Hirdetés

Művelhetetlenek a borsodi földek a belvíz miatt

MTI, Gazdakör
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Késésben vannak az időszerű mezőgazdasági munkákkal a gazdák Borsod-Abaúj- Zemplénben, mivel a korábbi ár- és belvizes területek még mindig művelhetetlenek - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) megyei vezetője.
Művelhetetlenek a borsodi földek a belvíz miatt
Görcsös Ferenc kifejtette: az említett okok miatt a repce vetési területe mintegy 30 százalékkal csökkent a megyében, a búza és az őszi kalászosoknál pedig még nem tudni hogyan alakul ez a szám, épp a földek állapota miatt.

Úgy fogalmazott: ahol már nem áll a víz, ott is beverte az eső a talajt, keménnyé vált a föld, optimális talaj-előkészítést sem lehet végezni.

A napraforgó és a kukorica betakarítása jól halad a térségben. A napraforgó 80 százalékával már végeztek, a mostoha időjárás miatt itt körülbelül 30-35 százalékos terméskiesés mutatkozik. A kukorica 5-10 százalékát takarították be eddig, ezért még nem lehet meghatározni a terméskiesés mértékét - fűzte hozzá Görcsös Ferenc.

Arról is beszámolt, hogy a gazdák elkeseredettek, az ár- és belvíz miatt kiesett terméshozamokat a nagykereskedők nem ismerik el, nem tekintik vis maior helyzetnek. Sürgős jogszabály vagy törvényalkotás szükséges az ügyben - fejtette ki véleményét a Magosz megyei vezetője.
Hirdetés

MTI

Gazdakör

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

táblatörzskönyv

az egyes —>szántóföldi táblák területi, termesztési adatainak rendszeres... Tovább

gyapjúszál tulajdonságai

a gyapjúszálnak számos olyan értékes tulajdonsága van, ami miatt a szőrme- és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.