A magyar gazdák reáljövedelem csökkenése. Uniós statisztikák, a termelés összértékének csökkenése.

A mi gazdáink vesztették a legtöbbet

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Európai Unió (EU) 27 tagállamában 2009-ben 12,2 százalékkal csökkent az egy főre jutó jövedelem az agráriumban, szemben a 2008-ban feljegyzett 2,5 százalékos csökkenéssel. Az uniós gazdák közül a magyarok zárják a legrosszabb évet az idén, az uniós statisztikák szerint ugyanis több mint harmadával apadt éves alapon a reáljövedelmük.
Reáljövedelem csökkenés az agráriumban
Az Európai Unió (EU) 27 tagállamában 2009-ben 12,2 százalékkal csökkent az egy főre jutó jövedelem az agráriumban, szemben a 2008-ban feljegyzett 2,5 százalékos csökkenéssel - közölte friss jelentésében az EU statisztikai hivatala, az Eurostat, melyből az origo.hu idéz.

A 12,2 százalékos esés két tényező eredője: a mezőgazdasági reáljövedelem 14,2 százalékkal zsugorodott, miközben a szektorban dolgozók száma 2,2 százalékkal csökkent. A 2009-es csökkenés nagy részben azzal magyarázható, hogy több mint 10 százalékkal csökkent az EU-ban a termelés összértéke.
A tagországok közül 22 esetben jegyeztek fel csökkenést, és mindössze 5 olyan ország van, ahol emelkedést regisztráltak. Az agráriumban mért fejenkénti reáljövedelem a legnagyobb mértékben Magyarországon esett, az előrejelzés szerint az idei évet 35,6 százalékos mérséklődéssel zárják a magyar gazdák. A második legnagyobb csökkenést Olaszországban mutatta ki az Eurostat (-25,3 százalék), majd Luxemburg (-25,1 százalék), Csehország (-24,1 százalék), Írország (-22,3 százalék), Németország (-21,0 százalék), Ausztria (-20,4 százalék) és Franciaország (-19,8 százalék) következik.
A legjobb évet a brit farmerek zárták, az ő reáljövedelmük több mint 14 százalékkal emelkedett éves alapon, de jól szerepeltek a máltai és a finn farmerek is. (+9,1 és +2,6 százalék).
Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Ember és Bioszféra Program

a Föld valamennyi országát érintő, az embernek és környezetének kutatási programja... Tovább

furunkulus

a bőrben a szőrtüszőkre, a mirigyekre és a szomszédos szövetekre ráterjedő, körülírt... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 177

Átlagos értékelés: 4.8