A tavasz hírnöke a bodorka

Hirdetés

A tavasz hírnöke a bodorka

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tagadhatatlanul megérkezett a tavasz. A vizek melegednek, a halak előmerészkednek búvóhelyükről, így egyre több horgász keresi elő télre elrakott felszerelését.Az egyik első halfaj, amely ilyenkor horogra akadhat, a bodorka. A gyorsabban felmelegedő állóvizekben, holtágak part menti, sekélyebb vizei mellett már kora tavasszal találkozhat a horgász ezzel a keszegfélével
A tavasz hírnöke a bodorka

Nyári táborok, programok itt!

 

 

Keszegféle- bodorka

 

 

Az egyik első halfaj, amely ilyenkor horogra akadhat, a bodorka. A gyorsabban felmelegedő állóvizekben, holtágak part menti, sekélyebb vizei mellett a lassú folyású öntöző csatornák nem túl mély szakaszain már kora tavasszal találkozhat a horgász ezzel a keszegfélével, de nagyobb folyóink is bőséges bodorkaállománnyal rendelkeznek. Ha egyszer rájuk talál valaki, nagy mennyiségű fogásra számíthat, hiszen tipikusan csapatban úszó halról van szó. A horog méretének a várható, illetve fogható halak méretéhez, valamint a felkínált csalikhoz célszerű igazodnia. 14-20 közötti méretek alkalmasak lehetnek, főleg szúnyoglárva csali esetén jó választás lehet a piros színű horog. A hideg vízben még bágyadtabban védekező bodorkára szükségtelen vastag zsinórt használni, a 0,10-0,15-ös damil elegendő, de le lehet menni akár 0,08 mm-ig is. Az ólmozást, főleg állóvízi horgászat esetén érdemes több részre osztani, a jelző ólom horogtól való távolsága inkább kissé hosszabb, mint rövid legyen. A hideg vízben a bodorkák is óvatosabban kapnak és ezt az úszó kiválasztásánál feltétlenül figyelembe kell venni. Spiccbotra elegendő a 0,5-2 grammos kétpontos rögzítésű úszó, az antenna hegyéig lesúlyozva. A bodorka kifejezetten szereti a mozgatott csalit, mindenképpen érdemes botunkkal az úszót időnként megemelgetni, meg-meg pöccinteni. A 0,5 kg feletti példányok már szépnek mondhatók, a hal húsa ízletes, de ha nincs rá szükségünk, inkább engedjük vissza!

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

jártatás

a tenyészállatokat (tenyészbikákat, teheneket, tenyészkocákat, tenyészkanokat stb.)... Tovább

30/2006. (IV. 12.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultság országos tartalékból való... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.