Növények nevelése maradékokból

hirdetes

Így nevelhetsz gyönyörű növényeket a kidobásra szánt gyümölcs-, és zöldségmaradékokból

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Maradékból gyönyörű növények

Avokádó

Az általában 12-24 méteresre növő avokádófákat akár egyetlen méteresre, vagy még alacsonyabbra is össze lehet zsugorítani attól függően, hogy milyen méretű növénytartóban neveli az ember. Váltakozó ellipszis alakú leveli egzotikus megjelenést kölcsönöznek az avokádófáknak, amelyek egyszerűen nevelhetők csonthéjas magjaikból.

Tennivalók

Vágj félbe egy érett avokádót és távolítsd el a magját. Alaposan mosd el, majd távolíts el róla minden maradék gyümölcsdarabkát.

Fogpiszkálók segítségével szúrd át a mag héját és ezek segítségével függeszd fel azt egy pohár víz fölé. A mag széles vége nézzen lefelé és legalább 2 és fél centijét takarja a víz. Helyezd a poharat egy meleg helyre, ahol éri közvetlen napfény. Töltsd újra az elhasznált vizet a pohárban minden nap, és ha már zavarosnak tűnik, akkor cseréld teljesen friss vízre.

A magnak akár 2-8 hétre is szüksége lehet, hogy megrepedjen, gyökeret eresszen és hogy egy szár jelenjen meg a tetején. Amikor a hajtás már nagyjából 15 centisre nőtt vágd vissza 7,5 centisre, hogy újabb hajtások növesztésére ösztönözd növényedet.

Amint a hajtás másodjára is eléri a 15 centit, ültesd át a magot humuszban gazdag talajba egy 25 centis átmérőjű növénytartóba, de ügyelj rá, hogy a mag felső része a talaj felett maradjon. Helyezd a növénytartót egy napos helyre.

hirdetes

Citrusfélék

A narancsok, citromok, limeok, grapefruitok, mandarinok és kumkvatok mind kiválóan alkalmasak beltéri nevelésre. A sötét, fényes levélzetű citrusfélék tavasszal édes illatú virágokat hozhatnak.

Tennivalók

Áztasd a magokat meleg vízbe 24 órán keresztül majd ültesd őket homokos termőtalajba kicsivel több mint 1 centi mélyre, hegyes végükkel felfelé. Öntözd meg őket alaposan és helyezd őket meleg, sötét helyre.

A csíráztatás felgyorsítása érdekében húzz műanyag zacskót a magok fölé, ezzel párásabb körülményeket kialakítva.

Az első csírák 2-6 héten belül kell, hogy megjelenjenek. Távolítsd el róluk a párásító zacskót majd helyezd őket olyan helyre, ahol napi 5-6 óra napfény éri őket.

Dísznövényekként a citrusféléket érdemes rendszeresen metszeni, hogy kisebb termetük megőrzése érdekében.

Gránátalma

A törpe gránátalma növények kifejezetten látványosak, amit fás ágaiknak, karcsú leveleiknek és nyaranta megjelenő véres narancs színű virágaiknak köszönhetnek.

hirdetes

Tennivalók

Gyűjtsd össze egy érett gránátalma magjait, öblítsd le róluk a maradék gyümölcsdarabokat és hagyd, hogy teljesen megszáradjanak.

Ültesd a magokat virágföldbe, öntözd meg őket alaposan és helyezd őket meleg, napos helyre. A csírázás nagyjából 6 hetet vesz igénybe.

Répa

Cserepes növényekként a répák páfrányszerű lombozatot növesztenek, vadmurokéhoz hasonló fehér virágokkal.

Tennivalók

Fogj egy friss répát és vágd el nagyjából 2,5-7,5 centivel a teteje alatt, majd ültesd el a sárga részét komposzt-táptalaj mixben. A zöld szárat hagyd szabadon.

Ha bokorszerűbb növényre vágysz, ültess egyszerre 3 vagy több répát.

Ugyan ez a módszer alkalmazható céklákkal, pasztinákkal és tarlórépákkal is.

Pitaja

A kaktuszok családjába tartozó pitaja hosszú, háromszögletű húsos szárakat növeszt. Virágzásakor méretes fehér vagy rózsaszín virágokat hoz.

Tennivalók

A pitaját a gyümölcs közepében található aprócska fekete magok segítségével lehet szaporítani. Gyűjtsd össze ezeket és mosd le őket alaposan, hogy eltávolítsd róluk a gyümölcsrostokat.

Ültsd a magokat steril virágföldbe, de csak vékonyan fedd be őket a talajjal. Finoman permetezd meg őket vízzel egy pumpás flakonból, és húzz rájuk párásító takarót a csírázási folyamat felgyorsítása érdekében. Helyezd a növénytartót meleg, világos helyre, de tartsd távol a közvetlen napfénytől.

A hajtások 2-4 héten belül jelennek meg. Távolítsd el a párásítót és helyezd a növénytartót egy meleg, mindig napos helyre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


kotlás

idegrendszeri és hormonális (hormonok) úton meginduló folyamat, amelyek következtében a... Tovább

Flämingsstern

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés