Tudja, mi van az őrölt paprikában?

O. Horváth György
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A magyar bevásárló- központokban kapható fűszerpaprikákból és paprikakrémekből vásárolt mintákat elemeztette laboratóriumi körülmények között az IPM újság. Az eredményük szerint a termékek 15 százaléka volt minőségi vagy egészségügyi problémás.
Tudja, mi van az őrölt paprikában?
Az IPM őszi nagy tesztjében a magyar konyhához nélkülözhetetlen fűszerpaprika került górcső alá. Harminc különböző fűszerpaprikát és paprikakrémet vizsgáltak analitikai módszerekkel. A mintákat kizárólag a nagy bevásárlóközpontokban vásárolták. A 2004-es botrányokhoz képest a helyzet sokat javult, csupán a termékek 15%-a bizonyult rossz minőségűnek vagy az egészségre ártalmasnak.

Számszerűsítve: egy termékben a növényvédő szer-maradék, kettőben a baktériumok száma volt túl sok, egyben pedig az ártalmas kadmium mennyisége haladta meg az egészségügyi határértéket. A tesztben alig találtak olyan terméket, amely maradéktalanul megfelelt volna az előírásoknak, legtöbbjüknél a csomagolással és az őrlemény színével volt probléma.

Gyakorlatilag eldönthetetlen, hogy a csomagokban mennyi a külföldi (kínai, vietnami, szerb stb.) paprikaőrlemény, mert a gyártók kérésre sem voltak hajlandók elárulni az arányt. Ezt törvényesen tehetik, mert az utóbbi években a magyar paprikát védeni hivatott jogszabályok egyre engedékenyebbekké váltak.
Hirdetés

O. Horváth György

Szabad Föld

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

hibridvigor

a keresztezéssel előállított hibrideknek a szülőkhöz viszonyított fejlődésbéli fölénye. Tovább

ivari hormonok (nemi hormonok, szexuálhormonok)

elsősorban a hím és női ivarmirigyekben elválasztott hormonok, amelyek az ivarszervek... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 124

Átlagos értékelés: 4.8