Német szarvasmarha-tenyésztési évkönyv

Német szarvasmarha-tenyésztési évkönyv

dr. Sulyok Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az ADR (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Rinderzüchter e.V.), a németországi szarvasmarha tenyésztők csúcsszövetségének az összeállításában, a közelmúltban megjelent "Rinderproduktion in Deutschland 2005" című kiadvány széleskörű áttekintést ad a 2005. évi tenyésztési, mesterséges megtermékenyítési, valamint teljesítmény- és minőségvizsgálati eredményekről.
Német szarvasmarha-tenyésztési évkönyv, KAP reform, állattenyésztés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A múlt évben a szarvasmarha ágazat adta a német mezőgazdaság termelési értékének 30,0%-át. A húsmarhatartás és a tejtermelés termelési árakon (ÁFA nélkül) 11,0 Mrd € nagyságrendet képviselt. Az Európai Unión belül Németország a legnagyobb tejtermelő és Franciaország után a második marha- és borjúhústermelő. 2005-ben a szarvasmarha-állomány első alkalommal 13 millió alá (12,9 M) csökkent. Az együttesen 0,9%-os csökkenésen belül a tehénlétszám jóval nagyobb  mértékben, 2,9%-kal mérséklődött.
 
A KAP reform legérzékenyebben ezt az ágazatot érintette. Változatlanul nagy problémát jelent a tej felvásárlási ár csökkenése, múlt évben kilogrammonként átlagosan újabb fél euro-centtel 27,5 cent/kg-ra mérséklődött (3,7% zsír, 3,4% fehérje). Ugyanakkor kedvező, hogy a tej- és a tejtermékfogyasztás összességében folyamatosan nő Németországban (2005-ben fejenként 0,4 kg-mal, 130,9 kg-ra). A BSE miatt 2001-ben drasztikusan visszaesett marha- és borjúhúsfogyasztás is időközben stabilizálódott (az akkori mélypont, fejenkénti 9,9 kg után múlt évben az egy főre jutó fogyasztás 12,8 kg volt). A tehenenkénti tejhozam is nőtt, 2005-ben egy év alatt 115 literrel, 6700 literre emelkedett.
 

Hirdetés

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Szegedi Tudományegyetem

Egyetem Mezõgazdasági Fõiskolai Kar Cím:... Tovább

angóranyúl

jellegzetes szerzetéért (gyapjúért) tenyésztett, 3—5 kg-os nyúl. Származása nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés