notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kertészkedjünk októberben is

Hirdetés

Foglalkozz kerteddel ősszel is!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Még csak éppen szeptember lett s már félméteres hó esett a szomszédjainknál. Vajon milyen teendőkre érdemes felkészülni ilyen hírek hallatán, hacsak nem a hólapátot kell előkeresni a szerszámok közül. Októberre már majdnem minden kerti terményt fel- s leszedtünk – van akinek már üvegből mosolyog vissza, vagy fagyasztójában hűl a kerti betakarítása.

Ne hanyagold el kertedet októberben sem!
A globális felmelegedést egyelőre klímaváltozásra igazítanám ki ebben a nehezen kiszámítható szélsőségekre hajlamos időjárásunkban.
Októberre már majdnem minden kerti terményt fel- s leszedtünk – van akinek már üvegből mosolyog vissza, vagy fagyasztójában hűl a kerti betakarítása.

Talán még a káposzta és a cékla várja, hogy sorra kerüljön s felszedjék. A gondos gazda kertjében a többi letermett növény – paradicsom, paprika, uborka – ilyenkor már a komposztálóban érlelődik.
Hirdetés

Lapozz tovább, ha érdekel milyen teendők várnak rád októberben!

Ne hanyagold el kertedet októberben sem!

 

Egy lemosó permetezést érdemes még az ősszel beiktatni, hiszen tavasszal sokszor nehéz alkalmas időpontot találni rá. Azt tanácsolják a gazdaboltosok, hogy még teljes lombhullás előtt kell elvégezni a permetezést, hogy a lehullott leveleket is fertőtlenítse a permetlé. Kiskertekben mégis jut talán annyi idő, hogy a lehullott leveleket összegereblyézzük és elégessük és azután valamelyik lemosó permetező szerrel alaposan lekezeljük fáinkat. Nagyon későre sem tanácsos halasztani ezt a permetezést, mert a kórokozók késő ősszel már felkészülve a télre jobban ellenállnak a gombaölő szereknek is. Általában réz és kén hatóanyagúakból válogassunk erre a célra, olajos szerekkel csak három-négy évente tanácsos lemosásszerűen permetezni.

Ne hanyagold el kertedet októberben sem!

 

Ha már kézben van az ásó

 

Októberben van ideje az őszi szántásnak is, amit a kertben ásóval lehet elvégezni. Az ilyen őszi ásást – aki teheti – szervestrágyázással érdemes összekötni. A téli csapadék is jobban lejut a talajba – nem folyik el s le a felszínen – s a leforgatott növénymaradványok is javítják, vagy karban tartják a talajszerkezetet.

És ha már kézben van az ásó, ilyenkor van ideje a gyümölcsfák, vagy bogyósok telepítésének is. Az ültető gödröt a tervezett telepítést megelőző hónapban célszerű kiásni, az sem baj ha közben egy tél vonul el a gödör fölött s csak tavaszi ültetésre kerülhet sor. Két dologra azonban mindig fordítsunk figyelmet. Az ültetést megelőzően kerüljön a gödör aljára egy jókora lapátnyi szerves trágya és a talajlakók ellen használjunk valamilyen rovarölő szert.

 

A csemete elültetése

 
Tehát mielőtt a csemetét beillesztenénk a gödörbe fedjük be egy halom földdel a trágyát s valamilyen talajfertőtlenítőt is szórjunk a gödörbe. Ennek beszerzése lesz a legnagyobb feladat, mert számos ilyen célra alkalmas rovarölő szert már kivontak a forgalomból. Egy példának említem a teflutrin hatóanyagú granulátum szabadforgalmú készítményt, amit még e sorok írásakor beszerezhetünk a gazdaboltokban is.
Ne hanyagold el kertedet októberben sem!

 

A gyökér metszéséről megoszlik a szakemberek véleménye. Talán mégsem hibázunk nagyot – a sokéves gazdagyakorlat tapasztalata szerint – ha a megtört gyökérszálakat lemetsszük s egyik másik ép gyökér végéből is lecsippentünk egy keveset.

Akinek pedig csak gyeptakaró borítja a kertjét, annak is lesz teendője hiszen ideje készülni az utolsó fűnyírásra és gereblyézésre, még ha fűládával is halad a nyíró masinája.

Agroinform

Forrás: Eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-05

A módszer, amivel örökre elfelejtheted az ásást, kapálást és a gyomlálást!

Létezik egy módszer, aminek a segítségével örökre búcsút mondhatsz az ásásnak, a kapálásnak, és a gyomlálásnak, ismerkedj meg közelebbről a szántásmentes kertészkedéssel!

2019-05-05

Így sterilizálhatod a talajt, hogy megszabadulj a benne lakozó betegségektől és rovaroktól

Cikkünkben mindent elmondunk nektek a talaj sikeres sterilizálásáról, ezek után biztos lehetsz abban, hogy nem lesznek kártevők a talajban, tehát sokkal egészségesebb és szebb növényeid lesznek!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-08-26

Áldás vagy átok? - A földönkívülinek tartott alkörmös

Nagyon sokan nem ismerik még ezt a sokoldalú növényt, pedig szinte mindenhol lehet vele találkozni. Most bemutatom nektek az alkörmöst, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2019-09-12

Ősszel termeszthető fűszernövények

Ősszel is termeszthetünk fűszernövényeket, mostani cikkemben azokat a fűszernövényeket mutatom be nektek, amiket ősszel is lehet termeszteni!

2019-09-10

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge szaporításával érdemes mindenkinek megpróbálkozni, mivel nem annyira bonyolult művelet, viszont nagy sikereket lehet elérni! Nézzük, mi szükséges a füge szaporításához.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
402 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 997 213
Közösség

hengeres szénaszárítás

olyan szénakészítési eljárás, amely a levélpergés csökkentése, a szár és a levél... Tovább

elletőistálló

a tehenészeti telepek fontos épülete, ált. a tehénistállótól leválasztott helyiség v.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 181

Átlagos értékelés: 4.7

Növénytermesztés Talajművelés