notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szaporítsunk muskátlit! Muskátli szaporítása, muskátli

Hirdetés

Itt az ideje a muskátli szaporításának!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Most a legalkalmasabb az idő arra, hogy szaporítsuk a muskátlikat. Ha szeretnénk jövő tavaszra csodálatosan szép muskátlit, akkor érdemes megfogadnunk szakértőnk remek tanácsait! Nézzük, mi kell a muskátli szaporításához! 

Muskátli szaporítása tanácsok muskátli szaporításához

 

A muskátli történeti áttekintése

 

Dél-Afrikában fedezték fel a Pelargonium triste fajtát, és 17. században már megjelent Európában. Ezt követte az illatos P. cucullatum, amelyet német származású holland botanikus, Paul Hermann (1646 – 1695) gyűjtött be. A borostyánlevelű P. peltatum fajtát Willem Adriaan van der Stel (1664 – 1733) holland botanikus hozta el Hollandiába.

 

És még csak ez után következtek a P. zonale és P. inquinan mely fajok keresztezéséből származó P. hortorum ma is oly felkapott kertészeti fajtái. Mintegy 200 fajtát sorolunk ide. Ezek a kerti fajták azok, amelyekre először gondolunk a muskátli név hallatán. Felálló hajtásúak, bokrosan elágazó szárúak, kerekded, enyhén karéjos leveleik bársonyosan szőrösek, gyűrűs rajzolatokkal. Gömbös ernyővirágzatban álló virágaik szimplák és dupla virágúak. Sok fajta a levelével is remekül díszít. Ezek sötétzöld, bordó, sárga mintázatú leveles fajták. A következő oldalon elmondok mindent a szaporításáról! 

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

Lapozz tovább, ha érdekel hogyan és mikor szaporíthatod muskátliaidat!

Muskátli szaporítása tanácsok muskátli szaporításához

 

Nagyüzemben magról szaporítják, így próbálják elkerülni a fertőzések terjesztését növényről növényre. Házilag azonban inkább a dugványozás terjedt el. Sok évelő, például a muskátli hajtások, augusztusban gyökereznek a legjobban. A muskátli vegetatív szaporítása tört, vagy vágott fejdugványokkal történik. Ugyanis a csúcshajtások gyökereznek a legjobban. Ezekből sokkal erőteljesebb új növények fejlődnek, mintha a régi töveket próbálnánk átteleltetni!

 

A dugványokat úgy kell letörni, hogy azon maximum három teljesen és egy félig kifejlődött levél legyen. De elég egy kifejlett és egy feslő levél is. Készítsünk elő egy éles kést. Fertőzött növényből csak ritkán menthetünk meg egészséges hajtásokat. Ezért mindig egészséges növényt válasszunk anyanövénynek. Virágos vagy bimbós hajtásokat ne használjunk. A következő oldalon folytatom! 

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Muskátli szaporítása tanácsok muskátli szaporításához

 

Minél simább a vágásfelület, annál könnyebb a regeneráció, és gyorsan megindul a gyökérképződés. A hajtásnak kb. 21 napig életképes a levágás után, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi ideig hagyjuk magára, és csak ezután ültessük el. Minél hamarabb ültetjük el a hajtást, annál jobbak az esélyeink. A leszedett dugványok vágási felületét hagyjuk kissé megszikkadni. A növények 90-100%-os relatív páratartalom mellett 3-4 hét alatt begyökeresednek. Ezután fokozatosan csökkentve a páratartalmat kiültethetőek.

 

Bár a levágott hajtások akár vízben is gyökeresednek, ezek a gyökerek igen törékenyek, másrészt a növényültetés után csak akkor kezd el tápanyagot felvenni, amikor új, a szilárd közeghez alkalmazkodott gyökereket fejleszt. . A dugványokat csak steril közegbe helyezzük, különben számolnunk kell a fertőzés veszélyével. Az ideális tápközeg a perlit – vermikulit (agyagásvány) 1:1 arányú keveréke. Gyakori öntözéssel a dugványok őszig erőteljes gyökérzetet fejlesztenek. Télen, fagymentes helyen, például előszobában, folyosón, lépcsőházban átteleltethetők. Az ilyen muskátlitövek tavasszal gyors növekedésnek indulnak.

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Muskátli szaporítása tanácsok muskátli szaporításához
 
 
Két-háromnaponta meglocsolva ontotta a virágokat, sőt a szeptemberi kellemesebb klíma alatt lesz a legszebb. Legalábbis e sorok írójának ez a tapasztalata, amint az is, hogy a szakirodalom által ajánlott júliusban szinte soha nem jut eszébe megcsonkítani a pirostól a fehérig ékeskedő virágokat, 15-20 centis hajtást levágni belőlük, az alsó leveleket, virágokat, bimbókat leszedni, majd gyökereztető porba mártani, aztán könnyű szerkezetű, homokos, perlites, de azért tápanyagban gazdagabb földbe elültetni 4-6 centi mélyen. Ezt ugyanis szeptember elején is megtehetjük, hiszen az utóbbi években szinte nyári a meleg az ősz első hónapjában – igaz, a reggelek már hűvösek. Ennek ellenére a most dugványozott muskátli is megered, a hónap végéig gyökeret ereszt (ezt gyorsítja a növényi hormonokat tartalmazó gyökereztető por, melyből már többféle is van a piacon, ezért a lágyszárú virágos növényekre kifejlesztetett használjuk).
 
Amint az igazi hidegek beköszöntenek, a dugványokat érdemes a téli helyükre rakni, ahol nincs 15 foknál melegebb fűtés idején sem, viszont sok a napfény. Muskátlink ugyanis az utóbbi esetben nem hoz majd vékony, de gyenge és hosszú hajtásokat, azaz nem nyurgul fel. Másrészt jövőre csak akkor fog szépen és korán virágozni – és ez igaz az idősebb növényekre is –, ha huzamosabb ideig 10-15 fok körüli hőmérséklet is éri: bizonyos normális növényi életfunkciókhoz – legtöbbször a virágzás intenzitásához – szükség van meghatározott ideig tartó hideg hatásra.
 

Tapasztalataink szerint még az első fagyok idején is érdemes dugványokat készíteni: mikor a fagyok elől a pincébe kerülnek muskátlitöveink, akkor szoktuk a megnyúlt, de erős hajtásokat gyökereztetni. Hol direkt földbe, hol vízbe tesszük őket, s ha nem is mindegyik tő, de legalább felük meggyökerezik.

 

Bármelyik módszert is választjuk, mindegyiknél alapszabály, hogy a legerősebb hajtásokról válogassunk dugványozásra szánt részeket. Ezeket éles késsel úgy kell ezeket levágni, hogy a levél csatlakozási pontja –vagyis a szárcsomó alatt – metsszük le, miközben alatta fél, maximum egy centis rész maradjon.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
332 775
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 927 510
Közösség

juhhibridek

régebben juhhibridek alatt a házijuhoknak a rokonfajaival való keresztezése után született... Tovább

Vásárosnaményi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Típus: államigazgatási szerv; Altípus: központi közigazgatási szervek helyi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 4.7

Kertészet