Szüksége lehet Romániának a magyar búzára

Szüksége lehet Romániának a magyar búzára

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A román mezőgazdászok félnek az aszályos júniustól. Úgy számolnak, hogy az eddigi és a várható szárazság miatt a várt 7 millió tonnás búzatermés megfeleződik. Elképzelhető, hogy keleti szomszédaink nagy tételben vesznek majd magyar búzát, igaz könnyen hozzáférnek az ukrán, orosz felesleghez is. Ha lesz, mert ott is szárazság csökkenti a termést.
Szüksége lehet Romániának a magyar búzára

A román gabonatermő terület egyhetedét sújtotta eddig fagy és szárazság, a nyári hónapokban várható aszály pedig egyes becslések szerint az ebben az évben várt 7 millió tonna búzatermést akár meg is felezheti. Ráadásul a román meteorológiai előrejelzések kedvezőtlenek, június az év legaszályosabb havának ígérkezik, mely már a terület kétharmadán okoz nagy terméskiesést.

Magyarországon 3,5-4 millió tonnára várják a búzatermést. Ebből 1,5 millió tonnára van szükség itthon. Vagyis – ha bejön a románok pesszimista várakozása – a felesleget akár exportálhatnánk is keleti szomszédunk malmaiba, takarmánykeverőibe. Igaz, Bukarest könnyen hozzáfér az ukrán, vagy orosz gabonához is, kérdés, hogy az ottani termés miként alakul. A Magyar Agrárkamarától kapott információink szerint bár jól teleltek az ottani vetések, de a csapadékhiány miatt ott sem várnak jó termést. Kérdés, hogy az utóbbi években 10-16 millió tonna között mozgó ottani exportmennyiség mekkora lesz az idén. A románoknak egyébként is versenyezniük kell az orosz, ukrán búzát felhasználó török, egyiptomi, szíriai és más közel-keleti vevőkkel.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

121/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyakecsketartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

fehérjeszintézis

az élő szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjék felépülése az intermedier... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés