notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tavasznyitó feladatok

Hirdetés

Mi mindenre kell odafigyelnie egy kertésznek a tavasz beálltával?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tavasszal az ébredező természet rengeteg régóta várt változást hoz magával egy kertész hétköznapjaiba. Az új tenyészidőszakra való felkészülés azonban sokkal többől áll, mint az ágyások felásásából és a magvak elvetéséből. A következőkben mindent megtudhatsz arról, hogy hogyan készítsd fel kertedet a tavaszra!

Mi mindenre kell odafigyelnie egy kertésznek a tavasz beálltával?

Tavaszkezdő tennivalók a kertben és az udvaron

 

Takarítsd ki a vízelvezető árkokat

A levelek és a hulladék könnyedén összegyűlnek a ház körüli vízelvezető területeken. A tavasz egyre több esőzést hoz majd magával, ezért fontos biztosítani, hogy ez a rengeteg esővíz akadálymentesen elfolyhasson. Mivel kora tavasszal még nem igazán indul be a növények növekedése, ilyenkor a legegyszerűbb kitakarítani a vízelvezető árkokat. A kitakarított organikus anyagokat mindenképpen add hozzá a komposzthoz, a szemetet pedig biztonságosan távolítsd el a portáról.

 

Javítsd meg az emelt ágyások behajlott oldalait

A vizes téli talaj komoly terhet jelent az emelt ágyások számára – a karók elkorhadhatnak, szétfagyhatnak és így csökken az ágyások stabilitása. Ellenőrizd, hogy ágyásaid oldalai nem-e dőlnek oldalra túlságosan és hogy nincs-e bennük görbület vagy egyéb elváltozás. Ha meghajolt oldalú ágyást találsz, akkor ásd ki a talajt a kérdéses oldal mögött és cseréld ki a régi karókat újakra. Ez után egyenesítsd ki a meghajlott oldallemezeket és erősítsd őket az új karókhoz szögekkel vagy csavarokkal. 

Hirdetés

 

Ellenőrizd a virágfuttató rácsokat és a kerítéseket

A rácsokat és kerítéseket szintén kora tavasszal javasolt ellenőrizni és rendbe rakni, hiszen ilyenkor még nem növik körbe őket a növények, így nem zavarnak a munkában és a gyökereikre sem kell odafigyelned. Az új kerítéseket azonban csak az után érdemes elhelyezni, miután a fagyos talaj kissé felenged és a tavaszi esőzések utáni talajvíz elszivárgott a felső rétegből. Ha a talaj túl vizes, akkor kerítés oszlopainak kiásott lyukak hamar megtelhetnek vízzel.

 

Iktasd ki az ébredező tavaszi gyomokat és takard be az üres foltokat az ágyásokon

A kertben ilyenkor a legegyszerűbb eltávolítani a fiatalabb gyomokat, mert gyökereik még nem hatoltak túl mélyre. A talaj üres részeit fedd le valamilyen talajtakaróval, hogy megakadályozd az újabb gyomok megjelenését ezeken a területeken. Általában 7-10 cm vastag talajtakarót alkalmazni. Organikus talajtakaró helyett fekete talajtakaró fólia is használható a gyomosodás megelőzésére.

Hirdetés

 

Ha heti rendszerességgel megfordítod a takarót, akkor jó eséllyel nyakon csíphetsz majd néhány házatlancsigát, amik alatta rejtőzködtek. Talajtakaró szétszórása vagy lefektetése közben ügyelj rá, hogy a takaró kerüljön jó néhány cm távolságra a fák és növények törzsétől/szárától illetve lombjaitól. Így megakadályozhatod a fiatal növények szárának rothadását és megvédheted a fák törzsét is. A következő oldalon folytatom! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

csőkutas öntözés

a csőkút (—>kút) alján nyert vízmennyiség legelterjedtebb hasznosítása, a kútból... Tovább

önetetők

olyan berendezések, amelyek lehetővé teszik az állatok takarmányozásában a gépesítést,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 244

Átlagos értékelés: 4.9

Házi kert