Természetes méz - zárszalaggal a minőségért

Újabb kudarcos lépés mézügyben

Hirdetés

Nem kötelező jellegű irányelvvel igyekszik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) rendet tenni a mézpiacon. A sorozatos mézbotrányok után az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egy új rendszer bevezetésével igyekezett biztosítani a vásárlókat, hogy tagjai csak természetes mézet árulnak.
Természetes méz - zárszalaggal a minőségért
A különleges formájú üvegben és zárszalaggal ellátott termékek előállítói garantáltan természetes és jó minőségű terméket kínálnak a vásárlóknak.

E rendszerhez és ennek elvárásaihoz erőteljesen hasonlító irányelvet fogadott el és tett közzé a múlt év végén az agrártárca. Ennek megfelelően idén már megjelenhet a mézek csomagolásán a különleges minőségre utaló megkülönböztető jelölés. Ez csak a kihirdetett irányelvnek megfelelő mézféléken alkalmazható.

A mézfélékre vonatkozó, általános és kötelező jogi szabályozás viszont nem változott. Tehát az irányelv által megfogalmazott szigorúbb elvárásokat nem kötelező betartani, azt a feldolgozók legfeljebb önkéntesen vállalhatják. Aki ezt megteszi, használhatja a „különleges minőségű méz" megjelölést. Ez esetben pedig a hatóságok számon kérhetik az új, szigorúbb szabályok betartását is – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Vagyis – tette hozzá - ezzel lényegében egy prémiumkategóriát hoznak létre, amibe biztosan nem kerülhet hamis méz.

Szerinte nem valószínű, hogy az irányelv eléri a célját, mivel nem életszerű, hogy az eddigi hamisítók önszántukból fogják vállalni a szigorúbb előírások betartását. Ez akkor lehet másként, ha az állam erőteljes marketinggel ismerteti a vásárlókkal az új irányelv előnyeit, piaci igényt teremtve ezáltal a különleges minőségű méz megjelölésű termékekre.
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

leptospirózis (leptospirosis)

a fertőződés a kórokozó mikroorganizmusokat (a leptospirákat) vizeletükkel ürítő... Tovább

fluldizációs szárítás

a szemes termények szárításának egyik módja. A szárításra kerülő anyagot lyukacsos... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.