Most jönnek csak az igazán nehéz idők

Most jönnek csak az igazán nehéz idők

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az állattartásban a téli hónapok jelentik a legnehezebb időszakot. Ahogy mondani szokták, ilyenkor még a fű sem nő. Az idén azonban ennél nagyobb a baj: a nyári aszályos időjárás miatt az átlagosnál jóval kevesebb fű- és lucerna szénát tudtak bebálázni a termelők.
Most jönnek csak az igazán nehéz idők

Általában négy helyett csak kétszer tudtak kaszálni, így a szálastakarmány kevesebb lett. Ezzel együtt emelkedtek az árak. Jelenleg a lucerna mázsája 2000 forint körül van, de mivel ezt kb. 3 mázsás bálákban árulják, így nagyjából 6000 forintot kell fizetni érte. Fűszénából ugyanez a mennyiség 1000-1500 forinttal olcsóbb.

A drágulás nehezíti az amúgy is rossz passzban levő állattartást. Húsmarha esetében például másfél év kell ahhoz, hogy az 1 mázsás borjú 5,5 mázsára gyarapodjon, általában ugyanis ezen a súlyon szokták az állatot leadni. Egy állatnak 1 kiló súlygyarapodáshoz naponta 5 kiló abrak és 10 kiló széna kell.

Hirdetés


– Mi negyven húsmarhát tartunk, ami takarmány kell nekik, megtermeljük magunk – mondta Izsák Gyula agrármérnök, bátaszéki gazdálkodó. – Abrakból, szálas takarmányból nem szorulunk vásárlásra, szerencsére, mert a környéken alig találni olyan értékesítőt, aki lucerna szénát árul.


Kevés a haszonállat ma már a megyében, lényegesen visszaesett a sertés, a juh, a szarvasmarha és a lovak száma is. Izsák Gyula szerint ennek oka az alacsony felvásárlási árakban keresendő, ugyanakkor a növénytermesztő gazdák ma már alig számolnak az állattartók igényeivel, mert ebből nem tudnának megélni.

Hirdetés


A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint idén áprilisban 21 ezer szarvasmarhát regisztráltak, ezerrel kevesebbet mint tavaly. A sertések száma 178 ezer, a lovak száma pedig 2150. Országosan a szarvasmarha-állomány tizenötezerrel, a sertésállomány pedig 410 ezerrel csökkent egy év alatt.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

KWS 2376 (KX 2376)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a címer oldalágai kissé... Tovább

ivarmirigy (nemi mirigy, gonád)

a hím és a női ivarsejteket, valamint az ivari hormonokat termelő szerv (here, petefészek).... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés