agárkosbor, a fokozottan védett bíboros kosbor, majomkosbor és füles kosbor.
A virágboltokban kapható, virágföldben élő, úgynevezett csónak orchideák a hideget kedvelik. Ezek eredeti termőhelye a magasabb hegyvidék, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 15 fokot. Jellemzője az is, hogy télen nyílik – ellentétben a trópusi eredetű, léggyökeres változatokkal.
Nemcsak az életmódjukra és a virágok formájára jellemző a pazar változatosság, hanem például az illataikra is. A legtöbb orchideafaj illatos, da akad olyan is, amelyiknek virága dögszagot áraszt. Némely trópusi változat virágát a kolibrik porozzák be, de létezik olyan orchidea is, amely különc „szokásáról” vált híressé: kizárólag a teliholdas éjszakákon hajlandó virágot bontani.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

talajuntság

a termesztett növények fejl.-ét gátló tünetcsoport. Főleg ->monokultúra, esetleg egy-egy faj... Tovább

pajzsmirigy

a nyaktájékon, a gége pajzsporcán levő —>belső elválasztású mirigy. —>... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés