Népszavazás 2007 OVB-döntések népszavazási kezdeményezésekről a Fidesz általszorgalmazott népszavazás magtartása.

OVB-döntések népszavazási kezdeményezésekről

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) a Deport '56 népszavazási kezdeményezés kérdőívét hétfő esti ülésén; a szervezet a Budapest felszabadításakor elesett szovjet katonák emlékének megörökítéséről szóló 1945. évi IX. törvény hatályon kívül helyezéséről kérdezné az állampolgárokat.
Népszavazás 2007 OVB-döntések népszavazási kezdeményezésekről a Fidesz általszorgalmazott népszavazás magtartása.


Az OVB korábban már tárgyalt a kérdésről, akkor megtagadta a kezdeményezés hitelesítését. A testület elutasító határozatát az alkotmány 28/C paragrafusával indokolta, s akkor utalt arra, hogy a kezdeményezés nemzetközi kötelezettség teljesítésébe ütközne.

A Deport ུ augusztusban az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, kérve a határozat megsemmisítését, s az OVB új eljárásra utasítását. Az Ab a kérésnek helyt adott, és új eljárás lefolytatására kötelezte az OVB-t.

Az OVB egyhangúlag elutasította a Magyar Kisebbségek Pártja népszavazási kezdeményezését. A szervezet indítványában arra várt volna választ, hogy a választók egyetértenek-e azzal, hogy a büntetőügyekben eljáró elsőfokú bíróságok ítéletüket megelőzően a vádlott kérésére a bűnösség vagy ártatlanság kérdésében hat természetes személyből álló esküdtszék döntését kikérjék, s ez kötelező legyen az ítélkező bíróra. A testület több tagja szerint a kérdés alkotmánymódosítást igényelne, s kizárólag a laikusok döntése nem egyeztethető össze az alkotmány több passzusával.

Hirdetés

Az OVB egyhangúlag szabad utat adott annak a népi kezdeményezésnek, amely arra irányul, hogy Magyarországon az autópályákon töröljék el a maximális sebességkorlátozást. Amennyiben a kezdeményezők 50 ezer aláírást összegyűjtenek, a parlamentnek foglalkoznia kell a kérdéssel.

Forrás: MTI.HU

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

takarmánybúza

sütőip. célra kevésbé, de takarmánynak alkalmas, többnyire bőtermő —>búza. Tovább

fenolok

az oxigéntartalmú szénvegyületekhez tartoznak, a hidroxilcsoport egy aromás gyűrűhöz... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés