Kié lesz a legjobb pálinka?

MTI, Gazdakör
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Országos pálinka- és törkölypálinka- versenyt rendez jövőre a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT), a rendezvény lebonyolítására idén decemberben lehet pályázni. A vidékfejlesztési miniszter erről szóló, a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent rendelete szerint az évente megrendezendő verseny célja a pálinkának, mint nemzeti italnak a hitelét, hírnevét erősíteni.
Kié lesz a legjobb pálinka?
Országos pálinka- és törkölypálinka-versenyt rendez jövőre a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT), a rendezvény lebonyolítására idén decemberben lehet pályázni.

A vidékfejlesztési miniszter erről szóló, a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent rendelete szerint az évente megrendezendő verseny célja a pálinkának, mint nemzeti italnak a hitelét, hírnevét olyan magas színvonalú, nemzetközileg elismert országos rendezvény révén is erősíteni, amely keretében Magyarország egész területéről származó terméket lehet nevezni, minőségüket elbírálni és díjazni.

A verseny rangjának és jelentőségének megőrzése érdekében az e rendelet szerinti versenyen kívül nem rendezhető megmérettetés "országos", "nemzeti", "hazai" vagy "magyar" megnevezéssel - rögzíti a szabályozás.

A verseny csak akkor tekinthető országosnak, ha arra Magyarország területéről legalább 30 nevezésre jogosult összesen legalább 300 különféle terméket nevez be, és abból legalább 200 szabadforgalomba bocsátott.

A versenyre kizárólag a jövedéki törvény szerinti szeszfőzde, bérfőzető, magánfőző, vagy kereskedő nevezhet be terméket; utóbbi csak sajátmárkás termékkel indulhat a megmérettetésen.

A termékek, illetve előállítóik nyereménye, hogy használhatják majd az "ország legjobb…", "Magyarország legjobb…", valamint "országos", "nemzeti", "hazai", illetve "magyar" jelzőket termékeiken.

A rendelet szól arról is, hogy az értékelés során analitikai vizsgálatot és érzékszervi bírálatot kell végezni és képzést indítanak pálinka- és törkölypálinka érzékszervi bírálók oktatására.
Hirdetés

MTI

Gazdakör
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

euploidia

az aneuploidia ellentéte, a sejt v. szervezet kromoszómaszáma a fajra jellemző legkisebb... Tovább

kultivátorozás

sekély, 5-10 cm-re ható gépi kapálás; forgatás nélküli lazító, porhanyító talajmunka.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 209

Átlagos értékelés: 5.0