notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek

Hirdetés

24 tipp kezdő és haladó zöldségtermelőknek

LK
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Akár csak most kóstolsz bele a zöldségtermesztésbe, akár több éve csinálod már, az alábbi 25 zöldséggazdálkodási tippet biztosan hasznosnak találod majd! 

Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. Ha az idő hidegebbre fordul, de a paradicsomok még nem érettek meg teljesen, akkor érdemes bevinni őket a házba valami melegebb, szárazabb helyre. A paradicsomok bent elültetve is folytatják az érést.
   
 2. A páros ültetés rendkívül hatékony módszer – bizonyos párban ültetett növények segítenek egymásnak a különböző tápanyagok felvételében vagy távol tartják a kártevőket.
   
 3. Ne zöld színű kerti szerszámokat használj, vagy fesd át őket más színűre, hogy könnyebben megtaláld őket a zöld növények között.
   
 4. A komposztnak időre van szüksége, hogy a talajban felszívódjon. Érdemes ültetés előtt 2-3 héttel elvégezni a talaj trágyázását.
   
 5. A komposztot kemény munka nélkül is a talajba juttathatjuk. Miután ősszel túl vagyunk a szüretelésen, egyengessük el a komposztot a talajon, és fedjük le valamilyen takaróréteggel (széna vagy lehullott falevelek). Az elolvadó téli és a talaj mikroorganizmusai elvégzik a tápanyagok talajba juttatását.
Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. A komposztot kemény munka nélkül is a talajba juttathatjuk. Miután ősszel túl vagyunk a szüretelésen, egyengessük el a komposztot a talajon, és fedjük le valamilyen takaróréteggel (széna vagy lehullott falevelek). Az elolvadó téli hó és a talaj mikroorganizmusai elvégzik a tápanyagok talajba juttatását.
   
 1. A túlérett gyümölcsök és zöldségek mágnesként vonzzák a kártevőket. Figyeljünk oda rájuk és távolítsuk el őket, amint csak tudjuk.
   
 1. A vöröshagymák akkor érettek meg, ha a száruk eldőlt. Hagyjuk kiszáradni a földet, végezzük el a szüretelést és tároljuk őket meleg, száraz, sötét helyen, amíg a száruk meg nem szárad. Ez után vágjuk le azokat, majd tároljuk a hagymákat száraz, hűvös helyen.
  Hirdetés
   
 1. A sarat is távol tarthatjuk a káposzta és saláta leveleiről, ha a növények körül néhány centi vastag (trágyától és rovarirtóktól mentes) talajtakarót fektetünk. Ez segít lefogni a gyomokat is.
   
 1. Amikor ki- vagy átültetünk egy zöldséget vagy gyümölcsöt, ültetés előtt szórjunk egy kis komposztot. Ez egy kis plusz tápanyagot szolgáltat majd a növénynek.
Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. A rovarok ki nem állhatják a fokhagymát, vöröshagymát, metélőhagymát és a krizantémot. Még ha nem is akarjuk termeszteni őket, érdemes néhányat elültetni kertünk bizonyos pontjain, hogy távol tartsuk a kártevőket.
   
 1. A műanyag tejeskannák, üdítős palackok és más műanyag tárolók egy kis plusz védelmet nyújtanak a növényeknek a fagy elől.
   
 1. Ha szeretnénk ellenállóbb, erősebb borsókat termeszteni, akkor érdemes őket házon belül elültetni, ugyanis itt sokkal gyorsabban kicsíráznak és ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel és betegségekkel szemben.
   
 1. Ha odafigyelünk táptalajunk egészségére, akkor egészségesebb, erősebb növényeket termeszthetünk benne, amik ellenállóbbak a különböző veszélyforrásokkal szemben, így pl. a káros rovarirtón is spórolhatunk.
   
 1. A földigiliszták sokkal jobban kedvelik az organikus, természetes trágyákat és táptalaj-kiegészítőket. Minden zöldségeskertben szívesen látják a földigilisztákat, mert levegősebbé teszik a táptalajt és egyéb hasznos dolgokat is elvégeznek.
Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. A kovaföld nagyszerű természetes rovarriasztó – ez a dörzsölő jellegű fehér por sebeket ejt a rovarok testén, de a meztelencsigákat is elzárhatjuk vele zöldségeinktől.
  Hirdetés
   
 1. Bizonyos zöldségeknek jót tesz az első fagy. Ilyenek például a fodros kel, káposzta, pasztinák, répák és a bimbós kel.
   
 1. Ha paradicsomot ültetünk át, akkor a szárukat egészen a legalsó levelekig érdemes betakarni táptalajjal. Ez serkenti a gyökerek fejlődését és egészségesebb, erősebb paradicsomunk lesz.
   
 1. Az egészséges táptalaj vonzza a mikróbákat, földigilisztákat és egyéb apró élőlényeket. Az ilyen hasznos organizmusoknak köszönhetően ellenállóbbak, erősebbek lesznek növényeink.
   
 1. Összesen öt százalékkal több organikus anyag (komposzt) megnégyszerezheti a talaj víztartó képességét.
Adunk néhány hasznos tippet kezdő és haladó zöldségtermelőknek
 1. Minden növénynek megvan a kedvenc helye. Érdemes olyanokat termeszteni, amik a mi éghajlatunkban érzik magukat a legjobban.
   
 1. Kora reggel öntözzük a növényeket, hogy elkerüljük a különböző gombás megbetegedéseket, amik a nagy páratartalmú levegőt kedvelik.
   
 1. Ha helyszűkében vagyunk, a fokhagyma, póréhagyma és a mogyoróhagyma akár kisméretű tárolókban is termeszthető. Kevesebb természetes kártevő érdeklődik utánuk és gyökereiknek nincs nagy helyigényük.
   
 1. A túlöntözés károsabb az alulöntözésnél. Könnyebb egy kiszáradófélben lévő növényt újjáéleszteni, mint kiszárítani az elárasztott, fuldokoló gyökereket.
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-21

A világ leghalálosabb kertje, ahol minden négyzetméteren veszély vár!

A világ legveszélyesebb kertjét mutatjuk most be nektek, ide csak azoknak érdemes ellátogatniuk, akik szeretik a veszélyt, ugyanis nem egy olyan emberről lehet tudni, akit ájultan kellett kihozni a kertből!

2019-06-07

Így termessz virágokat vágásra zöldségeskertedben

Vannak olyan vágott virágok, amik a zöldségeskertben érzik magukat a legjobban, mostani cikkemben ezeket a mesebeli vágott virágokat mutatom be nektek!

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-07

19 érdekes paradicsomfajta, amikkel gazdagabbá teheted kertedet

Bemutatom nektek a világ legkülönlegesebb és egyben legízletesebb paradicsomfajtáit, amit mindenki imádni fog. A legjobb az, hogy mindegyiket termesztheted a saját kertedben is!

2019-04-27

12 zöldség, amiket gazdaságosan termeszthetsz kertedben

12 olyan zöldséget mutatok most be nektek, melyeknek a termesztése nagyon egyszerű, ráadásul nem kerül sokba, sőt, szinte semmibe! Termesszük együtt ezeket a zöldségeket!

2019-04-24

Tényleg mérgező a kirügyezett burgonya?

Sok hír terjed a világon a rügyezett burgonyával kapcsolatban, sokak szerint mérgező, míg mások azt állítják, hogy nyugodtan el lehet fogyasztani. Nézzük, mi az igazság ezzel kapcsolatban!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
618 068
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 376 740
Közösség

terimés takarmány

Az olyan laza állagú,többnyire szálastakarmány (kevéssé ülepedett széna,kukoricaszár... Tovább

feltétlen takarmányok

olyan anyagok, amelyeknek legcélszerűbb felhasználási területe a takarmányozás. Ide... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 218

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Kertészet Zöldség