Termésünk konzerválása házilag - tudj meg mindent az otthoni tartósításról

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Habár a legtöbben csak nagyszüleiknél találkoznak manapság házilag tartósított gyümölcsökkel és zöldségekkel, a konzerválás valójában egy nélkülözhetetlen képesség, amit minden valamire való kerttulajdonosnak el kell sajátítania. 

Tartósítás házilag

Sokan antik technikaként tekintenek rá, azonban az idők múlásával egyre többet tudtunk meg a tartósítás hogyanjairól és miértjeiről, és ezt a tudást ma, ami még hatékonyabb eljárásokat tett lehetővé. A konzerválás nem csak egy régi módszer éltetéséről, hanem az ételek minőségének és ízének megőrzéséről is szól. Ha szeretnéd tudni, hogy miként tartósíthatod többletterméseidet házilag, akkor nincs más dolgod, mint tovább olvasni!

Általános tudnivalók a tartósításról

A tartósítás egy elengedhetetlen képesség azoknak a házi kertészeknek, akik szeretnék biztonságosan, hosszú ideig megőrizni saját terméseik minőségét. A konzerválás lehetővé teszi, hogy a tenyészidőszakban megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket akár télen is kedvére fogyaszthassa az ember.

A tartósítás legalább annyira tudományos tevékenység, mint amennyire gasztronómiai is. Precíz és óvatos mozzanatokat, méréseket igényel, méghozzá speciális eszközök segítségével. Erre a szigorra azért van szükség, mert egy háztartás egészsége forog kockán minden egyes befőttesüvegnyi termés elraktározásakor. A hozzávalók, a légnyomás és a hőmérséklet mind kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészséges, biztonságos és finom konzervek elkészítésében.

Nem kell persze megijedni tőle, csak komolyan kell venni. Ha pontosan és figyelmesen követed a recepteket, akkor nem igazán kell tartanod semmitől. Ha mindent jól csinálsz, akkor a kamrát, vagy éppen a konyhapolcokat saját termesztésű és tartósítású, 100%-ig természetes konzervek díszítik majd.

Akárcsak a megvásárolt konzerveknél, a saját „termékeknél” is oda kell figyelni persze a romlásra utaló jelekre. Ezek például a szivárgás, az elszíneződés és a kellemetlen szagok. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet! 

Forrás: Fotó: pxhere.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-03-26

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

A jelenlegi tavaszi időjárás sajnos még hajnalban és este tartogat fagyokat, így a gyümölcsfáink könnyen elfagyhatnak, érdemes tudni, hogyan lehet megállapítani!

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glutelinek

az egyszikűek és a kétszikűek magvaiban levő, vízben nem, híg savakban és lúgokban oldódó... Tovább

makkoltatás

majdnem kizárólag a régi parlagi sertések és a mangalica sertés ősi, extenzív hizlalási... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség