notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudd meg te is, hogy lesz rekord mennyiségű uborkád!

Hirdetés

Szuper tippek uborkatermesztéshez

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A boltban vásárolt uborkáról tudni kell, hogy az uborka egyike a leggyakrabban permetezett zöldségeknek. Ha tudni akarjuk, hogy mi van bennük, főképpen, hogy mi nincs, akkor nincs más választásunk, minthogy magunk termeljük meg a fogyasztásra szánt uborkát! Régen a kaposváriak uborkamagot is vittek magukkal búzaszentelés napján (április 25.) a körmenetre, s hazaérkezvén el is vetették. A megáldott uborkamagtól azt várták, hogy korán és bőségesen teremjen.

Uborkatermesztés tudnivalók

 

Régi uborkafajták


Az uborka egylaki, kétivarú növény,  vagyis külön vannak a porzós és termő virágok. Régi fajtáink kevert virágúak, azaz egy virágon termős és porzós virágok is fejlődnek. Az alsó 14–18 szárcsomón csak hímvirágok fejlődnek, majd ezt követően egyre több nővirág jelenik meg a főhajtás további fejlődése folyamán (kevert virágzású szakasz), a naljhajtásokon zömmel nővirágok fejlődnek. A vegyes virágú típusba tartozó fajtáknak nagy lombjuk van, viszonylag kevesebb terméssel. Nagy a tenyészterület igényük. Rovarokra van szükség a beporzáshoz. Ebbe a virágú típusba tartoznak a régi fajtáink.


Marketmore


Bőtermő, kevert virágú, szabadföldi termesztésre ajánlott tradicionális salátauborka fajta,amit síkművelésre ajánlanak, tehát nem igényel támrendszert. (A Kertimag ajánlásával)


Szenzáció (kertészeti Egyetem, Zöldségtermesztési tanszék)

 

Hosszú tenyészidejű, erőteljes növekedésű, kevert virágú, félhosszú salátauborka. Termése henger alakú, a kocsány felé elkeskenyedő, a héj sötétzöld, fehér tüskés. Húsa vastag, zsenge, magháza kicsi. Szabadföldi termesztésre ajánlott. (A Kertimag ajánlásával).

 

Forrás1Forrás2

Uborkatermesztés tudnivalók

 

Uborka környezeti igénye


Az uborka számára válasszunk napos, szélvédett helyet. Az uborka melegigényes növény. 12-13 oC alatti éjszakai talajhőmérséklet már gyökérkárosodáshoz vezethet.


Talaja legyen szerves anyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, semleges pH-jú. A komposztban gazdag talaj elégíti ki legjobban igényeit. Használhatunk érett istállótrágyát is a talaj szerves anyaggal történő dúsításához. A szerves trágyázást ősszel kell megejteni!

Meghálálja, ha talaja mulcsozva van, hiszen ezzel gátat szabunk a betegségek terjedésének, amelyek kórokozói a csupasz talajjal érintkező leveleken keresztül fertőznek. Csökkentjük a gyomosodás veszélyét. A kapálás egyébként is óvatosságot igényel, mert az uborka sekélyen gyökerezik.


Az uborka víz és páraigényes. Termésérése folyamán sok vízre van szüksége. Öntözését kis vízadagokban többször végezzük, vagy alkalmazzunk csepegtető öntözést. Egyébként a talaj tömörödik, amit az uborka rosszul visel, és védtelenné válik a kórokozókkal szemben.


Házikertben, szabadföldre legkorábban április 20. körül vessük a saláta- és konzervuborka fajtákat. De ajánlott itt is megvárni a fagyosszentek elmúltát. A téli eltevésre szánt csemegeuborka termesztésénél nem szempont a koraiság, nem szükséges a korai vetéssel járó időjárási kockázat vállalása, ezért a csemegeuborkát (konzervuborkát) inkább május 10-20. között vessük. Ettől az időtől folyamatosan vethető az uborka legkésőbb július közepéig.


Ha sorokba vetünk, a sortávolság minimum 1 méter legyen. Egy méterre vessünk 10-12 magot, amit később kiritkítunk. A sorban vetéshez előkészített ágyás akkor a legmegfelelőbb, ha kb. 40 cm széles árkot ásunk a sor közepére, amit megtöltünk komposzttal kevert földdel. Így a sor egyfajta töltésként emelkedik ki, hogy a nap jobban felmelegíthesse a talajt, és az uborka jobban növekedhessen.


Ha fészekbe vetjük az uborkát, 2-3 mag kerüljön egy 10-15 cm magas, szintén talaj és komposzt keverékéből álló “dombba”. folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg. A növény így ki tudja tölteni a rendelkezésre álló teret. A vetés mélység kb. 3 cm legyen. Konténerben is nevelhetjük a bokros változatokat, vagy támaszt is biztosíthatunk a futó változatok számára. Ez utóbbi a leghelytakarékosabb megoldás! Kelés után következik a ritkítás, folyóméterenként 3-5 tövet hagyjunk meg.

Hirdetés


A március végén, áprilisban cserépbe levetett palántákat május végén ültessük ki. Leginkább támrendszeres termesztésben ajánlott a palántázás. De házikertben bármelyik fajta és termesztéstípus esetén elképzelhető. A vetőmagból kb. négy hét alatt fejlődik kiültetésre alkalmas palánta. Arra ügyelni kell, hogy az éjszakai minimum hőmérséklet se menjen 18 oC alá. 0,1%-os Volldüngeres beöntözés sietteti a palánták fejlődését. A palánták dőlésre hajlamosak, amit a kiültetést követő 0,3%-os Ridomil készítménnyel való beöntözéssel akadályozhatunk meg.
 

Forrás1Forrás2

Uborkatermesztés tudnivalók

 

Uborka futtatása támrendszerre


Házikertben, ha futó (leggyakrabban fürtös) fajtát választunk, ajánlott a támrendszerre futtatás. A támrendszeren nevelt fajtákat 50 cm-es távolságra ültessük egymástól. Ilyen a szélvédett helyen, kb. 2 méter magas, dróttal ellátott, fa-, vagy betonoszlopokkal megtámasztott támrendszer. A futtatáshoz használhatunk például támrendszerre szerelt, készen vehető növényhálót, uborkahálót függőlegesen, vagy sátortetőszerűen felállítva. De bármilyen házi megoldás szóba jöhet. Pl. csirke háló kifeszítése.


Támrendszer előnyei

 

  • Támasztékon nevelve a növény több fényt kap, jobban járja a levegő, ezáltal csökkenteni tudjuk a kórokozók támadását.
  • Ha nem használunk mulcsot, könnyebb a gyomlálás, mert a talajhoz jobban hozzáférünk.
  • A támrendszer megkönnyíti a szedést.
  • Utoljára, de nem utolsósorban említett előnye a támrendszeres uborkatermesztésnek a helykihasználás. Hiszen vertikálisan termesztünk. Így lehetséges egész növényfüggönyt nevelni néhány tő konténerben nevelt uborkából is.

 

Viszont akad más tennivalónk! Támrendszer alkalmazása esetén a növényápolás munkaigényesebb, mivel ki kell alakítani a megfelelő növényfalat. A növényeket metszeni kell: a földtől számított 40 cm-ig a naljhajtások tőből távolítsuk el, majd e fölött a hajtást 1-2, később 3-4 levélig vissza kell törni. Így megakadályozzuk az uborka elburjánzását.
 

Forrás1Forrás2

Uborkatermesztés tudnivalók

 

Uborka nevelése konténerben


Városi kertekbe, kiskertbe, sőt balkonra is kifejezett ajánlott a konténeres, támrendszeres uborkanevelés, legalább két tő erejéig. Az uborka neveléséhez használjunk 13-15 literes vödröt. Ha nincs drénnyílása, fúrnunk kell rá egy kb. 8 mm-es lyukat. Földön tartva az edényt, az edény alá terítsünk fóliát, amely véd a talajlakó férgektől, kártevők bekerülésétől. Erre szórjuk kavicsréteget, így helyezzük rá az edényt, de két téglára is állíthatjuk, hogy a fölösleges víz könnyek eltávozhasson az edényből. Közegnek jó minőségű, semleges kémhatású  pl. Vegasca földkeveréket használjuk. Az öntözést legjobb, ha dréncső biztosítja, amit az edény közepére állítunk, és úgy lapátoljuk körbe a földdel. Ez lehet egy kilyuggatott PVC cső, amelyből minden irányban kifolyik a víz.

Hirdetés

 

Az edénybe két palántát ültetünk, vagy magot vetünk.


A támrendszer 3-4 tartórúdját ragasztószalaggal kívülről rögzíthetjük az edényhez. Ha egyszerű bambusz növénytámaszt vagy vékonyabb, de rugalmas lecsupaszított ágat használunk, amelynek viszonylag kicsi az átmérője, beleszúrhatjuk az edény talajába. A körbevezetett spárga pótolja a növényhálót. Szintén jól használható a bambusztámasztékra fűzött drótháló vagy műanyag háló. A hajtásokat a középről vezessük a spárgához, hálóhoz.


Ha több konténerben nevelünk, azokat ne tegyük közvetlenül egymás mellé, mert a sűrű térállás kedvez a kórokozó, kártevők terjedésének. Ne feledjük, hogy többszöri, kis vízmennyiséggel öntözzünk. Ha támrendszerre futtatunk, hetente kell a hajtásokat igazítani. A metszésről se feledkezzünk meg.
 

Forrás1Forrás2

Uborkatermesztés tudnivalók

 

Uborka kártevői és kórokozói


Nedves-hűvös időben a palántadőlés veszélye fenyeget. Meleg, párás időben fuzáriumos fertőzés léphet fel (szögletes olajfoltok, a fonákon, nedves időben jól látható penészes bevonattal). Legádázabb ellenség azonban az uborka peronoszpóra. Ha vegyszerellenesek vagyunk legcélravezetőbb az ellenálló fajták termesztése.


A talajból fertőző szögletes levélfoltosság (szögletes, kiszáradó, kitörő foltok a lombozaton, a foltok felületén, nedves időben nyálkacseppek jelennek meg) nagyrészt kivédhető, ha mulcsot használunk, illetve, ha nem termelünk több évig ugyanazon a helyen uborkát. További védekezési lehetőség, hogy nedves vagy harmatos időben nem tevékenykedünk az uborka körül, mert a fertőzés kézzel is átvihető.


További ellenség a főként kártevők, rovarok által terjesztett mozaikvírus (A hajtáscsúcsi levelek foltosak, mozaikszerűen kivilágosodnak. A termés deformált). Ha az állomány egészséges, jól karban tartott, a fertőzésnek is jobban ellenáll.


A leromlott, beteg növényeket, főként a szezonvégi hűvös, nedves időjárásban fertőzik a tőpusztulást okozó betegségek. A levélszél sárgulása, barnulás, letöredezése, hajtáshervadás, elhalásos foltok a levélnyélen, mind intő jelek lehetnek. A kellően laza, morzsalékos talaj, a túlöntözés elkerülése segítségünkre lehet a betegség kivédésében. Javasolt a talajtömörödés elkerülésére a naponta többszöri,  kis vízadagokkal történő öntözés.


Kártevők közül a levéltetvek, takácsatkák, és a mezei poloskák is támadhatják növényeinket. Leghatékonyabb védekezés ellenük a megelőző védekezés parafinolajos bevonattal, a fertőzött növényi maradványok megsemmisítése, eltávolítása, a karók és a kordon fertőtlenítése.

 

Forrás1, Forrás2

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-19

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

A kiwano nem véletlenül a jövő egyik legfontosabb szupernövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kiwano-ról, tartsatok velem, megéri!

2019-11-18

Itt a világ első növényeknek szóló mesekönyve!

Szobanövényeknek szóló mesekönyv jelent meg, amit egyelőre csak angol nyelven lehet elérni, de csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg magyarul!

2019-10-29

Örökzöldek betegségei és az ellenük való védekezési módok

Az örökzöldeket is szükséges permeteznünk, mivel sajnos ezeket a növényeket is megtámadják a különböző betegségek. Nézzük, melyek az örökzöldek betegeségei!

2019-10-29

Kaktuszok teleltetése

Kaktuszok teleltetése, a legjobb, leghasznosabb tanácsokat osztom meg most veletek a kaktuszok teleltetésével kapcsolatban. Tudjatok meg mindent a kaktuszok teleltetéséről!

2019-10-30

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek róluk, nézzük, kell-e tartanunk tőlük!

2019-11-10

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

A viaszvirág gondozása, a viaszvirág nevelése, minden, amit tudni érdemes a viaszvirágról. Cikkünkben elmondunk nektek mindent a viaszvirágról.

2019-11-20

A sokoldalú csodamirtusz – A szegfűszeg felhasználása

A szegfűszeg a világ egyik legsokoldalúbb mirtusza, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szegfűszegről, érdemes elolvasnotok remek írásomat a szegfűszegről!

2019-11-05

Télen se mondj le róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
354 532
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 938 707
Közösség

igaerőmérleg

a gazd. igásállatainak munkateljesítménye (kapacitása) és a szükséges fogatos munkák... Tovább

főkönyv

olyan nyilvántartás, amelyben a gazd. műveleteket időrendben, a könyvviteli számlák... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 105

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés Növényvédelem