Vízre vár a Szobi Szörp

Vízre vár a Szobi Szörp

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Még mindig nem indulhat újra a termelés a Szobi Italgyártó Kft. üzemében egy jogvita miatt, holott a terv szerint az idén már több 100 millió forintos forgalmat bonyolíthatna le a gyár. Sári Tibor elmondta, hogy a felszámolás miatt tavaly bezárt üzemet 450 millió forintért - jórészt banki kölcsönből - az idén vásárolta meg a felszámoló Vectigalis Zrt.-től.
Vízre vár a Szobi Szörp

Az ismert szörp és ivólé újbóli előállítása meg is kezdődhetne, ám a Duna-menti Regionális Vízmű csatornahálózat-fejlesztés címen csak "súlyos" milliók ellenében indítaná be a szolgáltatást. Mintha egy újonnan épült, nem pedig egy meglévő, a szennyvízelvezetésre már régen kiépült rendszerről lenne szó. Sári Tibor ezt indokolatlan követelésnek tartja, amelyet jogi úton kíván rendezni. Emiatt azonban máig hiányzik a működési engedély, így a gépsorok kényszerből állnak, nincs munkásfelvétel sem - tette hozzá.

A szobi szörpüzemet 1967-ben 7 termelőszövetkezet alapította, a 90-es évektől pedig részvénytársasági formában működött tovább. Később a francia Teisseire cég vette meg, de hamarosan 2 magánszemélynek továbbadta. A hibás üzletpolitika miatt a cég eladósodott, tönkrement, 2007-ben bezárt, megszüntetve ezzel csaknem 200 munkahelyet is - ismertette.
A terv szerint egyelőre 30-40 dolgozóval indulna újra a szörpgyártás. Jövő évben 1 milliárd forint forgalommal számolnak, majd fokozatos felfutást követően 2-3 milliárdos forgalmat szeretnének elérni, 60-70 munkás foglalkoztatásával. A szobi szörp egy részét exportálnák, elsősorban Szlovákiában, Oroszországban és Csehországban van is rá kereslet. A beruházás 8-10 év alatt térülhet meg.
Az üzem újbóli beindítása egyúttal a környékbeli bogyósgyümölcsöt termesztő vállalkozások talpra állását is elősegítheti, kereslet híján ugyanis többen az elmúlt években már le sem szedték a termést, felhagytak a ráfizetéses tevékenységgel, holott e hátrányos helyzetű régióban ez az egyik legfőbb megélhetési forrás - hívta fel a figyelmet Sári Tibor.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

borsó növényvédelmi és vegyszeres gyomirtása

a zöldborsó csirázási betegségei ellen csávázással (csávázószerek, nedves csővázas,... Tovább

evaportranszspiráció

az élő növényzettel borított talaj összes párologtatása, a felszíni párologtatás... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.