notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mikulásvirágról röviden - Mikulásvirág gondozása, a mikulásvirág nevelése

Hirdetés

Minden, amit tudni érdemes a Mikulásvirágról

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) napjainkban a karácsony egyik szimbolikus szobanövénye. A '60-as évek elején még olyan magas növésű cserjeként ismerték, amelyet lakásban nehéz levelei és virágai megtartására késztetni. Mai nemesített fajtái viszont már bokrosabb növésűek, dekoratívabbak és ellenállóbbak, ráadásul a modern vegyszerekkel kisebb termetűvé alakíthatóak.

Mikulásvirág - minden, amit tudni kell a mikulásvirágról

Mikulásvirág bemutatása

 

A december egyik legnagyobb kedvencévé vált az évek során, nevében a telet és a boldogságot idézi. Latin neve Euphorbia pulcherrima, magyarul mikulásvirág, vagy karácsonyi csillag. Leginkább piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival díszít, ezáltal tökéletes illik a karácsonyi ünnepkörbe.

 

A zöld szín a reményt és a hűséget, a piros Krisztus vérét szimbolizálja, többek között ezért ez a két szín a karácsonyi dekorációk meghatározói. Manapság már több színben és formában találkozhatunk a mikulásvirággal, lehet sárga, fehér, krémszínű, rózsaszín, bordó, de még cirmos-színű is, de a legjellemzőbb a piros színű növény. 

 

Mikulásvirág – Érdekességek

A mikulásvirágok képesek arra, hogy már novemberben ünnepi hangulatot teremtsenek, ezzel feldobhatják az amúgy szürke hétköznapokat. Dél-Amerikából származnak, itt akár 3-4 méter magasra is megnőnek, a mi éghajlatunk kicsit más, ezért a legmagasabb példányok a másfél-két métert érik „csak” el. A boltokban leginkább 10-20 centiméteres mini növényként árulják, arra viszont mindenképpen figyelnünk kell vásárláskor, hogy a növény egészséges legyen, a levelei élénk zöldek, vaskosak, a virágai pedig bimbósak.

Hirdetés

 

Mikulásvirág – Gondozás

Ha kiválasztottuk a megfelelő növényt, akkor tudjuk meg, hogyan kell gondoskodnunk róla! Szakértőnket kérdeztük meg a mikulásvirág neveléséről, ő pedig szívesen állt a rendelkezésünkre, a következő oldalon elmondom, mit kell tenned! 

 

Mikulásvirág - minden, amit tudni kell a mikulásvirágról

 

Hirdetés

A mikulásvirág igényei

A mikulásvirágok nem szeretik a huzatot, a túl meleget, a hőingadozást, illetve a 20 fok feletti hőmérsékletet. Ha nagyon meleg van a lakásban, akkor gyorsan és hirtelen elhullajtja a leveleit, ezért fontos az is, hogy a fűtőtestektől távol találjunk neki helyet, legideálisabb a folyosó, az előtér, vagy valamelyik ablak, illetve egy olyan helyiség, ami kevésbé fűtött.

 

Legjobban 16-18 fokban érzi jól magát, emellett szereti a fényt, félárnyékos, sötét helyen elpusztul. Az öntözésére fokozottan figyeljünk oda, a túlöntözést nem kedveli, de mindig nedvesnek kell lennie a földjének. Vízigénye a hőmérséklet függvényében változik, minél melegebb helyiségben van, annál gyakrabban kell öntöznünk. Locsoláshoz használjunk lágy, mészmentes vizet, kéthetente adjuk a vízhez pár csepp tápoldatot, vagy ecetet. 

 

Mikulásvirág gondozása a tél végén

Sajnos virágait január végén, február elején elhullajtja, ne ijedjünk meg ilyenkor, ugyanis ez természetes folyamat. Ha az összes levele lehullott, akkor vágjuk vissza nagyjából a felére, csökkentsük az öntözést, tápoldatot pedig ne használjunk! Ha elmúltak a fagyok, akkor ültessük ki a szabadba, fák, vagy bokrok alá, és öntözzük újra folyamatosan, illetve megkezdhetjük a tápoldatozást is. Az első hajtásokat érdemes visszavágni, ezáltal jobban meg fog erősödni a növény.

 

Mikulásvirág gondozása ősszel

Szeptember környékén ültessük át cserépbe, és vigyük be a lakásba. Ezután öntözzük folyamatosan, és néha tápoldatozzunk. Fontos tudnivaló, hogy a mikulásvirág rövid nappalos növény, ezért 14-15 óra sötétre van szüksége az újravirágzáshoz. Takarjuk le erre az időszakra egy kartonpapírral, vagy helyezzük egy olyan helyiségbe, szekrénybe, ahol nem éri fény. Ha mindent jól csináltuk az év során, akkor novemberben meg fognak jelenni az első bimbók, és a fellevelek beszíneződnek. 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-15

Tudományosan bizonyítva – Tovább élnek azok a nők, akik sok zöldnövénnyel veszik körül magukat!

Azok a hölgyek, akik rengeteg növénnyel veszik körbe magukat, sokkal tovább élnek, mint azok, akiknél szinte egyetlen egy növény sincs a házban, vagy a környéken.

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-07-27

7 csodás szobanövény, amivel megtisztíthatod otthonod levegőjét

Léteznek olyan szobanövények, amik tökéletesen alkalmasak arra, hogy megtisztítsák otthonunk levegőjét, mostani cikkemben hét ilyen szobanövényt mutatok be nektek!

2019-07-30

Az egész országban uralkodik a betyárkóró – Ezt tehetjük ellene!

A betyárkórót mutatom most be nektek, cikkemben elmondom, miért szaporodott el ennyire az utóbbi időben a betyárkóró, de azt is megtudhatjátok, mit tehettek ellen!

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2019-08-07

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkünkben a kerti mák termesztéséről fogunk mindent elmondani. Érdemes elolvasnia mindenkinek szakértőnk remek írását a kerti mákról.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 265
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 462 712
Közösség

anyakoca kiválasztása

a tenyészkiválasztás fő törekvése, hogy azok az egyedek kapjanak szerepet az új nemzedék... Tovább

…/2006. ( ) Korm. rendelete a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 81/2003. (VI. 7.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) feladatairól,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés Növényvédelem