notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Használd fel a szedret!

Hirdetés

A leszüretelt szedrek 10 felhasználási módja

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szeder a Rubus nemzetiség tagja – ez a szívós és alkalmazkodó évelő növény akár az ugaron hagyott, tápanyagoktól mentes ugaron is képes olyan egészségesen megélni, mintha csak egy gazdag erdőben lenne. 

Így használd fel a szedret

A szeder jellegzetességei

A szedernek több mint 375 fajtáját ismerjük, ezek pedig szinte az egész világon elterjedtek. Elterjedtsége, ízletes gyümölcs és felismerhetősége miatt rendkívül népszerű a gyűjtögetők körében. Számos kultúrfajta alkalmazkodott az magyarországi éghajlathoz. Ilyenek például a földi szeder (Rubus fruticosus agg.), a hamvas szeder (Rubus caesius L.), és a kövi szeder (Rubus saxatilis L) is.

 

Ezek és hasonló fajok felismerése nem nehéz, hiszen sok közös jellegzetes ismertetőjellel rendelkeznek. A szeder egy fás szárú növény, amelynek íves ágai akár 6 méter hosszúra is megnőhetnek. Ahol szúrós, horgos tüskékkel borított ágai a földhöz érnek, ott új gyökereket vernek, így könnyedén alakulhatnak ki sűrű szederbokrok, amik aztán egyre nagyobb területre terjednek szét.

 

Kétnyári növényekként a szedrek új hajtásai nem hoznak virágot és termést az első évben. A második szezonban a szárakon kisméretű fehér vagy rózsaszín virágok jelennek meg, közepükből kiágaskodó sárga porzószálakkal. A szeder gyümölcse nem számít bogyónak, hanem számos apró csonthéjas termésből tevődik össze. A gyümölcsök eleinte fehérek vagy zöldek, majd érésük során idővel piros, és végül kékes-fekete színűvé válnak. 

Hirdetés

 

Szederszedés a vadonban

Bármilyen helyen találkozhatsz szederrel, ahol elegendő napfény áll rendelkezésre. Érdemes természetes réteken, mezők szélén, folyók és tavak partján és városi utak mentén keresni őket. Olyan helyeken is rájuk bukkanhatsz, ahol a földet feldúlták – lekopaszított vagy elhagyatott földeken, de akár korábbi erdőtüzek helyén is. Legtöbb típusuk a kiegyensúlyozottan nedves környékeket kedveli, de bizonyos fajtái nedves mocsarakban, míg mások száraz, homokos területeken nőnek.

Hirdetés

 

A szedrek nyár végétől őszig érnek, ekkor érdemes tehát gyűjtőhadjáratra indulni, azonban csak az érett gyümölcsöket érdemes leszedni, ugyanis később a leszedett darabok nem érnek tovább. A szedrek és hasonló jellegű gyümölcsök szüretelése közben erősen ajánlott védőkesztyűket viselni. A bokrok sűrűk és látszólag áthatatlanoknak tűnnek, hegyes tüskéi pedig könnyedén átszakítják a ruhákat és a bőrt is.

 

Habár az összes szederhez és málnához hasonló gyümölcs fogyasztása biztonságosnak számít, nem szabad határozó kézikönyv nélkül útnak indulni. Ezek segítenek, hogy egyértelműen megkülönböztethesd az esetleges veszélyes terméseket az ehetőektől. A következő oldalon elmondom, hogyan használhatod fel a leszüretelt szedret!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-14

Nevelj saját gránátalmafát szakértőnk segítségével!

Saját magad is képes vagy arra, hogy gránátalmafát nevelj, mostani cikkemben mindent elmondok a gránátalmafa termesztéséről, olvasd el mindenképp tanácsaimat!

2019-12-04

Egy gyümölcs, ami maga az ízletesség – A csirimojó bemutatása

A csirimojó egy nagyon ritka, de annál ízletesebb gyümölcs, amit egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolni. Mostani cikkemben mindent elmondok a csirimojóról.

2019-12-13

Kiaknázatlan kincs - Termesszünk jamszgyökeret!

Cikkünkben mindent elmondunk nektek a jamsz termesztéséről, a jamszgyökér jótékony hatásairól, a jamszgyökér gondozásáról. Ismerkedjetek meg ti is a jamszgyökérrel!

2019-12-05

Többé nem álom – Így alakítsd ki a saját mediterrán kertedet!

Mediterrán kert létrehozása – Bármennyire is hihetetlen, te magad is létrehozhatsz egy szuper mediterrán kertet, mostani cikkemben mindent elmondok a mediterrán kertről!

2019-12-13

Szakértői tanácsok az üvegházi növénytermesztéshez

Üvegházi növénytermesztés – Minden, amit tudni érdemes az üvegházi növénytermesztésről, szakértői tanácsok az üvegházi növénytermesztéshez mindenkinek!

2019-11-28

14 bámulatosan szép bokor, ami rendkívül gyorsan nő

Mostani cikkemben 14 csodálatosan szép bokrot mutatok be nektek, amik pillanatok alatt képesek megnőni, ezzel hamar csodás díszévé válhatnak kertünknek!

2019-11-19

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

A kiwano nem véletlenül a jövő egyik legfontosabb szupernövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kiwano-ról, tartsatok velem, megéri!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
349 245
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 592 366
Közösség

radioaktivitás

a kém. elemeknek az a tulajdonsága, hogy spontán nagy energiájú sugarakat bocsátanak ki... Tovább

csatorna

nyitott árok v. zárt csőrendszer, a működéséhez szükséges műtárgyakkal, amelyben a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 237

Átlagos értékelés: 5.0

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés