notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek

Hirdetés

24 tipp kezdő és haladó zöldségtermelőknek

LK
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Akár csak most kóstolsz bele a zöldségtermesztésbe, akár több éve csinálod már, az alábbi 25 zöldséggazdálkodási tippet biztosan hasznosnak találod majd! 

Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. Ha az idő hidegebbre fordul, de a paradicsomok még nem érettek meg teljesen, akkor érdemes bevinni őket a házba valami melegebb, szárazabb helyre. A paradicsomok bent elültetve is folytatják az érést.
   
 2. A páros ültetés rendkívül hatékony módszer – bizonyos párban ültetett növények segítenek egymásnak a különböző tápanyagok felvételében vagy távol tartják a kártevőket.
   
 3. Ne zöld színű kerti szerszámokat használj, vagy fesd át őket más színűre, hogy könnyebben megtaláld őket a zöld növények között.
   
 4. A komposztnak időre van szüksége, hogy a talajban felszívódjon. Érdemes ültetés előtt 2-3 héttel elvégezni a talaj trágyázását.
   
 5. A komposztot kemény munka nélkül is a talajba juttathatjuk. Miután ősszel túl vagyunk a szüretelésen, egyengessük el a komposztot a talajon, és fedjük le valamilyen takaróréteggel (széna vagy lehullott falevelek). Az elolvadó téli és a talaj mikroorganizmusai elvégzik a tápanyagok talajba juttatását.
Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. A komposztot kemény munka nélkül is a talajba juttathatjuk. Miután ősszel túl vagyunk a szüretelésen, egyengessük el a komposztot a talajon, és fedjük le valamilyen takaróréteggel (széna vagy lehullott falevelek). Az elolvadó téli hó és a talaj mikroorganizmusai elvégzik a tápanyagok talajba juttatását.
   
 1. A túlérett gyümölcsök és zöldségek mágnesként vonzzák a kártevőket. Figyeljünk oda rájuk és távolítsuk el őket, amint csak tudjuk.
   
 1. A vöröshagymák akkor érettek meg, ha a száruk eldőlt. Hagyjuk kiszáradni a földet, végezzük el a szüretelést és tároljuk őket meleg, száraz, sötét helyen, amíg a száruk meg nem szárad. Ez után vágjuk le azokat, majd tároljuk a hagymákat száraz, hűvös helyen.
  Hirdetés
   
 1. A sarat is távol tarthatjuk a káposzta és saláta leveleiről, ha a növények körül néhány centi vastag (trágyától és rovarirtóktól mentes) talajtakarót fektetünk. Ez segít lefogni a gyomokat is.
   
 1. Amikor ki- vagy átültetünk egy zöldséget vagy gyümölcsöt, ültetés előtt szórjunk egy kis komposztot. Ez egy kis plusz tápanyagot szolgáltat majd a növénynek.
Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. A rovarok ki nem állhatják a fokhagymát, vöröshagymát, metélőhagymát és a krizantémot. Még ha nem is akarjuk termeszteni őket, érdemes néhányat elültetni kertünk bizonyos pontjain, hogy távol tartsuk a kártevőket.
   
 1. A műanyag tejeskannák, üdítős palackok és más műanyag tárolók egy kis plusz védelmet nyújtanak a növényeknek a fagy elől.
   
 1. Ha szeretnénk ellenállóbb, erősebb borsókat termeszteni, akkor érdemes őket házon belül elültetni, ugyanis itt sokkal gyorsabban kicsíráznak és ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel és betegségekkel szemben.
   
 1. Ha odafigyelünk táptalajunk egészségére, akkor egészségesebb, erősebb növényeket termeszthetünk benne, amik ellenállóbbak a különböző veszélyforrásokkal szemben, így pl. a káros rovarirtón is spórolhatunk.
   
 1. A földigiliszták sokkal jobban kedvelik az organikus, természetes trágyákat és táptalaj-kiegészítőket. Minden zöldségeskertben szívesen látják a földigilisztákat, mert levegősebbé teszik a táptalajt és egyéb hasznos dolgokat is elvégeznek.
Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. A kovaföld nagyszerű természetes rovarriasztó – ez a dörzsölő jellegű fehér por sebeket ejt a rovarok testén, de a meztelencsigákat is elzárhatjuk vele zöldségeinktől.
  Hirdetés
   
 1. Bizonyos zöldségeknek jót tesz az első fagy. Ilyenek például a fodros kel, káposzta, pasztinák, répák és a bimbós kel.
   
 1. Ha paradicsomot ültetünk át, akkor a szárukat egészen a legalsó levelekig érdemes betakarni táptalajjal. Ez serkenti a gyökerek fejlődését és egészségesebb, erősebb paradicsomunk lesz.
   
 1. Az egészséges táptalaj vonzza a mikróbákat, földigilisztákat és egyéb apró élőlényeket. Az ilyen hasznos organizmusoknak köszönhetően ellenállóbbak, erősebbek lesznek növényeink.
   
 1. Összesen öt százalékkal több organikus anyag (komposzt) megnégyszerezheti a talaj víztartó képességét.
Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. Minden növénynek megvan a kedvenc helye. Érdemes olyanokat termeszteni, amik a mi éghajlatunkban érzik magukat a legjobban.
   
 1. Kora reggel öntözzük a növényeket, hogy elkerüljük a különböző gombás megbetegedéseket, amik a nagy páratartalmú levegőt kedvelik.
   
 1. Ha helyszűkében vagyunk, a fokhagyma, póréhagyma és a mogyoróhagyma akár kisméretű tárolókban is termeszthető. Kevesebb természetes kártevő érdeklődik utánuk és gyökereiknek nincs nagy helyigényük.
   
 1. A túlöntözés károsabb az alulöntözésnél. Könnyebb egy kiszáradófélben lévő növényt újjáéleszteni, mint kiszárítani az elárasztott, fuldokoló gyökereket.
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-31

Hasznos tudnivalók az édesburgonya termesztéséről, felhasználásáról

Az édesburgonya az egyik legsokoldalúbban felhasználható, legegészségesebb zöldség az egész világon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az édesburgonya termesztéséről!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-10-29

Cékla minden mennyiségben – Céklafelhasználási tippek mindenkinek!

A céklát sokféleképpen felhasználhatjuk, mostani cikkemben megmutatom nektek az általam leginkább kedvelt céklás recepteket! Remélem, hogy ti is szeretni fogjátok.

2019-10-15

Elfeledett szuperzöldség – Szegények eledele, a csicsóka

A csicsóka egy nagyon különleges finomság, amit mindenkinek érdemes lenne megkóstolnia. Régen a szegények eledele volt, viszont tele van számos fontos vitaminnal és tápanyaggal, ami mindenki számára szükséges.

2019-09-26

Igazi ínyencségek – Zöldséglekvárok készítése receptekkel!

Készítsünk együtt isteni finom zöldséglekvárokat, mostani cikkemben összesen három zöldséglekvár receptjét mutatom be nektek, mindegyik zöldséglekvár isteni finom!

2019-09-27

Az ősz üde színfoltja – Termesszünk díszkáposztát!

Az ősz egyik legszebb növénye a díszkáposzta, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a díszkáposzta termesztéséről, a díszkáposzta gondozásáról!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-06-21

A világ leghalálosabb kertje, ahol minden négyzetméteren veszély vár!

A világ legveszélyesebb kertjét mutatjuk most be nektek, ide csak azoknak érdemes ellátogatniuk, akik szeretik a veszélyt, ugyanis nem egy olyan emberről lehet tudni, akit ájultan kellett kihozni a kertből!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
280 167
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 864 342
Közösség

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek,... Tovább

kukorica növényédelmi technológiája

a vetőmaggal terjedő gombás betegségek, csírakori megbetegedések ellen különböző... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 218

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Kertészet Zöldség