Kertészkedjünk októberben is

Foglalkozz kerteddel ősszel is!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Még csak éppen szeptember lett s már félméteres hó esett a szomszédjainknál. Vajon milyen teendőkre érdemes felkészülni ilyen hírek hallatán, hacsak nem a hólapátot kell előkeresni a szerszámok közül. Októberre már majdnem minden kerti terményt fel- s leszedtünk – van akinek már üvegből mosolyog vissza, vagy fagyasztójában hűl a kerti betakarítása.

Ne hanyagold el kertedet októberben sem!
A globális felmelegedést egyelőre klímaváltozásra igazítanám ki ebben a nehezen kiszámítható szélsőségekre hajlamos időjárásunkban.
Októberre már majdnem minden kerti terményt fel- s leszedtünk – van akinek már üvegből mosolyog vissza, vagy fagyasztójában hűl a kerti betakarítása.

Talán még a káposzta és a cékla várja, hogy sorra kerüljön s felszedjék. A gondos gazda kertjében a többi letermett növény – paradicsom, paprika, uborka – ilyenkor már a komposztálóban érlelődik.
Hirdetés

Lapozz tovább, ha érdekel milyen teendők várnak rád októberben!

Ne hanyagold el kertedet októberben sem!

 

Egy lemosó permetezést érdemes még az ősszel beiktatni, hiszen tavasszal sokszor nehéz alkalmas időpontot találni rá. Azt tanácsolják a gazdaboltosok, hogy még teljes lombhullás előtt kell elvégezni a permetezést, hogy a lehullott leveleket is fertőtlenítse a permetlé. Kiskertekben mégis jut talán annyi idő, hogy a lehullott leveleket összegereblyézzük és elégessük és azután valamelyik lemosó permetező szerrel alaposan lekezeljük fáinkat. Nagyon későre sem tanácsos halasztani ezt a permetezést, mert a kórokozók késő ősszel már felkészülve a télre jobban ellenállnak a gombaölő szereknek is. Általában réz és kén hatóanyagúakból válogassunk erre a célra, olajos szerekkel csak három-négy évente tanácsos lemosásszerűen permetezni.

Ne hanyagold el kertedet októberben sem!

 

Ha már kézben van az ásó

 

Októberben van ideje az őszi szántásnak is, amit a kertben ásóval lehet elvégezni. Az ilyen őszi ásást – aki teheti – szervestrágyázással érdemes összekötni. A téli csapadék is jobban lejut a talajba – nem folyik el s le a felszínen – s a leforgatott növénymaradványok is javítják, vagy karban tartják a talajszerkezetet.

És ha már kézben van az ásó, ilyenkor van ideje a gyümölcsfák, vagy bogyósok telepítésének is. Az ültető gödröt a tervezett telepítést megelőző hónapban célszerű kiásni, az sem baj ha közben egy tél vonul el a gödör fölött s csak tavaszi ültetésre kerülhet sor. Két dologra azonban mindig fordítsunk figyelmet. Az ültetést megelőzően kerüljön a gödör aljára egy jókora lapátnyi szerves trágya és a talajlakók ellen használjunk valamilyen rovarölő szert.

 

A csemete elültetése

 
Tehát mielőtt a csemetét beillesztenénk a gödörbe fedjük be egy halom földdel a trágyát s valamilyen talajfertőtlenítőt is szórjunk a gödörbe. Ennek beszerzése lesz a legnagyobb feladat, mert számos ilyen célra alkalmas rovarölő szert már kivontak a forgalomból. Egy példának említem a teflutrin hatóanyagú granulátum szabadforgalmú készítményt, amit még e sorok írásakor beszerezhetünk a gazdaboltokban is.
Ne hanyagold el kertedet októberben sem!

 

A gyökér metszéséről megoszlik a szakemberek véleménye. Talán mégsem hibázunk nagyot – a sokéves gazdagyakorlat tapasztalata szerint – ha a megtört gyökérszálakat lemetsszük s egyik másik ép gyökér végéből is lecsippentünk egy keveset.

Akinek pedig csak gyeptakaró borítja a kertjét, annak is lesz teendője hiszen ideje készülni az utolsó fűnyírásra és gereblyézésre, még ha fűládával is halad a nyíró masinája.

Agroinform

Forrás: Eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2018-09-20

Kerti tippek a hatékony őszi talajtakaráshoz

Őszi talajtakarási tippek mindenkinek, ezekért a tanácsokért nem csak te leszel hálás, hanem az összes növényed! Alkalmazd te is ezeket az őszi talajtakarási ötleteket, nem fogod megbánni, ebben biztos vagyok!

2018-08-16

Tudnivalók a takarmánylucerna (alfalfa) termesztéséről

A takarmánylucerna termesztéséről osztunk meg most mindent, olvassátok el cikkünket, és tudjatok meg mindent a takarmánylucerna termesztéséről! Takarmánylucerna termesztése szakértőktől.

2018-08-11

Mik azok a zöld tetők, és miért érdemes kialakítani egyet?

Én mindig is szerettem a tetőkerteket, éppen ezért mutatom be nektek is ezeket a csodálatosan szép megoldásokat! Nézzétek meg, hogyan alakíthattok ki mutatós tetőkertet könnyedén.

2019-02-06

Február eleje – Érkezik az első magvetés ideje!

Lassan végérvényesen is megérkezik a tavasz, vele együtt a melegebb, jobb idő. Mostani cikkemben elmondom, mik azok a kerti munkák, amiket most érdemes elvégeznünk!

2019-02-19

Az örökké zöld tuja titkai

A tuja nem igényel sok odafigyelést, de van néhány fontos dolog, amit nem árt észben tartani. Szakértőnk most mindent elmond a tuják gondozásáról, a tuják metszéséről, a tuják növényvédelméről!

2019-02-11

Így dugványozhatsz mézzel!

A méz sok mindenre felhasználható, de azt kevesen tudják, hogy dugványozáshoz is alkalmazhatjuk. Mostani cikkemben elmondok mindent a sikeres dugványozásról, és a méz használatáról!

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

További cikkek ebben a témában
Növénytermesztés Talajművelés

juhhibridek

régebben juhhibridek alatt a házijuhoknak a rokonfajaival való keresztezése után született... Tovább

fonálférgek (Nematoidea)

a hengeresférgek (Nemathelminthes) törzsének egyik osztálya. Jelentős részük állatban v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés