Repcéből kiváló lett a termés Somogyban

Repcéből kiváló lett a termés Somogyban

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az elmúlt tíz év legjobb repcetermését takarították be az ország harmadik legnagyobb repcetermelő vidékén Somogyban, ahol több mint húszezer hektáron fejezték be az ipari növény betakarítását. A hektáronkénti termésátlag 2,7 tonna, szemben az elmúlt tíz év hektáronkénti 2,1 tonnás átlagtermésével.
Repcéből kiváló lett a termés Somogyban

Azaz közel 55 ezer tonna repcemagot arattak a gazdálkodók – közölte a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója, Varga Gábor hétfőn.

A szakember elmondta: a betakarítás kezdeti időszakában a felvásárlók tonnánként 80-85 ezer forintot fizettek a repcéért, ez mára 60-65 ezer forintra csökkent, ami azzal magyarázható, hogy noha a termőterület 15 százalékát jégkár sújtotta, a terméshozam magasabb lett a sokéves átlagnál.
"Figyelembe véve a teljes önköltséget, az idén hektáronként legalább 150-170 ezer forint árbevételre kell szert tenniük a termelőknek ahhoz, hogy a repce termesztése jövedelmező legyen számukra" – hangsúlyozta a főigazgató. Ez a december elsejétől kezdődő egységes területalapú támogatás kifizetése nélkül értendő, amely az idén 157 euró, azaz várhatóan 42-43 ezer forint lesz hektáronként, vagyis ezzel a termelők már pluszjövedelemre is szert tehetnek – tette hozzá. Varga Gábor emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt területalapú támogatás jogcímen hektáronként még csak hetven eurót kaptak a gazdák.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Traktor turbósító

Turbófeltöltő traktorba való utólagos beépítése esetére komplett készletek... Tovább

cickafark (Achillea)

a fészkesek családjának a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Legelterjedtebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés