Most jönnek csak az igazán nehéz idők

Most jönnek csak az igazán nehéz idők

Hirdetés

Az állattartásban a téli hónapok jelentik a legnehezebb időszakot. Ahogy mondani szokták, ilyenkor még a fű sem nő. Az idén azonban ennél nagyobb a baj: a nyári aszályos időjárás miatt az átlagosnál jóval kevesebb fű- és lucerna szénát tudtak bebálázni a termelők.
Most jönnek csak az igazán nehéz idők

Általában négy helyett csak kétszer tudtak kaszálni, így a szálastakarmány kevesebb lett. Ezzel együtt emelkedtek az árak. Jelenleg a lucerna mázsája 2000 forint körül van, de mivel ezt kb. 3 mázsás bálákban árulják, így nagyjából 6000 forintot kell fizetni érte. Fűszénából ugyanez a mennyiség 1000-1500 forinttal olcsóbb.

A drágulás nehezíti az amúgy is rossz passzban levő állattartást. Húsmarha esetében például másfél év kell ahhoz, hogy az 1 mázsás borjú 5,5 mázsára gyarapodjon, általában ugyanis ezen a súlyon szokták az állatot leadni. Egy állatnak 1 kiló súlygyarapodáshoz naponta 5 kiló abrak és 10 kiló széna kell.

Hirdetés


– Mi negyven húsmarhát tartunk, ami takarmány kell nekik, megtermeljük magunk – mondta Izsák Gyula agrármérnök, bátaszéki gazdálkodó. – Abrakból, szálas takarmányból nem szorulunk vásárlásra, szerencsére, mert a környéken alig találni olyan értékesítőt, aki lucerna szénát árul.


Kevés a haszonállat ma már a megyében, lényegesen visszaesett a sertés, a juh, a szarvasmarha és a lovak száma is. Izsák Gyula szerint ennek oka az alacsony felvásárlási árakban keresendő, ugyanakkor a növénytermesztő gazdák ma már alig számolnak az állattartók igényeivel, mert ebből nem tudnának megélni.

Hirdetés


A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint idén áprilisban 21 ezer szarvasmarhát regisztráltak, ezerrel kevesebbet mint tavaly. A sertések száma 178 ezer, a lovak száma pedig 2150. Országosan a szarvasmarha-állomány tizenötezerrel, a sertésállomány pedig 410 ezerrel csökkent egy év alatt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

dúsítás

különböző anyagok koncentrációjának (töménység) növelése. Végezhető kioldással v.... Tovább

ízék

a szálastakarmány fásodott, vastag, kemény rostos szárrésze, amelyet az állat nem fogyaszt... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.