Torkos Csütörtök 2014

Torkos Csütörtök 2014

2014 Március 6.


Magyarországon 2006 óta rendezik meg a Torkos Csütörtök akciót. Torkos csütörtök napján a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak. Itt az alkalom, hogy fél áron próbáljon ki valami újat vagy visszatérjen kedvenc vendéglői egyikébe és új ízeket fedezzen fel! Minden vendéget szeretettel várnak 2014-ben is. A Torkos Csütörtök éttermi akció szervezője, a Magyar Turizmus Zrt.


Néhány érdekes adat a Torkos Csütörtök 2013-as akciójáról:

Az akcióban részt vevő éttermek 76%-a vidéki volt.

10.014 foglalás érkezett be hozzánk az interneten, ebből 7.560 asztalt sikeresen foglaltunk le Önöknek az éttermeknél (sikerességi ráta 75%)!

átlagosan 4600 forintot spóroltak egy étkezésen a torkoskodók

4.48 pont (tavaly: 4.47) lett az átlagos elégedettségi szint (1-5 pontozási rendszerben értékelve az akciót), vagyis az emberek jól érezték magunkat! 2100 torkoskodó véleménye igazolja ezt!

Forrás: www.torkoscsutortok.hu

 

Vízkereszttől nagyböjt kezdetéig tart a farsang

A farsang utolsó harmadfél hete egykor már a böjti előkészület időszaka volt, a régi kifejezés szerint böjtelő. Mivel ez leginkább februárra esik, innen a hónap régi elnevezése: böjt elé hava, böjtelő, majd márciusnak böjt más (második) hava, másként böjtmás.

A farsang utolsó csütörtöki napjának neve kövércsütörtök, de a moldvai csángók halottak húshagyata, halottak csetertekik néven is emlegetik.

Ezen a napon jó ételeket szoktak főzni, fánkot sütnek, és este Isten nevében ajándékul adják a szegényeknek, akik imádkoznak a család halottaiért, de azért is, aki az ajándékot vitte. E szokás valaha általánosan elterjedt lehetett, de ahol már elfelejtették, ott az elnevezésnek más jelentést tulajdonítottak: ezen a napon jó zsírosan főznek, folyton esznek, mert úgy vélik, hogy csak így számíthatnak az új évben bő termésre, kövér disznóra.

A farsangi időszak három utolsó napja a farsang farka, farsangháromnapok, háromnapok, illetve húshagyó, húshagyat, a legvidámabb, legzajosabb mulatságok ideje, mielőtt megkezdődik a negyvennapos böjt.

Hamvazószerda a templomi hamvazásról kapta a nevét, de hívták böjtfőszerdának, böjtfogadószerdának is.

A következő napnak beszédes neve van: zabálócsütörtök, torkoscsütörtök, tobzódócsütörtök, kisfarsang, illetve csonkacsütörtök néven is ismerik. Ezen a napon felfüggesztették a böjtöt, és megették a farsangi ételmaradékot, hogy kárba ne vesszen.

Utána viszont szigorúan betartották a böjti előírásokat, sőt, egyesek még a közelmúltban is egészen kemény penitenciát fogadtak: nagyböjt egész ideje alatt csak negyvenszer, azaz naponta egyszer ettek, naplemente után. Ezt hívták negyvenelésnek.


címkék: