notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A rózsa teleltetéséről

Hirdetés

Így készítsd fel rózsáidat a télre

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem árt, ha minél hamarabb elkezdünk felkészülni a hidegebb időre, ezt pedig meg kell tennünk a kertünkben is! Szakértőnk most elmondja nektek, mit kell tennetek azért, hogy a rózsák átvészeljék a telet! 

Minden a rózsa teleltetéséről

Minden rózsának szüksége van egy kis odafigyelésbe a tél beállta előtt. A 6-os és alacsonyabb sorolású USDA zónák telei komoly kihívást jelenthetnek a rózsabokroknak, különösen a hibrid tearózsáknak. A rózsabokrok ugyan szívósabbak és valamilyen szinten képesek gondoskodni magukról, a hibrid teák és más modern hibridek több törődést igényelnek. Nézzük, mit kell tennünk annak érdekében, hogy rózsáink átvészeljék a hidegebb évszakokat! 

 

1. Vedd rá őket a nyugalmi állapotra

Hagyd abba rózsáid metszését és táplálását augusztus vége felé, így azok nem hoznak több érzékeny gyenge hajtásokat, amiket a tél könnyedén tönkre tehet. Hagyd fenn az utolsó virágokat, hogy azok csipkebogyókká alakulhassanak át. Ezek a rózsák magtokjai. Ha a rózsabokor elkezdhet magtokokat kialakítani, az azt jelenti számára, hogy elérkezett a szezon vége, és így megkezdődhet a nyugalmi időszaka.

 

2. Győződj meg róla, hogy elegendő vizet kapnak

Az első fagyás után alaposan öntözd meg a talajt a rózsabokor körül. Miután a talaj megfagy, a rózsabokornak saját magáról kell gondoskodnia, ezért a télbe való átmenet során további vízre lesz szüksége. A következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

 

3. Előzd meg a problémák áttelelését a rózsabokor körül

Távolítsd el a lehullott leveleket, hogy a rovarok és a fertőzések ne tudjanak hol áttelelni. Ha a levelek egészségesek, akkor mehetnek a komposztba. Ha azonban gombás problémáid voltak a szezon során (például fekete foltok), vagy rovarok lepték el rózsádat, akkor semmiképpen ne komposztáld a leveleket, és tárold őket külön, mielőtt megszabadulnál tőlük.

 

4. Védd meg az oltóágat

Néhány keményebb fagy után helyezz el 15-30 cm vastag komposztréteget a rózsabokor töve körül, hogy megvédd a gyökereket és az oltóágat, ahol a rózsafajták e kemény gyökérhez csatlakoznak. Az oltóág a talaj felszínén, vagy kicsivel alatta kell elhelyezkedjen. Enyhébb teleken körbe is drótozhatod a rózsabokor alját, majd az így keletkező „kalitkát” feltöltheted levelekkel esetleg talajtakaróval. Ne használd takarónak a rózsa körülötti talajt – ennek mozgatása a gyökerek károsodását okozhatja.

Hirdetés

 

5. Különös bánásmód a kúszó rózsák számára

A kúszó rózsákat az erős, kiszárító hatású szelek veszélyeztetik. A védelem érdekében kösd körbe a kúszó szárakat például némi szalmával szigetelés céljából, vagy távolítsd el őket a lugasról és fektesd el őket a földön. Ez után rögzítsd le ezeket a szárakat a talajhoz és vond be őket talajtakaróval.

 

6. Rózsagondozás télen 7-8 USDA zónákban

A 7-es és 8-as zónákat mindig veszélyezteti a fagy és a is. Az oltóágat ilyen esetben érdemes megvédeni, de nem olyan erősen, mint a 6-os és az alatti zónákban. A 7-8 vidékeken egy egyszerű őszi levéltakaró is megteszi, azonban még ezekben a zónákban is abba kell hagyni nyár végén a rózsák metszését (1. pont).

 

7. 9-es és melegebb zónák

A 9-es zónákban nem kell tartani a fagypont körüli hőmérsékletektől, azonban a hűvösebb, nedves időkben hajlamosak elterjedni a gombás fertőzések. Mivel novemberben a rózsák még mindig nőnek és új bimbókat hoznak, ilyenkor érdemes némi táplálékot szolgáltatni nekik. A decemberi virágzás után javasolt metszeni őket.

 

8. Egy utolsó tipp

Ne feledd el eltávolítani a védő talajtakaró réteget tavasszal. Télen sokat segít, de miután a talaj felenged, a talajtakaró melege rothadásnak indíthatja a talajt, amiben így elszaporodhatnak a kártevők.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
698 653
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 411 735
Közösség

vízelosztás

Az öntözőrendszer csatornáinak vízhozamával való gazdálkodás és az öntözési... Tovább

méhen kívüli vemhesség

akkor jön létre, ha a megtermékenyített petesejt rendellenes helyen (a petefészekbe, a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 175

Átlagos értékelés: 4.9

Növényvédelem