A multikat védi az új kereskedelmi szabályozás

A multikat védi az új kereskedelmi szabályozás

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott élelmiszer termékpálya törvény a világ legnagyobb multinacionális élelmiszergyártóit védi, és meghiúsítja azt a törekvést, hogy a magyarországi üzletek polcaira 80 százalékban magyar áruk kerüljenek - állítja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).
A multikat védi az új kereskedelmi szabályozás

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a jogszabály kizárólag a kereskedők és az élelmiszeripari beszállítók kapcsolatára terjed ki, és hiányzik belőle a magyar mezőgazdasági kistermelők és a tőlük vásárló élelmiszeripari gyártók, valamint felvásárló szervezetek kapcsolatainak rendezése.

Az agrárpiaci rendtartás módosítása feltehetően ütközik az uniós joggal, míg a forgalmazói termékpálya törvény alapján a "sarki fűszeres szembekerült a legnagyobb multinacionális élelmiszergyártókkal" - fejti ki az OKSZ.
A szövetség szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a törvény előkészítésével érdemben felmondta az április 9-én aláírt Élelmiszer Termékpálya Kódexet, mivel a kereskedők a gazdasági válságban nem tudják egyidejűleg vállalni a kódex és a hétfőn elfogadott jogszabály terheit. Hozzáteszik: a jogszabályok kidolgozásáról az OKSZ-nek nem volt tudomása.
A kereskedelmi szövetség azt is szaktárca vezetőinek szemére veti, hogy nem voltak hajlandóak egyeztetni a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) a kódex aláírása előtt, annak ellenére sem, hogy az OKSZ többször is felvetette versenyjogi aggályait.
A GVH korábban versenyjogi eljárást indított az Élelmiszer Termékpálya Kódex aláírói ellen, mivel előzetes álláspontjuk szerint a dokumentumnak lehetnek a versenyjoggal ellentétes pontjai. A hatóság korábbi tájékoztatása szerint az év végén várható döntés a kérdésben.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

koca előkészítése búgatásra

olyan takarmányozási eljárás, amelynek célja az ivari folyamatok élénkítése. A választott... Tovább

gabonafélék

lisztes magot termő növények. Szemtermésüket élelmiszerek (kenyérgabonák), takarmány, ip.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 4.8