Minőségi méz - új jelzés a mézesüvegen

Méztermelők figyelmébe: szigorítják a mézre vonatkozó szabályokat

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A készülő rendelet pontosan kimondja, hogy mit nevezhetünk méznek, külön felirat garantálja majd a minőséget. A közelmúltban több vizsgálat is bizonyította, hogy különböző módon feljavított, nem valódi méz került a boltokba. A mézesüvegen új jelzés lesz, a fogyasztó biztos lehet benne, hogy az a méz nem hamisított, vagyis sem a termelő, sem a feldolgozó nem adott hozzá, és nem vett el belőle semmit.
Minőségi méz - új jelzés a mézesüvegen
A mézesüvegen új jelzés lesz, a fogyasztó biztos lehet benne, hogy az a méz nem hamisított, vagyis sem a termelő, sem a feldolgozó nem adott hozzá, és nem vett el belőle semmit - mondja az Országos Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter. Ezt a megkülönböztető jelzést csak az a forgalmazó használhatja, aki biztos benne, hogy a méze eredeti – tette hozzá.

Magyarországon évtizedes gyakorlat, hogy nem a termelő, hanem a mézet felvásárló viszi el mézlaborba a termelő mézét, belépve így egy szigorú élelmiszerbiztonsági rendszerbe, hiszen nemcsak az általa kibocsátott termék paramétereit fogja az új irányelv definiálni, és a hatóság ellenőrizni, hanem az egész, élelmiszergyártási hátteret is.

Bross Péter azt mondja, ezzel a mézkínálatban egy prémium kategóriát hoznak létre, amibe biztosan nem kerülhet hamis méz - utalva az elmúlt évek mézhamisítási botrányaira. Ezt a megkülönböztető jelzést részben a szakminisztérium kezdeményezte, hogy visszaszorítsa a mézhamisítást.

De nem biztos, hogy eléri célját, hiszen a tervek szerint nem lesz kötelező a forgalmazóknak alkalmazniuk. Ezt a szigorúbb ellenőrzési kategóriát ugyanis önként vállalhatja a forgalmazó, ami nyilván meg fogja neki érni. Ezek egyelőre tervek, a pontos elgondolás még várat magára.
Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

csírás gabona

a megdőlt, esetleg renden fekvő gabona — főleg a rozs — magja esős időben... Tovább

kaloda

nagyobb állatok rögzítésére szolgáló, fa- v. vasrudakból készített, az állatot... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés