Paradicsomfa a kertedbe – Octopus F1 paradicsomfajta

hirdetes

Az Octopus F1 paradicsomfa bemutatása

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A világ legkülönlegesebb paradicsomfajtája

Ahhoz, hogy elég magasra megnőjön, és faszerű legyen, egy-másfél évre van szükség, éppen ezért termeszteni kizárólag világítással ellátott, és fűthető melegházban lehet! Az első hét-nyolc napban ne ijedjünk meg, ha nem hoz termést, mivel ebben az időszakban leginkább csak a növekedésre törekszik. A koronáját nem szükséges fattyazni, ugyanis minden hajtásnak virágoznia, és teremnie kell. Ha a paradicsomfa koronája kifejlődött (7-8 nap), akkor elérkezik a virágzás, és a tömeges termésképződés időszaka is. 

A legjobb pedig az, hogy nem kell profi szakembernek lennünk ahhoz, hogy legyen ilyen paradicsomfánk! Ha a hagyományos melegházba ültetjük, akkor a három meleg nyári nap alatt is képes megnőni akkorára, hogy egy szezon alatt akár tíz kilogramm termést produkáljon! Ehhez nem kell semmi más, csak megfelelő tápanyagtartalmú talaj, és sok-sok gondoskodás! Biztosítanunk kell folyamatosan a megfelelő fényt, és a hőt, az eredmény viszont nem marad el, egy gigászi paradicsomfánk lehet, ami nem mellesleg bőtermő, lehet büszkélkedni vele! Érdemes tehát mindenképpen szereznünk pár ilyen magot, és megpróbálnunk nevelni egy szép paradicsomfát, nézzük, mi szükséges még ehhez!

hirdetes

Amikor professzionális körülmények között történik a paradicsom termesztése, jelen esetben a paradicsomfa növesztése, javasolt a talaj elhagyása, amely a kártevők és betegségek potenciális bölcsőjeként szolgál. Ajánlatos kizárni a lehetséges károsító tényezők közül minél többet, annak ellenére is, hogy az Octopus F1 ellenálló képessége meglehetősen jó a betegségekkel szemben. Ez az Octopus F1 fajta esetében is az úgynevezett hidrokultúrás módszert jelenti, azaz növénytermesztés talaj nélkül, mesterséges tápoldatos közegben történik. A módszer előnye, hogy ez a közeg jó levegőáteresztő-képességű, ami lehetővé teszi, hogy a gyökereket annyi nedvesség érje, amennyi szükséges, de a kiszáradás veszélye sem fenyegeti.

hirdetes

A növény a nedvességet, benne a tápanyagokkal adagolva kapja. Ilyen közegként, ami gyakorlatilag a kemény humuszos talaj helyettesítőjeként fogható fel, lehet alkalmazni például üveggyapotkockákat. Ahhoz, hogy a paradicsomfa teljes méretűre kifejlődhessen, nagy gondot kell fordítani annak megfelelő ásványisó-ellátására. Természetesen megengedett az Octopus F1 fajta szabadban történő termesztése is, de ebben az esetben a paradicsom mérete, és persze a terméshozama is sokkal kisebb lesz.

Az Octopus F1 paradicsomfa a növénynemesítés egyik csodája, amit gyakorlatilag bárki termeszthet magának. Egy kevés türelem, elhivatottság nyilván szükségeltetik hozzá, mint ahogy a kertészkedés iránti szeretet sem hiányozhat, amennyiben azt szeretnénk, hogy kertünkben egy ilyen hatalmas paradicsom-polip adjon árnyékot, asztalunkra pedig érett, ízletes és lédús paradicsom kerüljön.

Forrás: Ketkes.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tocada (LP 1124.8.98)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

15/2007. (III. 20.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom