Röviden a precíziós mezőgazdaságról

Röviden a precíziós mezőgazdaságról

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Napjainkra egyértelművé vált, hogy gyakorlatilag nehéz más utat elképzelni a mezőgazdasági fejlődés számára mint a precíziós mezőgazdaság. A kép Zimányban a Kverneland csoport bemutató gazdaságában készült egy New Holland traktor vezetőkabinjában. Ez a Kverneland precíziós főműszeregység, amely a gazdálkodó számára csodálatos lehetőségeket tartogat.
Röviden a precíziós mezőgazdaságról

Főleg akkor, ha a hozzá való gépi berendezések is rendelkezésre állnak. Amúgy a precíziós géppark részét képezi itt az a Bactofil JET készülék is.

 

A precíziós technológia elemei és lehetőségei röviden:

 


Nem kell egy táblán belül mindenhova azonos tőszámmal vetni, hanem minden kis területdarabra az éppen megfelelőt, a korábbi betakarítási eredmények és a talajvizsgálati értékek függvényében. Ezzel tehát nem lehet vetőmagot spórolni, hanem a magok eloszlatását lehet optimalizálni a legnagyobb terméskilátás érdekében.
Nem kell mindenhova azonos műtrágyamennyiséget szórni, hanem éppen annyit, amennyire az adott táblarészben szükség van. Ez nem azért jó, mert ezzel csökkenteni lehet a kijuttatott műtrágyamennyiséget, hanem annak a hatékonyságát vagy a megtérülését lehet növelni.

Hirdetés


Nem kell mindenhova ugyanannyi permetezőszert kijuttatni, sőt vannak olyan táblarészek is, ahova esetleg nem is kell. A zimányi Kverneland bemutató gazdaságban egyes területeken sikerült a gyomirtószer felhasználást több, mint a felével csökkenteni. Ez abból adódik, hogy a precíz gyomfelvételezés és a talajelemzés értékei alapján lehet meghatározni, hogy mely táblarészekre kell egyáltalán gyomirtószer, hova elég az alsó dózishatár, és hova kell esetleg több.

Hirdetés


A Kverneland "szupergép" úgy köszönti bekapcsoláskor a gazdálkodót, hogy "Welcome to the Future of Farming" (Isten hozott a gazdálkodás jövőjében). Szerencsére ez a jövő már napi gyakorlat mintegy 40 hazai gazdaságban, és valószínűleg a közeli jövőben mindenhol rutinná válik.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

csillagfürt (Lupinus L.)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Egyiptomban mintegy 4000 éve vonták... Tovább

ragadozók (Carnivora)

az —>emlősök osztályába tartozó rend. Alakjuk, testnagyságuk változó. Fogazatuk... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés