Vályogkemence építése

Így készíts magadnak vályogkemencét 10 lépésben!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kevés érzés fogható ahhoz, mint amikor az ember először belekóstol friss, meleg, házi készítésű kenyerébe, de ezt is van hová fokozni. Mit szólnál, ha saját építésű kemencében készíthetnéd el kedvenc kenyeredet, pizzádat és sok mást is?

Vályogkemence építése saját kezűleg

A saját (általában agyagból/vályogból készülő) kemencék előnyei a modern berendezésekkel szemben messze túlmutatnak az utánozhatatlan ízen, amit ezek az építmények a bennük készülő ételeknek kölcsönöznek. Sokan nem is gondolnák, de a vályogkemencék például jóval melegebbre is felforrósodhatnak, mint a konyhai sütők, ráadásul egyenletesebbre, ropogósabbra süthetők bennük az ételek, mégis nehezebb odaégetni őket.

 

Az előnyöket hosszasan sorolhatnánk – elkészítésük jóval olcsóbb, mint egy hagyományos kemencéé, nem fogyasztanak se gázt, sem áramot, hatékonyabbak a hő megtartásában, kiváló beszélgetésindítók a baráti és családi összejöveteleken, és így tovább.., Ráadásul, ha elég kreatív vagy, még akár kerted ékes díszévé is elkészítheted kemencédet. Meggyőztünk? Akkor nézzük, hogy hogyan készíthetsz egyet magadnak 10 lépésben!

Hirdetés

 

1. Válaszd ki a helyét

A vályogkemencék meglehetősen méretes építmények, és nem igazán lehet őket jobbra-balra mozgatni, miután elkészültek. Fontos tehát, hogy körültekintően válaszd ki kemencéd helyét a kertben vagy az udvaron, figyelembe véve, hogy a különböző évszakokban mennyire lesz majd használható. Vedd figyelembe, hogy valószínűleg gyakran ingázol majd a kemence és a benti konyha között. 

Hirdetés

 

2. Szerezd be az alapanyagot

Az vályogkemencék legfontosabb alapanyaga az agyag. Habár ez a természetben számos helyen beszerezhető, azt a mennyiséget, amekkorára szükséged lesz egy kemencéhez nehéz lenne innen-onnan összeszedni. A legjobb, ha kifejezetten ilyen építményekhez árusított agyagot vásárolsz, mert akkor biztos lehetsz benne, hogy minőségi, ellenőrzött alapanyaggal dolgozhatsz. A következő oldalon mutatom a többi lépést is! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-01-17

Gyógyír mindenre – Fogyasszuk egészséggel a téli retket!

A téli retek valódi gyógyír minden bajra, legfőképpen az influenzára, megfázásra, torokfájásra! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a téli retekről, többek között megtudhatjátok azt is, miért érdemes fogyasztanotok minden nap!

2018-12-03

Az egyik legkedveltebb növény – A zamiopálma gondozása, nevelése

A zamiopálma gondozásáról, neveléséről osztok meg most veletek minden hasznos tudnivalót. Olvassátok el cikkemet, és tudjatok meg mindent a zamiopálmáról!

2018-11-26

Minden a citromfa teleltetéséről

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2019-01-16

100. életévébe lépett az ország Bálint gazdája!

A 100. életévébe is belépett az egész országon híressé vált Bálint gazda, bízunk benne, hogy nagyon sokáig hallgathatjuk még szavait, nem régen előadást tartott, ahol az önellátás fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018-11-28

A legillatosabb szobanövények, amiknek a te lakásodban is helyük van!

Bemutatom a legillatosabb szobanövényeket, amelyeknek a te lakásodban is ott a helyük! Olvasd el cikkemet, és ismerd meg azokat a szobanövényeket, amik hihetetlenül illatosak!

2018-10-27

Pozsgafa, a pénzmágnes –Így gondozd helyesen!

A pozsgafa egy sokak által kedvelt örökzöld növény, ami nemcsak szép, hanem hasznos is! Mostani cikkemben elmondom, miért olyan fantasztikus a pozsgafa, és azt is megtudhatjátok, hogyan kell helyesen gondozni!

2019-01-09

Téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése

Készítsünk isteni finom citrom-, illetve narancslekvárt, most bebizonyítjuk nektek, hogy télen is lehet befőzni! Ismerjétek meg a citrom-, és a narancslekvár receptjét, imádni fogjátok!

2019-01-16

Te is szereted a virslit? Akkor nézd meg, miből és hogyan készül…

Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy miből készül a virsli, ez a cikk éppen ezért íródott! Most lerántjuk a leplet erről a finomnak látszó valamiről...Ezután te is meg fogod gondolni, hogy egyél-e belőle!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Házi kert kert

Mv 303

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepesen korai. A kalászkapelyva nem,... Tovább

antibiotikumok

—>mikroorganizmusok által termelt olyan anyagok, amelyek más mikroszervezetek szaporodását... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés