A futómadártenyésztés fejlesztése

Hirdetés

Mindenki a fedélzetre!

Dr. Balogh Sándor
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Amikor a futómadarakat tartók tömörülése, az Országos Futómadár Terméktanács megalakult, a legfontosabb célkitűzései között szerepelt, hogy az akkor még „veszélyes állat” osztályba sorolt strucc és emu kikerüljön ebből a nevetségeskategóriából és, hogy hazánkban is legyen olyan vágóhíd, amely mindenben megfelel a nemzetközi elvárásoknak.
A futómadártenyésztés fejlesztése

Amikor a futómadarakat tartók tömörülése, az Országos Futómadár Terméktanács megalakult, a legfontosabb célkitűzései között szerepelt, hogy az akkor még „veszélyes állat” osztályba sorolt strucc és emu kikerüljön ebből a nevetségeskategóriából és, hogy hazánkban is legyen olyan vágóhíd, amely mindenben megfelel a nemzetközi elvárásoknak.

Sokan nem gondolták, hogy könnyebb lehetett annak a sokszor emlegetett tevének, annak a bizonyos tű fokán való átszuszakolása, mint ezen célkitűzéseknek a megvalósítása…

Az első esetében, jóllehet új közösségünk az Európai Unió elvárásai és a jogharmonizáció is a mi malmunkra hajtotta a vizet, mégis az ésszerűtlen és indokolatlan döntés, jogszabály megváltoztatását csak számtalan vita, levélváltás éstárgyalás után sikerült kikényszeríteni.

A vágóhíd esetében szintén - bár az ünnepélyes alapkőletételtől, fesztiválokból újságcikkekből nem volt hiány - az, hogy végre valóban van, azzal a bizonyos sokat emlegetett „ovális bélyegzővel” bíró, struccok vágá

sára elismert üzem, talán benne van annak a sajnos csak - néhány embernek a munkája, aki a felvállalta, a vállára vette és a szívén viselte ennek a problémának a megoldását!

Régi igazság! Navigare necesse est! Hajózni szükséges! Ahhoz, hogy előrehaladjon egy hajó, a zátonyok kikerülésére, a kikötők ismeretére, a kedvező szelek és tengeráramlatok kihasználására, ezt elviselni tudó hajóra, na és persze összefogásra, szövetkezésre, együtt dolgozni tudó és akaró legénységre van szükség!

Tekintsük most át újra röviden, a teljesség igénye nélkül, mi is a pillanatnyi helyzet:

Több mint egy évtizedes kutatás után megállapítást nyert, hogy a strucc a ,,legkörnyezetbarátabb” állat.

Magyarországon 1993 óta sikeresen tenyésztik, már nemzetközileg is elismert eredményeket mutathatunk fel.

Meggyőződésünk, hogy sok ezer tejhasznú marhatartó számára megoldást jelentene a strucc-és emutenyésztésre való áttérés, hiszen gyakorlatilag a fejőgép kivételével minden felhasználható a strucctartásban is.

A futómadarak tartása során feletethető lenne az időszakosan jelentkező többlettermés, ld. „búza-, illetve kukoricabomba”, jól fel- és kihasználhatók a kedvezőtlen talajadottságú, alacsony aranykorona értékű területek.

Hirdetés

Segítséget nyújthat a vidéki foglalkoztatottsági problémák megoldásában.

A strucchús, mint az egyik legegészségesebb húsfajta fontos szerepet játszhat a szív- és keringési betegségek megelőzése terén, de sajnos hazánkban még nem eléggé ismert, fogyasztásának növekedésével csak lassú ütemben számolhatunk.

Folyamatosan nő a strucchús iránti érdeklődés és kereslet, sőt az utóbbi időben már nagyobb mennyiségű nyers struccbőrt megvenni kész vásárló is megkeresett minket!

Olyan fizetőképes külföldi vevővel tartjuk a kapcsolatot, aki - ugyan nem fizet valami „falrengető” árat - a rendkívül alacsony és a világtermelésnek jelenleg még túlnyomó részét adó dél-afrikai beszerzési forrásnak „köszönhetően”, hosszú távon akar
együttműködni velünk, hiszen már van az uniós előírásoknak megfelelő vágóhidunk, amely a HACCP direktíváinak is megfelel!

Megvan a termelői és a vevői oldal, és mindkettő bővítésének lehetősége adott.

A strucc és az emu tenyésztése a belőlük származó hús megnyugtató megbízhatósága miatt minden valószínűség szerint terjedni fog, amely a következőket hozhatja magával:

- állatgondozói állások,

- állatorvosi állások,

- új piac a strucctakarmány termelő vállalkozások számára,

- állandó, hazai bőr- és tollipari alapanyag biztosítása,

- gyógyszerészeti termékek struccok és emuk számára,

- több száz új állás a takarmány-feldolgozó iparágban (a

z állatok beszállítása során, a vágóhidakon, a húsfeldolgozó telepeken, a bőrfeldolgozó, kikészítő gyárakban, a tollválogató, -feldolgozó üzemekben, melléktermékek (kutya és macska eledelek, talajjavító szerek, kozmetikai alapanyagok stb.),

- adójövedelmek emelkedése,

- jövedelemadók az új állások után.

Nos, ez mind „benne van” ebben a még mindig negligált ágazatban!

Ezt azok, akik már benne vannak, régen tudják! De tisztában vannak azzal is, hogy gyakran kell szembeszállni az emberi gyarlósággal, önzéssel, értetlenséggel és mondjuk ki, kifejezett rosszindulattal is, és tudják: „Csak a háborgó vizek nevelnek jó hajósokat!”

Hirdetés

Amikor majd a döntéshozók végre maguk is elhiszik az ágazat kínálta
lehetőségeket, tudomásul veszik, hogy a gyors és állandó változás napjait éljük, a legfőbb döntésük az kell, hogy legyen, hogy ráérezve a változás adta lehetőségekre, időben kihasználják azt, és nem megvárni, hogy a rohanó világ kényszerítse a már megkésett intézkedést!

Most a legfontosabb teendőnk, hogy a jelenleg az országban lévő, már vágásra érett madarakat levágják, feldolgozzák, és az állattartók megkapják a pénzüket!

Nagyon jó lenne, ha végre legalább hozzávetőlegesen tudnánk, hogy mégis mennyi tenyészállattal rendelkezünk, mert abból kiszámítható, hogy mennyi vágómadarunk lesz majd!

Nem halogatható tovább a fajtaelismertetés, a pontos standardok lefektetése sem!

A józanész, de új közösségünk is előírja az állatok megbízható azonosításának megoldását, nem beszélve arról, hogy ez az eredményes tenyésztői munkánakis elengedhetetlen alapfeltétele!

A jövőben a termelési, tartási költségek olcsóbbá, gazdaságosabbá tétele érdekében széles körben vizsgálni kell a különböző melléktermékek takarmányként történő fel- és kihasználásának lehetőségét!

El kell érni, hogy azemu és a strucc ne legyen kizárva a pályázatokból, programokból, épp ellenkezőleg, hogy a valóságban is bebizonyíthassa a benne rejlő lehetőségeket, nem lehet mostohagyerekként kezelni ágazatunkat!

Ahhoz viszont, hogy komolyan vegyenek minket, arra is szükség van, hogy a különböző próbálkozások, érdekcsoportosulások, szövetkezetek, egyesületek és szövetségek erőiket egyesítve összefogjanak!

Úgy érzem tehát, itt van az idő, amikor: Mindenki a fedélzetre!

Ezt már csak azért is érdemes lenne nagyon komolyan venni, mert: „Jönnek még jobb vizek, s a dagály minden hajót felemel.”


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

csontlágyulás (oszteomalácia, osteomalacia)

kifejlett állatok kalcium- és foszforellátásának hiányából származó betegség; a csontok... Tovább

folyékonyműtrágya-szóró

tartályból, adagolószerkezetből és a talajba juttató berendezésből álló vontatott v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.