notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ősszel ültetett hagymások a tavaszi szépségért

Hirdetés

Ősszel ültessük a hagymákat, hogy tavasszal gyönyörködhessünk bennük!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Attól még, hogy ősz van, kell dolgoznunk a kertben, ugyanis ilyenkor kell megalapoznunk a tavaszi virágtengert, most kell elültetnünk a tavasszal virágzó hagymásokat, nézzük, mit kell tudnunk erről! 

A tavaszi hagymások ültetése, a tavaszi hagymások gondozása

Tavasszal virágzó hagymások

Tudnia kell mindenkinek, hogy aki elszalasztja az őszi ültetést, az tavasszal csak irigykedve fogja nézni a szomszédban viruló virágokat, ugyanis ő maga már elkésett. Éppen ezért érdemes rászánni a szeptember-októberi napos délutánokat arra, hogy elültessük a hagymákat. A hagymások többsége Belső-Ázsiából származik, ebből is adódik, hogy nincsenek haragban a hidegebb idővel, még az erősebb fagyokkal sem, ráadásul fejlődésükhöz elengedhetetlen a hideghatás. 

 

A tavaszi hagymások ültetésének ideje

A hobbikertészek között ez egy folyamatosan jelentkező vitatéma. A néphagyomány úgy tartja, hogy az ültetési idő szeptember, mégpedig az iskolakezdés ideje. Én ezt nem tartom annyira jónak, mivel ilyenkor még kifejezetten meleg az idő, ahogyan most is, ez ugyan nem okoz gondot a hagymák számára, de ilyen körülmények között a talajban még jelentősen mozognak a vakondok, pockok, és egyéb kártevők, amik könnyedén megtizedelhetik a hagymák számát. A hagymák ültetéséről elmondható, hogy egészen novemberig aktuális lehet, amennyiben a hajnali fagyok még nem válnak túlzottan keménnyé.

Hirdetés

 

Van egy módszer, ami beválhat: ha naplózzuk minden évben a hőmérsékleti adatokat, akkor a csúcsértékekből átlagot tudunk vonni, ehhez az adathoz pedig tudjuk igazítani a kiültetés idejét. Minél alacsonyabb a szám, annál inkább kell szeptember elejéhez közelíteni, magasabb értékeknél pedig november elejéhez. Aki nem szereti túlbonyolítani a dolgokat, az követi a példámat, és október folyamán, a fagyok érkezte előtt ejti meg a hagymák ültetését.

Hirdetés

 

A tavaszi hagymások vásárlása

Szinte mindenhol lehet kapni hagymákat, de azért érdemes a kertészetekben és a piacon megvásárolni ezeket, mivel mégiscsak megbízhatóbb a forrás. A tapasztalatom az, hogy nem érdemes az akciósokat választani, mivel sajnos nem véletlenül olcsóbbak. Vásárlás során a csomagoláson keresztül tapogassuk meg a hagymákat, a puha darabokat ne vegyük meg és figyeljünk a mennyiségre is. Otthon szedjük ki a csomagolásból és a sérült, hibás darabokat ne használjuk fel. Most pedig nézzük, mi szükséges a hagymások ültetéséhez, gondozásához, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 792
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 747 967
Közösség

glaukóma (zöld hályog)

a szem azon kóros állapotainak gyűjtőfogalma, amikor a szembetegség fő v. kísérő tünete a... Tovább

infúzió

nagyobb mennyiségű folyadéknak a szervezetbe juttatása folyadék, elektrolitek és egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 5.0

virág