Oázis a csontszárazban

Oázis a csontszárazban

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A dűlőutakon olyan por kavarog az autó után, mintha már júliust vagy augusztust írnánk. Veres Jánossal, a Nagykun 2000 Zrt. vezér- igazgatójával járjuk a kisújszállási határt. Ötezer-ötszáz hektárnyi bérelt területük legnagyobb részén búzát vetettek. A szakember szerint náluk hektáronként legalább öttonnás termésnél lenne kifizetődő a növény.
Oázis a csontszárazban

Ezen a jó földön hét tonna is lehetne, ám az idén jó lesz, ha alulról közelíti a négyet – állunk meg egy nyárfasor mellett. – Az év eleje esős volt ugyan, de április elejétől mintha elvágták volna. Enynyire futotta az idei 120 milliméter csapadékból – húz ki tövestől egy búzabokrot a földből. A gyökérzet körüli föld majdnem csontszáraz.

Valamikor hatvan éve alakult itt az első szövetkezet. Azóta sok víz lefolyt a Tiszán, de jutott belőle az elmúlt évtizedekben kialakított csatornahálózatba is. A gazdaság fejlesztéseinek köszönhetően a terület bő harmada öntözhető.

Hirdetés


– Három ilyen lineár berendezésünk van – mutat Veres János az egyenként kétszáz hektáron „esőt hozó”, vasvázon guruló szerkezetre. – Ezen a hatszáz hektáron kukoricát termelünk, körülbelül fele-fele arányban hibridkukorica-vetőmagot, illetve csemegekukoricát. Ezek jól eladható, jó pénzt hozó növények.
Az elmúlt évben 2,2 milliárd forint forgalmat és szép nyereséget produkáló mezőgazdasági üzem vezetősége mást sem tesz, mint évről évre alkalmazkodik a gyorsan változó piaci viszonyokhoz.

Hirdetés

 Sok éve már, hogy 1200 kocás sertéságazatukat a veszteség miatt harmadára csökkentették. Csaknem négyszázas tejelő tehenészetük viszont jó pénzt hozott tavaly. Mindent beszámítva 90 forint fölött volt a tej literenkénti ára, idén viszont csupán 57 forintot fizet érte a Kuntej.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

kockázat

a mezőgazdasági termelés folyamán előre nem ismerhető, bizonytalansági tényező, amely az... Tovább

bukók

a vízfolyás medrében elhelyezett olyan műtárgyak, amelyeken a víz áteséssel jut tovább. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.8