Kezdő kertészeknek hasznos tanácsok

hirdetes

Kertészeti tippek és trükkök kezdő kerttulajdonosoknak

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Kezdő kertészeknek szóló kertésztippek

Egyszerűen termeszthető növények kezdőknek

Néhány növény sokkal engedékenyebb a többinél, ami ideálissá teszi őket kezdők számára. Ha szüretelhető kertet szeretnél, akkor a paradicsomok, a hagymák, a paprikák, a bazsalikom a mángold és bizonyos babfajták remek választások lehetnek. Ha inkább szépen virágzó kertre vágysz, akkor válaszd a napraforgókat, a gyűszűvirágféléket, a petúniákat és a borzas kúpvirágokat.

Az öntözés az életet jelenti

Győződj meg róla, hogy fiatal növényeid elegendő vizet kapnak, de sose öntözz úgy, hogy a növények leveleire is jusson a vízből! A vizes leveleken sokkal könnyebben megjelenik a penész és mindenféle gombás fertőzésre is érzékenyebbek lesznek. Általánosságban a legtöbb növénynek hetente 2,5 cm vízre van szüksége. Ne feledd: túlöntözni sokkal rosszabb, mint alulöntözni. A sárguló levelek gyakori jelei a túlöntözésnek.

hirdetes

Organikus megoldások

Akár a talajról, akár a trágyázásról, akár a kártevőkkel való küzdelemről van szó, mindig válassz organikus, természetes megoldásokat. Az organikus származású magok sokkal jobb termést eredményeznek majd, mint a legtöbb boltban kapható mag. A vegyszerekkel kezelt és „táplált” növények elgyengülhetnek, megbetegedhetnek vagy akár el is pusztulhatnak.

hirdetes

A metszés és a ritkítás szerepe

A metszés és a ritkítás elősegíti a szellőzést növények lombozatában és levelei között. Ez segít a betegségek elkerülésében és kevesebb levél lesz, amire véletlenül rácsöpögtetheted a vizet öntözés közben.

Indítsd útjukra magvaidat minél előbb

Az egyik leghasznosabb és leggyakrabban alkalmazott trükk a magvak beltéri elültetése. A magvakat külön erre a célra készített palántanevelő tálcákba is elültetheted, de akár saját magad is készíthetsz erre alkalmas tárolókat otthoni kellékekből. A tél végén / kora tavasszal bent kicsíráztatott magvak már kisebb palántaként kerülhetnek ki a szabadba, amint az idő elég meleggé válik számukra, biztosítva ezzel, hogy „hamarabb” kezdjenek el teremni, és hogy tovább is tartson a tenyészidőszakuk (amikor teremni képesek).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Kecskeméti Fõiskola (KF-GAMFK)

Fõiskola Képzések: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki; kertészmérnöki;... Tovább

vízmozgás

A víz helyzetváltoztatása, áramlása. A medrekben, csatornákban a prmanens v. a lejtés... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert