Termelők nyakán maradhat a tokaji szőlő

Termelők nyakán maradhat a tokaji szőlő

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A legkorábban beérő, muskotályos szőlő szedésével szombaton megkezdődött a szüret Tokaj- Hegyalján. A történelmi borvidéken mintegy háromszáz- ötvenezer mázsás terméssel számolnak a gazdák - mondta Marcinkó Ferenc a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.
Termelők nyakán maradhat a tokaji szőlő

A borvidék legnagyobb felvásárlója, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. hatvan forintot fizet a sárgamuskotály kilójáért, a többi korai szőlő ára ötvenöt forint. Muskotályból tízezer mázsányi kerülhet a présházakba. A TK Zrt. kétezer termelővel áll kapcsolatban, tőlük összesen kilencvenötezer mázsa szőlő átvételét tervezik ebben az idényben.

Becslések szerint idén hozzávetőleg háromszázötvenezer mázsa szőlő teremhet. Bár ez csaknem ötödével kevesebb, mint az elmúlt évben, a felvásárlók - miután legkésőbb a történelmi borvidéken kezdődött a szüret - kevesebb pénzzel érkezhetnek. Ez akár azt is jelentheti, hogy ötven-százezer mázsa szőlőnek nem lesz vevője.
A helyzet tovább rontja, hogy még a tavalyi bor túlnyomó része is a pincékben van. Marcinkó Ferenc a lepárlási támogatás igénybevételében látja a megoldást, azzal ugyanis kivonhatnák a piacról a borfelesleget. A hegyközségi elnök attól tart, hogy a hosszú ideje tartó nehézségek miatt mind több gazda igényel majd kivágási támogatást, ami eddig erre a borvidékre nem volt jellemző.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

ekcéma

allergiás eredetű bőrgyulladás, a bőrkipirulásával, benne hólyagok, majd helyükön hámtól... Tovább

csatornatisztító gép

a nyitott, ált. trapézszelvényű ->belvíz- és öntözőcsatornák tisztítására szolgáló... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 4.7