Miért akarnak ománi befektetők rizst termelni nálunk?

Miért akarnak ománi befektetők rizst termelni nálunk?

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Rizst termesztetne Magyarországon, így Békés megyében is Omán. Az Arab-félsziget délkeleti részén található ország távol-keleti importját váltaná ki az üzlettel, s a termékért cserébe gázzal fizetne Magyarországnak. Ománi érdeklődők néhány hónapja keresték meg hazánkat azzal az elképzeléssel.
Miért akarnak ománi befektetők rizst termelni nálunk?

Ománi érdeklődők néhány hónapja keresték meg hazánkat azzal az elképzeléssel, amely szerint szakmai befektetőként 15 ezer hektáron rizst termesztetnének Magyarországon.

Az arab ország elsősorban távol-keleti importját váltaná ki az üzlettel, hiszen — a kiszivárgott információk szerint — a magyar terméket kedvezőbb minőségűnek és az élelmiszer-biztonság szempontjából is jobbnak tartják – írja a beol.hu.
A projektben kulcsszerep juthatna Csárdaszállásnak. A rizstermesztés északi határa a Szarvas—Csárdaszállás—Köröstarcsa hosszúsági fok közelében húzódik.
A vonal felett már nemigen lehet a növényt eredményesen nevelni, de a megyei rizs nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Magyarországon idén mintegy 3000 hektáron vetettek rizst, a termelőterületek csaknem fele, 1400—1500 hektár megyénkben, Csárdaszálláson, Köröstarcsán, Békésen és Szarvason található.
Ahhoz, hogy az ötletből valóság legyen, rengeteg szakmai problémát kell megoldani — fogalmazott dr. Farkas János. A Csárdaszállási Agrár Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy elsősorban a földhasználati jogokat szabályozó viszonyokat kellene megújítani. Több más változtatás után a folyamat végén válaszra vár az a kérdés is, hogy miként lesz a termelőknek valódi, kézzel fogható hasznuk abból, ha Omán gázzal fizet a rizsért, hiszen egyetlen mezőgazdasági nagyüzem sem tud mit kezdeni a tartályos gázzal.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

életkori szakaszok

az élőlények egyedi élete nem egyenes vonalú, hanem szakaszos. Az életkori szakaszok... Tovább

11/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a takarmányok elõállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés