notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Használd fel a szedret!

Hirdetés

A leszüretelt szedrek 10 felhasználási módja

Bohács Ádám
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szeder a Rubus nemzetiség tagja – ez a szívós és alkalmazkodó évelő növény akár az ugaron hagyott, tápanyagoktól mentes ugaron is képes olyan egészségesen megélni, mintha csak egy gazdag erdőben lenne. 

Így használd fel a szedret

A szeder jellegzetességei

A szedernek több mint 375 fajtáját ismerjük, ezek pedig szinte az egész világon elterjedtek. Elterjedtsége, ízletes gyümölcs és felismerhetősége miatt rendkívül népszerű a gyűjtögetők körében. Számos kultúrfajta alkalmazkodott az magyarországi éghajlathoz. Ilyenek például a földi szeder (Rubus fruticosus agg.), a hamvas szeder (Rubus caesius L.), és a kövi szeder (Rubus saxatilis L) is.

 

Ezek és hasonló fajok felismerése nem nehéz, hiszen sok közös jellegzetes ismertetőjellel rendelkeznek. A szeder egy fás szárú növény, amelynek íves ágai akár 6 méter hosszúra is megnőhetnek. Ahol szúrós, horgos tüskékkel borított ágai a földhöz érnek, ott új gyökereket vernek, így könnyedén alakulhatnak ki sűrű szederbokrok, amik aztán egyre nagyobb területre terjednek szét.

 

Kétnyári növényekként a szedrek új hajtásai nem hoznak virágot és termést az első évben. A második szezonban a szárakon kisméretű fehér vagy rózsaszín virágok jelennek meg, közepükből kiágaskodó sárga porzószálakkal. A szeder gyümölcse nem számít bogyónak, hanem számos apró csonthéjas termésből tevődik össze. A gyümölcsök eleinte fehérek vagy zöldek, majd érésük során idővel piros, és végül kékes-fekete színűvé válnak. 

Hirdetés

 

Szederszedés a vadonban

Bármilyen helyen találkozhatsz szederrel, ahol elegendő napfény áll rendelkezésre. Érdemes természetes réteken, mezők szélén, folyók és tavak partján és városi utak mentén keresni őket. Olyan helyeken is rájuk bukkanhatsz, ahol a földet feldúlták – lekopaszított vagy elhagyatott földeken, de akár korábbi erdőtüzek helyén is. Legtöbb típusuk a kiegyensúlyozottan nedves környékeket kedveli, de bizonyos fajtái nedves mocsarakban, míg mások száraz, homokos területeken nőnek.

Hirdetés

 

A szedrek nyár végétől őszig érnek, ekkor érdemes tehát gyűjtőhadjáratra indulni, azonban csak az érett gyümölcsöket érdemes leszedni, ugyanis később a leszedett darabok nem érnek tovább. A szedrek és hasonló jellegű gyümölcsök szüretelése közben erősen ajánlott védőkesztyűket viselni. A bokrok sűrűk és látszólag áthatatlanoknak tűnnek, hegyes tüskéi pedig könnyedén átszakítják a ruhákat és a bőrt is.

 

Habár az összes szederhez és málnához hasonló gyümölcs fogyasztása biztonságosnak számít, nem szabad határozó kézikönyv nélkül útnak indulni. Ezek segítenek, hogy egyértelműen megkülönböztethesd az esetleges veszélyes terméseket az ehetőektől. A következő oldalon elmondom, hogyan használhatod fel a leszüretelt szedret!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-11

Ötízű gyümölcs, Életbogyó – Bemutatkozik a Schisandra!

Magyarországon alig ismert növény, Kínában viszont mindenki szereti, életbogyónak nevezik, jótékony hatásai miatt. Mostani cikkemben bemutatom nektek a Schisandrát!

2019-10-03

Amire büszkék lehetünk – Világhíres magyar szőlőfajták!

Magyar szőlőfajták – Bemutatom nektek a világhíressé vált magyar szőlőfajtákat, tartsatok velem és ismerjétek meg a magyar szőlőfajtákat! Magyar szőlőfajták, amikre büszkék lehetünk!

2019-10-08

A begónia sikeres teleltetése – Szakértői tippek, trükkök!

A begónai teleltetése – Teleltesd te is sikeresen a begóniát, mostani cikkemben elmondok mindent, amit tudni kell a begónia sikeres teleltetéséhez!

2019-10-09

Így szoktassuk vissza a lakásba a kint tartott szobanövényeket!

Sokan tartják kint a szabadban a szobanövényeket az év melegebb időszakában, ezért most elmondom nektek, mit kell tenni akkor, ha szeretnétek visszaszoktatni ezeket a szépségeket a lakásba!

2019-10-11

Az egész évben mutatós dísz - Az ecetfa gondozása, nevelése

Az ecetfát szinte mindenki összekeveri a bálványfával, pedig a két növény nagyon sok mindenben különbözik egymástól. mostani cikkemben az ecetfát mutatom be nektek!

2019-09-27

Ne dobd ki az évelőket, így teleltetheted át őket!

Az évelőket akkor sem kell kidobni, hogyha megérkezik a hideg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek, amit tudnotok kell az évelőkről!

2019-09-27

Meseszép színekben pompázik a madarak kedvence – A madárbirs bemutatása

A madarak egyik nagy kedvence, és bevallom, hogy az enyém is, mivel csodálatosan szép színekben pompázik, és egész télen díszít. Ismerkedj meg te is a madárbirssel!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
213 708
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 339 428
Közösség

generálkivitelezés

olyan tevékenység, amelynél a generál- v. fővállalkozó felelős az építéssel kapcsolatos... Tovább

fajlagos lefolyás

a vízgyűjtő terület egységnyi részére (ha, km2) egy meghatározott időben (év, évszak,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 237

Átlagos értékelés: 5.0

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés