Jelentősen csökkent a zöldségek termőterülete, Szabolcs megye, fitoftóra fertőzés, szántóföldi zöldségtermesztés, növénytermesztés

Jelentősen csökkent a zöldségek termőterülete

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Idén Szabolcsban felére csökkent a szántóföldi zöldségtermesztés aránya. Tavaly a termelők 16 ezer hektár területen foglalkoztak szántóföldi zöldségtermesztéssel. Idén a terület nagysága 9192 hektárra esett vissza.
Jelentősen csökkent a zöldségek termőterülete, Szabolcs megye, fitoftóra fertőzés, szántóföldi zöldségtermesztés, növénytermesztés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A csökkenés oka a piaci kereslet mérséklődésével és az alacsony felvásárlási árakkal magyarázható. Jelentősen csökkent a dinnye, a káposztafélék, az uborka és a paradicsom termőterülete. Egyedül borsóból termeltek a tavalyinál többet a gazdák. Paprikát a tavalyival megegyező területen, - 500 hektáron -, míg paradicsomot a korábbi 835 hektárral szemben 500 hektáron ültettek a termelők. Az időjárás nem kedvez a paradicsom érésének, más években ilyenkor már elkezdődött a szedés. Sok területen a fitoftóra fertőzés is megjelent, ami pedig a termés mennyiségét és minőségét is kedvezőtlenül befolyásolja. A felvásárlási árak alacsonyak, a 8 forintos kiegészítő támogatással együtt is csak 20-22 forintot adnak egy kilogramm paradicsomért.

Hirdetés


Szabolcs megye legnagyobb paradicsomtermelője, a Kótaji Zöld Bárók Kft. az évek óta tartó alacsony felvásárlási árak miatt döntött úgy, hogy saját paradicsom feldolgozó üzemében sűrítményt állít elő, és ezt értékesíti a piacon. A termesztést pedig szinte teljesen gépesítették. Napsütéses, száraz időre lenne szükség ahhoz, hogy a 150 hektár területről a paradicsom betakarítását szeptember elején elkezdhessék. Balla Gábor, a cég ügyvezető igazgatója bízik abban, hogy a sok probléma ellenére az idei gazdálkodás eredményes lesz.

Hirdetés

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: EU-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

vérlrmezkék

a vér alakos elemeinek egyik csoportja. 2-5mm átmérőjűek, a vöröscsontvelőben képződnek;... Tovább

martilapu (Tussilago farfara L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó évelő, kúszó gyöktörzsű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.8