notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Naponta 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt-valóban megéri?

Hirdetés

Naponta 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt-valóban megéri?

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A világon rengetegen használják a pálmaolajat, viszont nagyon kevesen tudják az ökológiai hatását. Olvasd el a cikket és döntsd el te, hogy megéri-e a pálmaolaj ezt az árat. Hidd el, hogy nem, ezért mondj NEMET a pálmaolajra és oszd meg ismerőseiddel is a cikket, hogy minél többen rádöbbenjenek erre. Hamarosan kialakulhat a világ legnagyobb ökológiai katasztrófája, és mindez a pálmaolajnak köszönhető. Hogy miért? Percenként hat focipályányi méretű dzsungel tűnik el, csak azért, hogy a helyére pálmaerdőket építsenek.

A világon rengetegen használják a pálmaolajat, viszont nagyon kevesen tudják az ökológiai hatását. Olvasd el a cikket és döntsd el te, hogy megéri-e a pálmaolaj ezt az árat. Hidd el, hogy nem, ezért mondj NEMET a pálmaolajra.

Nézzük a számokat!

Borneó és Szumátra azon kevés helyek közé tartozik, ahol a természet gazdagsága még mindig lenyűgöző, ezeken a területeken a leghosszabb a védett élőlények listája. A dél-kelet ázsiai Szumátrán és Borneón 20.000 virágos növény, 3.000 féle fa és nagyjából 300.000 állatfaj él, számuk évről évre több ezerrel növekszik, ahogy folyamatosan fedezik fel a vidék dzsungeleit.  Azonban az emberek itt is megjelentek és a pénz hajhászat nem ismer határokat. Óránként 300 futballpályányi esőerdőt pusztítanak el, hogy a helyébe pálmaerdőt telepítsenek. Ezek a számok brutálisak és ha így folytatódik tovább, akkor hatalmas katasztrófához vezethet.

 

Naponta több orángután pusztul el

A becslések szerint napi szinten 6-12 orángután pusztul el a pálmaolajnak köszönhetően. Az állatok egyrészt az erdőirtások következtében halnak meg, miután sokan közülük élelem után kutatnak, és túl közel merészkednek egykori élőhelyeikhez, ahol pálmaerdőket ültetnek. Sokan közülük fogságba esnek és bekerülnek az illegális állatkereskedelembe, hogy aztán rendkívül szegényes körülmények között, rabságban tengessék életüket, mint házi kedvencek.

Hirdetés

 

NÉZD MEG EZT IS ÉS DÖBBENJ RÁ AZ IGAZSÁGRA: SZÖRNYŰ ÜNNEP DÁNIÁBAN


A dolgozók figyelmét azonban felhívják arra, hogy az orángutánok a legnagyobb kártevői a pálmaolaj iparnak, így ha meglátják őket, akkor bánjanak el velük. Előfordult, hogy kifutottak az orángutánok a fakitermelést végző hatalmas gépek elé és az ütközésben elpusztultak, vagy ha túlélték az ütközéseket, mégis a nyomok eltüntetése miatt eltemették, vagy élve dobták az állatokat a hamvasztó tűzre. Kormányzati adatok szerint eddig csaknem félmillió orángután pusztult el az elmúlt húsz év erdőirtásainak és a pálmaerdő ültetéseinek következtében. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogyha ez tovább folytatódik, akkor 3-12 éven belül a csodálatos akrobata főemlősök végleg eltűnnek a bolygóról. Az is aggasztó, hogy ha nem teszünk valamit az erdőirtások megfékezéséért, akkor 20 éven belül eltűnnek az életterüknek számító esőerdők.

Hirdetés
 

NÉZD MEG A SOKKOLÓ KÉPEKET ÉS DÖNTSD EL, HOGY MEGÉRI-E EZT AZ ÁRAT A PÁLMAOLAJ!

További képek

Évente csaknem 50 millió tonna pálmaolajat készítenek, a legtöbbet az iparilag előállított erdőkben, amely csaknem 12 millió hektár esőerdő helyén növekszik. Ez egyenlő azzal, mintha egész Észak-Korea összes erdejét kivágnánk évente a pálmaolajért! Miközben az élelmiszergyártók és a kozmetikai ipar is szívesen használja a pálmaolajat, addig tudni kell, hogy a növény felhasználásánál súlyosan szennyezik az üzemek a környező folyókat de a dzsungelek kiirtásakor a talaj is végzetesen lepusztul. Miközben a munkások hatalmas máglyákat raknak az egykori esőerdő nyomainak eltüntetésére, hogy a területeken pálmafákat lehessen ültetni, az égetés közben rengeteg mérgező anyag szabadul ki a légkörbe. Az üvegházhatást okozó tevékenységek közül az erdőirtások a második helyen állnak a szennyezésben.

 

TEGYÉL TE IS A KATASZTRÓFA ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN!

A pálma olajat tartalmazó termékek bojkottálásával, Te is tudsz segíteni, hogy megmaradjanak a csodálatos esőerdők, békében maradjon az orángutánok még érintetlen otthona. Ezek ismeretében kérünk téged, hogyha újra vásárolni mész, alaposan nézd át, hogy a termékek mit tartalmaznak, és ezek alapján dönts, hogy mit veszel! Nekünk van választásunk, az orángutánoknak nincsen. De azt is tudnod kell, hogy esőerdő nélkül, amely a Föld legnagyobb tüdeje, mi sem vagyunk képesek a túlélésre, hiszen a globális felmelegedés folyamata elindult és a legnagyobb tisztító, szűrő dzsungelek nélkül nem lesz esélyünk semmire.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
475 833
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 013 991
Közösség

ivarérettség

az az életkori szakasz, amikor az állati (és az emberi) szervezet már érett, életképes... Tovább

agrobiocönózis

a mg.-lag művelt területek állati és növényi életközössége (->biocönózis).... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 170

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok