Termelők nyakán maradhat a tokaji szőlő

Termelők nyakán maradhat a tokaji szőlő

Hirdetés

A legkorábban beérő, muskotályos szőlő szedésével szombaton megkezdődött a szüret Tokaj- Hegyalján. A történelmi borvidéken mintegy háromszáz- ötvenezer mázsás terméssel számolnak a gazdák - mondta Marcinkó Ferenc a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.
Termelők nyakán maradhat a tokaji szőlő

A borvidék legnagyobb felvásárlója, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. hatvan forintot fizet a sárgamuskotály kilójáért, a többi korai szőlő ára ötvenöt forint. Muskotályból tízezer mázsányi kerülhet a présházakba. A TK Zrt. kétezer termelővel áll kapcsolatban, tőlük összesen kilencvenötezer mázsa szőlő átvételét tervezik ebben az idényben.

Becslések szerint idén hozzávetőleg háromszázötvenezer mázsa szőlő teremhet. Bár ez csaknem ötödével kevesebb, mint az elmúlt évben, a felvásárlók - miután legkésőbb a történelmi borvidéken kezdődött a szüret - kevesebb pénzzel érkezhetnek. Ez akár azt is jelentheti, hogy ötven-százezer mázsa szőlőnek nem lesz vevője.
A helyzet tovább rontja, hogy még a tavalyi bor túlnyomó része is a pincékben van. Marcinkó Ferenc a lepárlási támogatás igénybevételében látja a megoldást, azzal ugyanis kivonhatnák a piacról a borfelesleget. A hegyközségi elnök attól tart, hogy a hosszú ideje tartó nehézségek miatt mind több gazda igényel majd kivágási támogatást, ami eddig erre a borvidékre nem volt jellemző.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

vörös here növényvédelmi technológiája

A vetőmaggal terjedő és a csírakori gombás betegségek ellen kaptánnal ( ftálimid-származák... Tovább

virémia

(viraemia): a vírusoknak a fertőzés helyéről a vérpályába való bejutása és azon... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.