notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Használd fel a szedret!

Hirdetés

A leszüretelt szedrek 10 felhasználási módja

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szeder a Rubus nemzetiség tagja – ez a szívós és alkalmazkodó évelő növény akár az ugaron hagyott, tápanyagoktól mentes ugaron is képes olyan egészségesen megélni, mintha csak egy gazdag erdőben lenne. 

Így használd fel a szedret

A szeder jellegzetességei

A szedernek több mint 375 fajtáját ismerjük, ezek pedig szinte az egész világon elterjedtek. Elterjedtsége, ízletes gyümölcs és felismerhetősége miatt rendkívül népszerű a gyűjtögetők körében. Számos kultúrfajta alkalmazkodott az magyarországi éghajlathoz. Ilyenek például a földi szeder (Rubus fruticosus agg.), a hamvas szeder (Rubus caesius L.), és a kövi szeder (Rubus saxatilis L) is.

 

Ezek és hasonló fajok felismerése nem nehéz, hiszen sok közös jellegzetes ismertetőjellel rendelkeznek. A szeder egy fás szárú növény, amelynek íves ágai akár 6 méter hosszúra is megnőhetnek. Ahol szúrós, horgos tüskékkel borított ágai a földhöz érnek, ott új gyökereket vernek, így könnyedén alakulhatnak ki sűrű szederbokrok, amik aztán egyre nagyobb területre terjednek szét.

 

Kétnyári növényekként a szedrek új hajtásai nem hoznak virágot és termést az első évben. A második szezonban a szárakon kisméretű fehér vagy rózsaszín virágok jelennek meg, közepükből kiágaskodó sárga porzószálakkal. A szeder gyümölcse nem számít bogyónak, hanem számos apró csonthéjas termésből tevődik össze. A gyümölcsök eleinte fehérek vagy zöldek, majd érésük során idővel piros, és végül kékes-fekete színűvé válnak. 

Hirdetés

 

Hirdetés

Szederszedés a vadonban

Bármilyen helyen találkozhatsz szederrel, ahol elegendő napfény áll rendelkezésre. Érdemes természetes réteken, mezők szélén, folyók és tavak partján és városi utak mentén keresni őket. Olyan helyeken is rájuk bukkanhatsz, ahol a földet feldúlták – lekopaszított vagy elhagyatott földeken, de akár korábbi erdőtüzek helyén is. Legtöbb típusuk a kiegyensúlyozottan nedves környékeket kedveli, de bizonyos fajtái nedves mocsarakban, míg mások száraz, homokos területeken nőnek.

 

A szedrek nyár végétől őszig érnek, ekkor érdemes tehát gyűjtőhadjáratra indulni, azonban csak az érett gyümölcsöket érdemes leszedni, ugyanis később a leszedett darabok nem érnek tovább. A szedrek és hasonló jellegű gyümölcsök szüretelése közben erősen ajánlott védőkesztyűket viselni. A bokrok sűrűk és látszólag áthatatlanoknak tűnnek, hegyes tüskéi pedig könnyedén átszakítják a ruhákat és a bőrt is.

 

Habár az összes szederhez és málnához hasonló gyümölcs fogyasztása biztonságosnak számít, nem szabad határozó kézikönyv nélkül útnak indulni. Ezek segítenek, hogy egyértelműen megkülönböztethesd az esetleges veszélyes terméseket az ehetőektől. A következő oldalon elmondom, hogyan használhatod fel a leszüretelt szedret! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-13

Trópusi szobanövények, amiket érdemes otthon is tartani

Ezeknek a trópusi szobanövényeknek ott a helyük a ti otthonotokban is, mivel nemcsak szépen, hanem hihetetlenül hasznosak is, ismerkedjetek meg mindegyikükkel!

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-06-13

Minden, amit egy kertésznek a mirtuszdió termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkemben egy nagyon sokoldalú csodanövényt fogok bemutatni nektek, ami nem más, mint a mirtuszdió. Ismerkedjetek meg közelebbről a mirtuszdióval.

2019-06-15

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

A nagy melegben gondoskodnunk kell arról, hogy növényeink megfelelő vízhez juthassanak a nap mindegyik szakában, éppen ezért most elmondom, hogy építhettek fillérekből csepegtetőrendszert!

2019-06-08

15 szobanövény, amiket érdemes a konyhában nevelni

Léteznek olyan szobanövények, akik a konyhában érzik a legjobban magukat. Mostani cikkemben azokat a szobanövényeket ismerhetitek meg, amiket konyhában érdemes nevelni.

2019-05-11

Termesszük együtt ezt a különleges növényt – Tudnivalók a rukkoláról!

Cikkünkben most mindent megtudhattok a rukkola termesztéséről, a rukkola felhasználásáról! Érdemes elolvasnotok írásunkat, hiszen minden hasznos információt leírtunk a rukkoláról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
452 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 211 208
Közösség

laposszárú perje (Poa compressa L.)

a —>pázsitfüvek családhoz tartozó, laza bokrú, tarackos gyökerű, alacsony növésű,... Tovább

takarmánykonyha

régebben a takarmány különleges előkészítésére (pörkölés, főzés, szénatea-készítés... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 236

Átlagos értékelés: 5.0

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés