notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Teleltesd át a muskátlit eredményesen!

Hirdetés

A muskátli teleltetése

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bár sokan a muskátlit egynyáriként tartják, valójában évelő. Ez számunkra annyit jelent, hogy egy kis gondoskodással átvészeli a telet. Jó hír, hogy ennek csínja-bínja könnyen elsajátítható. A teleltetésnek több módja is van, ismerkedjünk meg néhánnyal!

Muskátli teleltetése eredményesen

 

Röviden a muskátliról, a muskátli igényeiről

 

Az első ismert „termesztett” muskátlifaj a Dél-Afrikában őshonos Pelargonium triste volt. Leiden városának botanikus kertjébe 1600 előtt kerülhetett olyan hajókon, amelyek kikötöttek a Jóreménység-fokánál. 1631-ben idősebb John Tradescant angol kertész magokat vett Rene Morintól Párizsban, és megkezdte telepítését Angliában. A Pelargonium nevet Johannes Burman vezette be 1738-ban, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére.

 

Azon kívül, hogy a szépségükért ültetik őket, egyes fajok (mint például a Pelargonium graveolens) fontosak a parfümipar számára is. Az illatos fajok párlatait sokszor használják drága rózsaolajak kiegészítésére és hamisítására.

 

A muskátli szereti más növények társaságát, jól mutat búza- vagy margitvirággal összeültetve. Rusztikus hangulatot teremthetünk az erkélyen vagy a teraszon, ha a muskátlit, a petúniát, a büdöskét egy kimustrált sajtárba vagy fahordóba, kukoricaháncsból font régi szakajtóba ültetjük. Ugyanilyen hatást érhetünk el a vesszőkosárral is. Mielőtt pedig beleültetnénk a növényeket, béleljük ki vastag fóliával és terítsünk az aljára öt-hat centiméteres rétegben kavicsot. A következő oldalon elmondom, hogyan tudjátok átteleltetni a muskátlit! 

Hirdetés

 

Muskátli teleltetése eredményesen

 

Bár ez nem szó szerinti teleltetés, de jó módja annak, hogy hogyan juthatunk a következő évben a legolcsóbban új muskátlikhoz. Ennek módjáról részletesen olvashat a Muskátli szaporítása című cikkünkben.

 

Mindenki válassza a szíve szerinti módszert, esetleg kísérletképpen mindet kipróbálhatja, és, ami nála beválik, azt alkalmazza a továbbiakban. A jó hír, hogy a következő szezonban az átteleltetett muskátli gyönyörű, bokros növénnyé fejlődik, amit a szomszédok is megirigyelnek.

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Hirdetés
Muskátli teleltetése eredményesen

 

A cserepes muskátlit nagymama jól bevált módszerével teleltethetjük!

 

Ha eredendően ki volt ültetve, vegyük fel, ügyelve, hogy a gyökérlabda ne sérüljön, majd helyezzük cserépbe. Vigyük őket, a már említett pincébe, garázsba, padlásra, 6-8 Celsius fokos helyiségbe. A fiatal növényeket hagyjuk metszetlenül, az idősebb töveket vágjuk vissza.

 

Vágjuk vissza a őket mintegy harmadára. A későbbiekben elég két-háromhetente öntöznünk, akkor, amikor a talaj már majdnem zörgősre száradt. Ha világosabb helyen, melegebb környezetben teleltetjük a muskátlit (lépcsőház), akkor több vizet igényel. Itt muskátli felnyurgulhat, de ezt csökkenthetjük, ha növényeket megvilágítjuk. Jövőre rendbe jön. A következő oldalon elmondom, hogyan teleltethetitek a muskátlit nyugalmi állapotban! 

 

Forrás: Kertlap.hu

Muskátli teleltetése eredményesen

 

A muskátli nyugalmi állapotában ugyanúgy tárolható, mint a hagymák, gumók. Azaz A növényt eredeti helyéről kiemelve óvatosan tisztítsuk le a földet a gyökerekről. Nem kell a gyökereket kisuvickolni, csak a nagyobb rögöket, rátapadt darabokat rázzuk le a gyökerekről.

 

Függesszük fel a növényeket, fejjel lefelé a garázsban, vagy nem nedves pincében. Havonta egyszer mártsuk vízbe a gyökereket, és szívassuk meg egy órán keresztül, majd vigyük őket vissza a helyükre. A muskátli le fogja dobni a leveleit, de a szára életben marad. Ha a következő évben kiültetjük, a növény feléled. Muskátli teleltetése dugvánnyal, részletek a következő oldalon! 

 

Forrás: Kertlap.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-07-19

Mire jó az okra, és hogyan termeszthetsz magadnak otthon?

Az egyik legnépszerűbb észak-afrikai zöldséget mutatom most be nektek, ami szerencsére egyre inkább kezd elterjedni Európában is. Tudjatok meg mindent az okráról!

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-07-15

Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése

A majoránna gondozásáról, a majoránna neveléséről fogok most elmondani mindent! Olvasd el cikkünket, és ismerd meg közelebbről te is a majoránnát!

2019-07-18

Mik azok az allelopatikus növények (és hogyan bánj velük)

Az allelopatikus növények eszméletlen károkat képesek okozni kertünkben, sajnos azonban mégis kevesen ismerik őket. Most mindent elmondunk az allelopatikus növényekről!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
488 388
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 026 546
Közösség

Egerszegi-féle altalajtrágyazás

rossz vízháztartású, főleg homoktalajokra javasolt eljárás. Lényege, hogy szerves v.... Tovább

Monori Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Monor Nemzetõr u. 23. 2200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 182

Átlagos értékelés: 4.7

Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem