notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit tudni kell a viaszvirág gondozásáról

Hirdetés

Minden, amit tudni kell a viaszvirág gondozásáról

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Létezik egy virág, ami teljesen úgy néz ki, mintha porcelánból lenne, nekem hihetetlenül tetszik, remélem, hogy nektek is elnyeri a tetszéseteket! Nézzük, mit kell tudni a viaszvirágról, annak gondozásáról, neveléséről!  

Viaszvirág – Egy porcelánvirág, amire neked is szükséged van!

A viaszvirág (Hoya), más néven porcelánvirág vagy viaszszőlő (szokták még „Mária könnye” néven is emlegetni) a selyemkórófélék (Asclepiadaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Őshazája Délkelet-Ázsia (India, tőle keletre Dél-Kínáig és az ettől délre eső területek), Ausztrália és Polinézia. A botanikus Robert Brown szintén botanikus barátjáról, Thomas Hoyról nevezte el.

 

A nemzetségbe mintegy 200–300 trópusi örökzöld kúszónövény faj tartozik. Magyar nevét arról kapta, hogy a sűrű ernyővirágzat csillag formájú virágai úgy hatnak, mintha viaszból vagy porcelánból lennének. A virágok fehérek vagy rózsaszínek, de a számtalan kertészeti hibrid faj ezektől eltérő színű is lehet. A csillag alakú virágok közepén vörös folt ül. A virágok fényes bevonata a mézre emlékeztet.

 

Virágai tavasztól őszig nyílnak. A bő virágzáshoz sok napsütésre van szükség, de óvjuk a tűző napfénytől! Csak déli, napos, meleg, állandó helyen fejleszti ki virágait. Árnyékos helyen a virágzás elmarad. Igazán szépen és gazdagon az idősebb, nem mozgatott példányok virágoznak. Nagy a páraigénye: túl száraz levegőn a virágrügyek elsárgulnak és lehullanak. A következő oldalon elmondom, mit kell tudnod a neveléséről!

Hirdetés

 

Viaszvirág – Egy porcelánvirág, amire neked is szükséged van!

 

 

Virágaira türelmesen kell várnunk, ugyanis csak az idősebb tövek nevelnek virágzatot, amikor már nem is remélnénk. Miután a bimbók megjelentek, már ne mozdítsuk el a helyéről! A viráglevelek hervadása és lehullása után visszamaradó kis kocsányt nem szabad levágni, mert a következő évben ebből nőnek az új virágok. Virágzás közben néha finoman permetezzük vízzel! Nyáron a fényviszonyoknak megfelelően több vizet igényel. Ha elvirágzott, fokozatosan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét! Téli, nyugalmi időszakában vízigénye nagyon csekély.

 

A fiatal viaszvirágokat időnként ültessük át, az idősebb növényt nem kell. A műveletet mindig tél végén, a növekedési időszak kezdete előtt végezzük, lehetőleg nagyobb cserépbe. A legtöbb növény jól tűri az átültetést, az áthelyezést, a visszavágást – a viaszvirág viszont egyiket sem szereti. Az idősebb növényt valóban csak végszükség esetén ültessük át!

Hirdetés

 

Viaszvirág – Egy porcelánvirág, amire neked is szükséged van!

 

Bőven elegendő, ha kétévenként kicseréljük a cserépben a felső földréteget, de ha a gyökér kitölti az edényt, mégis nagyobb cserépre van szükség. Az agyagcserepet törjük le a növényről, és óvatosan távolítsuk el, a műanyag cserepet vágjuk le a földről! Lehetőleg komposzttartalmú földbe ültessük. A nagyobb növények átültetéséhez kérjünk segítséget, mert az idősebb példányok elég nehezek!

 

Vegetatív szaporítása (hajtásdugványról) igen egyszerű. Tavasszal vagy nyáron törjünk le pár fiatal hajtást, egyenként legalább két levéllel! A szárat az utolsó levélpár alatt egy-két centiméterrel vágjuk le, úgy ültessük földbe! Bőségesen öntözzük! Húzzunk rá átlátszó, helyenként kilyuggatott fóliazacskót!

 

Forrás: Wikipédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-13

Minden, amit egy kertésznek a mirtuszdió termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkemben egy nagyon sokoldalú csodanövényt fogok bemutatni nektek, ami nem más, mint a mirtuszdió. Ismerkedjetek meg közelebbről a mirtuszdióval.

2019-06-15

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

A nagy melegben gondoskodnunk kell arról, hogy növényeink megfelelő vízhez juthassanak a nap mindegyik szakában, éppen ezért most elmondom, hogy építhettek fillérekből csepegtetőrendszert!

2019-06-25

A leander betegségei

Leander betegségei – Mik azok a leander betegségek, amikkel meg kell küzdenünk? Bemutatjuk a leander betegségeit, és elmondjuk, hogyan védekezhetünk a leander betegségei ellen!

2019-06-13

Trópusi szobanövények, amiket érdemes otthon is tartani

Ezeknek a trópusi szobanövényeknek ott a helyük a ti otthonotokban is, mivel nemcsak szépen, hanem hihetetlenül hasznosak is, ismerkedjetek meg mindegyikükkel!

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-05-11

Termesszük együtt ezt a különleges növényt – Tudnivalók a rukkoláról!

Cikkünkben most mindent megtudhattok a rukkola termesztéséről, a rukkola felhasználásáról! Érdemes elolvasnotok írásunkat, hiszen minden hasznos információt leírtunk a rukkoláról!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
671 726
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 430 398
Közösség

frigiditás

a hím állat az ivarzó nőstény jelenlétében, a nőstény pedig az —>ivarzás idején nem... Tovább

biológiai sugárhatás

az->ionizáló sugárzás, a radioaktív sugárzás által az élőlényekben kiváltott hatás.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 4.8

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem