notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az oltóanyag beszerzésének lépései

Hirdetés

Itt az ideje az oltóanyag beszerzésének – Szakértői útmutató!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A hidegebb időszakban is akad dolgunk a kertben, a nyugalmi időszakban gondoskodnunk kell a gyümölcsfákról, a szőlőtőkékről, a díszfákról, illetve a díszbokrokról is. Sokan nem tudják, de az oltóanyagokat is a nyugalmi időszakban szerezhetjük be. Hogy pontosan mikor és hogyan, azt mostani cikkemben fogom elmondani nektek! 

Ismerd meg az oltóanyag beszerzésének lépéseit

Az oltóanyagok szedésének időpontja

Általános tudnivaló, hogy az oltóanyagokat, az oltóvesszőket mindig nyugalmi időszakban kell szedni. Tehát már elkezdhetjük a gyűjtést ősszel, lombhullatás után, de végezhetjük egész télen. A tárolás lesz még nagyon fontos, mert ha ez nem megfelelő, akkor az oltás sem lesz eredményes. Éppen ezért sokan azt mondják, hogy a legjobb, ha nagyon rövid tárolási idővel dolgozunk. 

 

Az oltóanyag szedése – A szerszám a legfontosabb! 

Sokan nem fordítanak nagy figyelmet a szerszámokra, pedig kellene, ugyanis ez a kulcsa szinte mindennek! Fontos, hogy az oltáshoz alkalmazott kés vagy olló éles legyen – nagyon éles! A boltokban lehet kapni szemző-, és oltókéseket, érdemes beszerezni egyet. Ezeknek a késeknek a vágóprofiljuk nem párhuzamos, mint a konyhakéseké.

Hirdetés

 

Egyik profiljuk egyáltalán nincs élezve, ugyanakkor az sem mindegy, hogy melyik profilját élezzük meg: jobb kezes kés esetében jobb kézzel fogva, az élét lefelé tartva a felénk eső részét kell éleznünk, balkezesnél pedig értelemszerűen fordítva.

Hirdetés

 

Elmondok még egy tapasztalatot is a szemzőkésekkel kapcsolatban! Nekünk kötelező volt már az iskolában használnunk ilyen kést, mivel kertépítő technikusiba jártunk. Vásároltam is egyet, nagyon olcsó volt, de szép, megtetszett, és az éle olyan volt, mint a borotva.

 

Elvittem az iskolába, az osztálytársak azt mondták, hogy az nem lesz jó, szinte mindenki drágábbat vett, azokra esküdtek. Az érdekes az volt, hogy az én késem túlélte mind a három évet, szinte mindent meg tudtam vele csinálni, míg az osztálytársak többsége küszködött a drágább szerszámokkal, és legalább kettőt-hármat elhasználtak az idő alatt.

 

Szóval nem minden arany, ami fénylik, ezt vegyétek figyelembe mindenképpen! Most pedig nézzük, mit kell tudnunk az oltóanyag gyűjtéséről, és az oltóanyag tárolásáról, a következő erről fogok nektek beszélni, érdemes lapozni egyet! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
728 133
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 441 215
Közösség

csuka (Esox lucius L.)

a csukafélék (Esocidae) családjába tartozó, kitűnő húsú ragadozó hal. Európa d.... Tovább

májusi morzsolt

a légszáraz (kb. 14% víztartalmú) szemes kukorica kereskedelmi elnevezése volt. Régebben ui. a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 5.0

gyümölcs