Repcéből kiváló lett a termés Somogyban

Repcéből kiváló lett a termés Somogyban

Hirdetés

Az elmúlt tíz év legjobb repcetermését takarították be az ország harmadik legnagyobb repcetermelő vidékén Somogyban, ahol több mint húszezer hektáron fejezték be az ipari növény betakarítását. A hektáronkénti termésátlag 2,7 tonna, szemben az elmúlt tíz év hektáronkénti 2,1 tonnás átlagtermésével.
Repcéből kiváló lett a termés Somogyban

Azaz közel 55 ezer tonna repcemagot arattak a gazdálkodók – közölte a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója, Varga Gábor hétfőn.

A szakember elmondta: a betakarítás kezdeti időszakában a felvásárlók tonnánként 80-85 ezer forintot fizettek a repcéért, ez mára 60-65 ezer forintra csökkent, ami azzal magyarázható, hogy noha a termőterület 15 százalékát jégkár sújtotta, a terméshozam magasabb lett a sokéves átlagnál.
"Figyelembe véve a teljes önköltséget, az idén hektáronként legalább 150-170 ezer forint árbevételre kell szert tenniük a termelőknek ahhoz, hogy a repce termesztése jövedelmező legyen számukra" – hangsúlyozta a főigazgató. Ez a december elsejétől kezdődő egységes területalapú támogatás kifizetése nélkül értendő, amely az idén 157 euró, azaz várhatóan 42-43 ezer forint lesz hektáronként, vagyis ezzel a termelők már pluszjövedelemre is szert tehetnek – tette hozzá. Varga Gábor emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt területalapú támogatás jogcímen hektáronként még csak hetven eurót kaptak a gazdák.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

hallépcső

a folyami duzzasztóművek olyan berendezése, ami a halak vándorlását segíti elő. Feladata,... Tovább

Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal

Földhivatal Ügyfélfogadás: Hétfõ: 7:00 - 17:00 Kedd: 7:00 - 17:00 Szerda: 7:00 - 17:00 ... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.