Vályogkemence építése

Hirdetés

Így készíts magadnak vályogkemencét 10 lépésben!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kevés érzés fogható ahhoz, mint amikor az ember először belekóstol friss, meleg, házi készítésű kenyerébe, de ezt is van hová fokozni. Mit szólnál, ha saját építésű kemencében készíthetnéd el kedvenc kenyeredet, pizzádat és sok mást is?

Vályogkemence építése saját kezűleg

A saját (általában agyagból/vályogból készülő) kemencék előnyei a modern berendezésekkel szemben messze túlmutatnak az utánozhatatlan ízen, amit ezek az építmények a bennük készülő ételeknek kölcsönöznek. Sokan nem is gondolnák, de a vályogkemencék például jóval melegebbre is felforrósodhatnak, mint a konyhai sütők, ráadásul egyenletesebbre, ropogósabbra süthetők bennük az ételek, mégis nehezebb odaégetni őket.

 

Az előnyöket hosszasan sorolhatnánk – elkészítésük jóval olcsóbb, mint egy hagyományos kemencéé, nem fogyasztanak se gázt, sem áramot, hatékonyabbak a hő megtartásában, kiváló beszélgetésindítók a baráti és családi összejöveteleken, és így tovább.., Ráadásul, ha elég kreatív vagy, még akár kerted ékes díszévé is elkészítheted kemencédet. Meggyőztünk? Akkor nézzük, hogy hogyan készíthetsz egyet magadnak 10 lépésben!

 

1. Válaszd ki a helyét

A vályogkemencék meglehetősen méretes építmények, és nem igazán lehet őket jobbra-balra mozgatni, miután elkészültek. Fontos tehát, hogy körültekintően válaszd ki kemencéd helyét a kertben vagy az udvaron, figyelembe véve, hogy a különböző évszakokban mennyire lesz majd használható. Vedd figyelembe, hogy valószínűleg gyakran ingázol majd a kemence és a benti konyha között. 

 

2. Szerezd be az alapanyagot

Az vályogkemencék legfontosabb alapanyaga az agyag. Habár ez a természetben számos helyen beszerezhető, azt a mennyiséget, amekkorára szükséged lesz egy kemencéhez nehéz lenne innen-onnan összeszedni. A legjobb, ha kifejezetten ilyen építményekhez árusított agyagot vásárolsz, mert akkor biztos lehetsz benne, hogy minőségi, ellenőrzött alapanyaggal dolgozhatsz. A következő oldalon mutatom a többi lépést is! 

 

Vályogkemence építése saját kezűleg

3. Készítsd el az alapokat

Ha megvan, hogy hová szeretnéd építeni kemencédet, és az alapanyagot is beszerezted, akkor jelöld meg a talajon a körvonalait krétával, vagy madzaggal összekötött karókkal. Az alapot néhány betontömb fogja alkotni – a szükséges mennyiség persze attól függ, hogy mekkora kemencét szeretnél. A legegyszerűbb módszer a betontömböket úgy lefektetni, a körvonalak mentén, hogy egy egyenletes alapot biztosítsanak a később felépített falaknak, rések és hézagok nélkül. Habarcsra nem lesz szükséged, mert a kemence súlya biztosítja majd, hogy egy helyben maradjanak. A cél egy olyan alap magasságot kialakítani, amihez még kényelmesen le tudsz hajolni, ha a tűzzel kell foglalkoznod.

 

Ezek a betontömbök adják majd a kemence alapját, és a szigetelőréteg falát is – ez a réteg a következő lépés. A legnépszerűbb opció üvegekből elkészíteni ezt, a közöttük lévő hézagokat pedig perlittel kitölteni. Ez a réteg biztosítja majd, hogy a hő ne vesszen el a kemencéből. Az üvegből és perlitből készített sűrű réteget végül fedd le homokkal, hogy még jobban szigeteljen, és ki tudd egyenesíteni a felületét. Most már elkezdheted lefektetni a tűztéglákat a szigetelőrétegre. Ügyelj rá, hogy ezek a téglák nagyon szorosan illeszkedjenek egymáshoz – ezt a lépést nem szabad elsietni!

Hirdetés

 

4. Keverd ki a vályogot

A kemence különböző szintjeihez eltérő állagú agyagra lesz szükséged. A sima agyag önmagában nem elég, mert idővel megrepedezhet, és így nem csak kiengedheti magából a hőt, de szerkezetileg is gyengévé válhat. Az agyagot tehát egyéb anyagokkal kell összekeverned, hogy kellően megerősítsd. Az első (a legbelső) réteghez 1 rész agyagot és 2 rész homokot kell összekeverned. Teszt gyanánt készíts ezzel az aránnyal néhány egyszerű téglát, és hagyd, hogy teljesen kiszáradjanak. Ha elég keménnyé és sűrűvé válnak össze, repedezések nélkül, akkor az arány megfelelő az első réteghez.

 

Az első réteg elkészítéséhez teríts ki egy vízhatlan ponyvát, és keverd össze rajta az összetevőket a tesztelt arányban. Ne felejtsd el nedvesen tartani őket, de ne áztasd el túlságosan a keveréket. Az alapanyagokat összekeverés után saras állagúvá döngölheted akár talpaiddal, akár kézzel. Ha még egyszer le szeretnéd tesztelni, hogy elég tartós-e a keveréked, akkor gyúrj belőle egy kis golyót, és ejtsd le mellkas magasságból. Ha nem esik szét, akkor megfelelőek az arányok.

 

Vályogkemence építése saját kezűleg

5. Készítsd el a kemence belsejét

A kemence belső, üres részéhez először meg kell építened a vázat, ami köré a falakat felépítheted. Ezt a legegyszerűbben vizes homokkal teheted meg. Keverd össze a vizet és a homokot, amíg stabil, de formálható állagúvá nem válik, majd építs belőle egy kúpot a tűztéglákra. Ennek a célja az lesz, hogy megtartsa a vályogfalakat, míg azokat felépíted rá (következő lépés), és megszáradnak – miután azzal kész vagy, a homokot ki kell majd bontatnod és takarítanod a már szilárd falak közül.

 

A kúpot tehát a tűztéglák közepére formáld meg, de ügyelj rá, hogy a széleken hagyj ki legalább 15-16 cm-t, mely ilyen vastagokra kell majd megépítened a falakat. Itt érdemes megjegyezni, hogy minél vastagabbak egy kemence falai, annál jobban képes megtartani a hőt, de annyival több tüzelőanyagot is igényel a felmelegítéshez. A megadott 15-16 cm tehát csak egy minimum vastagság a falaknak – ne csináld kisebbre a kihagyott hézagot, de ha szeretnél egy vaskosabb kemencét, akkor építs hozzá úgy az alap széléhez, hogy vastagabb falakat építhess neki. A példában továbbra is maradunk 15 cm-nél.

 

6. Építsd meg a falat

Kezdődhet a kemence tűzterének megépítése a 4. lépésben agyagból és homokból kikevert vályogból. Az első réteg a kemence falának legbelső rétege lesz, ez kerül tehát közvetlenül rá a homokkúpra. Ezt a réteget 7,5 cm vastagra készítsd el, tehát nagyjából a felét tegye ki annak a helynek, amit kihagytál a falnak a tűztéglák szélén. Takard be vele az egész homokkúpot (most még nem kell kihagyni nyílást az ajtónak – ez egy későbbi lépésben jön).

 

Igyekezz mindenhol egyenletes 7,5 cm-es vastagságúra formálni ezt a réteget, majd hagyd, hogy egész éjszaka száradjon. A második réteget ugyan ezekkel az arányokkal (homok/agyag) készítsd el, de most adj hozzá a keverékhez némi szénát vagy szalmát, hogy sűrűbbé, vastagabbá tudd formálni, mint az előzőt. Ezt a szénás réteget szintén legalább 7,5 cm vastagon vidd fel az előzőre, ügyelve rá, hogy sehol ne maradjanak hézagok a két réteg között.

Hirdetés

 

Vályogkemence építése saját kezűleg

7. Alakítsd ki az ajtónyílást

A vályogkemencék nyílásai általában a kemence magasságának kétharmadáig érnek fel, átmérőjük pedig a belső tér átmérőjének 30-50%-a. Vágj egy kis rést a vályogban ott, ahová az ajtót szeretnéd kialakítani – elég csak akkorát, amin át tudod dugni a karodat. Nyúlj be, és áss ki belőle éppen annyi homokot, hogy hozzá hozzáérhess a belső vályogréteghez. Ha ez a réteg kemény és nem horpad be, mikor megnyomod, akkor elég stabil ahhoz, hogy kialakítsd rajta a teljes ajtónyílást.

 

8. Jöhet az utolsó fedőréteg

A kemence szerkezetileg lényegében el is készült, de valószínűleg kívülről nem túl szép látvány. Ha készen van az ajtórés is, akkor felvihetsz kemencédre egy utolsó réteget, aminek első sorban csak esztétikai szerepe lesz (és némi extra szigetelést is nyújt majd). Itt lehetőséged nyílik igazán csinossá varázsolni kemencédet, de bőven elég az is, ha felviszel rá egy nem túl vastag, puha agyagréteget, amelyet aztán tetszés szerint simára csiszolhatsz, vagy akár karcolhatsz is bele.

 

9. A kemence védelme

A vályog és az agyag meglehetősen tartós anyagok, de az időjárás hosszútávon nyomot hagyhat rajtuk és meg is gyengítheti őket. A legegyszerűbb megoldás egy tetőt építeni fölé, ami megóvja a tól és az esőtől. Fontos megjegyezni, hogy nem szabad lefesteni, vagy cementtel lefedni a kályhát, hogy „vízhatlannál” tedd! A vályogkemencéknek ki kell „lélegezniük” magukból a gőzt, ahogy felmelegszenek, és az ilyen vízfogó rétegek ezt nem megakadályozzák, a vizesedő kemencefalak szerkezete pedig idővel meggyengül majd. A legjobb megoldás tehát a tető, extrémebb időjárásban pedig takard le vízhatlan ponyvával, ha nagyon esik rá az eső.

 

10. A kemence kiszárítása

Az utolsó „lépés” a kemence kiszárítása. Ez a folyamat heteket vesz igénybe, és addig nem rakhatsz tüzet benne. Ahogy a kemence szárad, apránként ásd ki a nyíláson keresztül a homokkúpot, hogy több levegő érje a falakat, és gyorsabban száradjanak. Egy átmeneti faajtóval lefedheted az ajtórést, de ügyelj rá, hogy azért tudjon levegőzni a kemence, hiszen csak így tud kiszáradni rendesen. A száradás során apró repedések jelenhetnek meg a kemencén, amiktől nem kell megijedni, ha a szerkezetet nem érintik (például csak a külső rétegen vannak). Kész is vagyunk! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

2019-05-06

Termesszünk kertünkben rebarbarát – Szakértőnk elmondja, hogyan!

Mostani cikkemben bemutatom nektek kicsit közelebbről a rebarbarát, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a rebarbara termesztéséről! Rebarbara kisokos mindenkinek

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-06

A sokak által alig ismert csoda – Így termessz orvosi vizitormát házilag!

Az orvosi vizitormát mutatom most be nektek egy kicsit közelebbről, érdemes elolvasnotok érdekes írásomat, melyből kiderül, miért és hogyan érdemes termesztenetek vizitormát!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-09

13 növénytartóban termeszthető gyümölcs, amit imádni fogsz!

A növénytartós kertészkedés egyre jobban kezd elterjedni, ez nem véletlen, hiszen nincs szükség nagy területre hozzá, ráadásul költséghatékony megoldás.

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
454 092
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 485 882
Közösség

csuka (Esox lucius L.)

a csukafélék (Esocidae) családjába tartozó, kitűnő húsú ragadozó hal. Európa d.... Tovább

glutelinek

az egyszikűek és a kétszikűek magvaiban levő, vízben nem, híg savakban és lúgokban oldódó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 214

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Házi kert kert