A multikat védi az új kereskedelmi szabályozás

Hirdetés

A multikat védi az új kereskedelmi szabályozás

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott élelmiszer termékpálya törvény a világ legnagyobb multinacionális élelmiszergyártóit védi, és meghiúsítja azt a törekvést, hogy a magyarországi üzletek polcaira 80 százalékban magyar áruk kerüljenek - állítja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).
A multikat védi az új kereskedelmi szabályozás

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a jogszabály kizárólag a kereskedők és az élelmiszeripari beszállítók kapcsolatára terjed ki, és hiányzik belőle a magyar mezőgazdasági kistermelők és a tőlük vásárló élelmiszeripari gyártók, valamint felvásárló szervezetek kapcsolatainak rendezése.

Az agrárpiaci rendtartás módosítása feltehetően ütközik az uniós joggal, míg a forgalmazói termékpálya törvény alapján a "sarki fűszeres szembekerült a legnagyobb multinacionális élelmiszergyártókkal" - fejti ki az OKSZ.
A szövetség szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a törvény előkészítésével érdemben felmondta az április 9-én aláírt Élelmiszer Termékpálya Kódexet, mivel a kereskedők a gazdasági válságban nem tudják egyidejűleg vállalni a kódex és a hétfőn elfogadott jogszabály terheit. Hozzáteszik: a jogszabályok kidolgozásáról az OKSZ-nek nem volt tudomása.
A kereskedelmi szövetség azt is szaktárca vezetőinek szemére veti, hogy nem voltak hajlandóak egyeztetni a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) a kódex aláírása előtt, annak ellenére sem, hogy az OKSZ többször is felvetette versenyjogi aggályait.
A GVH korábban versenyjogi eljárást indított az Élelmiszer Termékpálya Kódex aláírói ellen, mivel előzetes álláspontjuk szerint a dokumentumnak lehetnek a versenyjoggal ellentétes pontjai. A hatóság korábbi tájékoztatása szerint az év végén várható döntés a kérdésben.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

intron

főként az eukarióták sejtjeiben levő DNS-nek (dezoxiribonukleinsav) azok a néhány száz... Tovább

biotikus tényezők

az élőlények egymás közötti kapcsolatai (fajon belüliek és fajok közöttiek) folyamán... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.