Új rizsfajták után kell nézni

Új rizsfajták után kell nézni

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A klímaváltozás okozta jelenségek, mint például a Fülöp-szigeteken pusztító áradások, az indiai késői monszun és az ausztráliai hosszú szárazság jelentősen befolyásolják a jövő évi rizstermelést - jelentette be a Nemzetközi Rizskutató Intézet (IRRI) pénteken.
Új rizsfajták után kell nézni

Több száz ezer Forint összdíjazású blogverseny és fotópályázat, több, mint 30 nyereménnyel! Myer Te is idekattintva!

 

A kutatók az elmúlt harminc év legszárazabb és legcsapadékosabb évszakait dokumentálták idén és az elmúlt évben. Reiner Wassmann kutató és kollégái szerint amennyiben a következő években az alapvetően száraz évszakban is átlagon felüli mennyiségű csapadék hullik, a rizstermelőknek új termesztési eljárást kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy megmentsék a rizstermést.

2008-ban és 2009-ben a normális esetben száraz január és április közötti időszak annyira felhős volt, mint soha máskor az 1979-ben kezdett mérések óta: a napsütéses órák száma húsz százalékkal a harmincéves átlag alatt volt ebben az évszakban. Idén áprilisban pedig egyetlen nap alatt annyi csapadék esett, amennyi a száraz évszak átlagának kétharmada.
A növényeknek azonban napfényre van szükségük, hogy a légkörben és vízben lévő szén-dioxidot szénhidráttá alakítsák. Minél kevesebb a napfény, annál kevesebb a termés.
Ázsiában több mint két és fél milliárd ember számára a rizs az elsődleges élelmiszer. Az IRRI jelenleg olyan rizsfajták után kutat, amelyek hőség-és áradástűrőek. Az újonnan kifejlesztett fajokat az intézet nem szabadalmaztatja.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

himlővírusok okozta betegségek

a különféle állatfajokhoz alkalmazkodott poxvírusok idézik elő, amelyek az állatokban... Tovább

74/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 4.8