Magyarország öntözési rendszere

Az öntözés az előttünk álló évtizedben

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

2014-ig 60-80 ezer hektár új területet kell bevonni az öntözésbe. A szaktárca vezetője Mezőhegyesen egy öntözésről szóló konferencián vett részt, ahol az olaj és az élelmiszer mellett stratégiai cikknek nevezte a vizet, illetve a vízgazdálkodást. Úgy vélte, az országnak hatalmas kihasználatlan tartalékai vannak az öntözéses gazdálkodásban.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv

Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv


Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt száz esztendőben Magyarországon nagyjából ötven év volt csapadékos, míg a másik ötven inkább aszályos. Ezért az öntözés, különösen az Alföldön kiemelt jelentőséggel bír, már csak azért is, mert a következő 5-6 évben a mezőgazdasági termelésnek legalább 30 százalékkal kell növekednie.
 
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv keretében ezért a 34/2008-as rendeletben már meghirdették az ilyen célra rendelkezésre álló pályázati támogatásokat - mondta a miniszter.
 
Úgy vélte, 2007 és 2014 között 60-80 ezer hektár új területet kell bevonni az öntözésbe, ami évente 10 ezer hektáros növekményt jelent.
 
Kun Mihály, a házigazda Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója a konferencián elmondta, hogy a Marosvíz Apátfalva-Mezőhegyes Öntöző és Vízszolgálat Kft. húsz esztendővel ezelőtt azért jött létre, hogy a térségben gazdálkodók számra biztosítsa az öntözővizet. Mint mondta mintegy 70 kilométer hosszúságú csatorna segítségével majdnem 17 ezer hektár területet  tudnak öntözni a társasába tömörült vállalkozások. Mezőhegyesen például az idei esztendőben a több mint 8 ezer hektárból négyezer hektáron öntöztek.
Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

hidrofor (nyomólégüst)

zárt, hengeres tartály. Feladata a kisebb termelői vagy kommunális egységek (lakó-, iroda-... Tovább

radioökológia

a —>bioszféra elemeire gyakorolt káros sugárhatásokkal (—>radioaktív sugárzás)... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés