A pockok rosszul teleltek, főleg a magasabb fekvésű, lejtős rezervátor és egyes akkumulátor területen (évelő pillangósok) fordult elő erősebb fertőzés. Márciusban megkezdődött a betelepedés az őszi ve

Hirdetés

Mezei pocok periódikus jelentés, várható helyzet 2007

ONTSZ
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2007-01-08. A pockok rosszul teleltek, főleg a magasabb fekvésű, lejtős rezervátor és egyes akkumulátor területen (évelő pillangósok) fordult elő erősebb fertőzés. Márciusban megkezdődött a betelepedés az őszi vetésű területekre, az időszak végén az őszi kalászosok 12 %-án 2 alatt, 5 %-án (szerencsi körzet) 2-5 között volt a pockok száma. A pillangósok 36 %-a gyenge, 5 %-a közepes -; a ruderális területek 21 %-a gyenge, 3 %-a közepes mértékben volt fertőzött.
Mezei pocok periódikus jelentés, várható helyzet 2007
A tavaszi és nyári időjárás a rágcsálók számára nem volt optimális; az egyedszámok, a fertőzött területek nagysága csökkent és a fertőzés mértéke gyakorlatilag nem változott. A nyár végére a ruderáliák 27 % -, a kalászosok 10 %-án, pillangós állományok 34 %-án fordult elő 100 négyzetméterenként 1-5 db mezei pocok. Júliustól a környezeti feltételek kedvezővé váltak számukra és megindult lassú felszaporodásuk. a A ragadozó madarak intenzív tevékenysége mellett számuk növekedett, szeptember végén a pillangós és a ruderális területeken közepes volt a fertőzöttség . A hosszú meleg, napos ősz, további egyedszám növekedést okozott. Október közepén a gyümölcsösökben átlagosan 1-2 db lakott járat/100 m2; pillangósokban, kapásokban (kukorica, napraforgó, cukorrépa), ruderális területeken nagyobb számú jelenlétük (3-4 db lakott járat/100 m2) volt észlelhető. Az őszi vetésű növényekbe is megkezdődött a betelepülésük és a pillangósokban, kapásokban (kukorica, napraforgó, cukorrépa) végzett talajmunkálatok további egyedszám-növekedést okoztak.
Hirdetés
A telelő egyedek száma változó; általában sok ragadozó (ölyv, róka) fordul elő. A mortalitás mértéke telelési körülményektől függően változhat.Miskolc, 2006. november 20.Dr. Gyulainé Garai Adrienneelőrejelző

Forrás: ONTSZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

magzat felpuffadása (magzati emfizema)

az elhalt és —>méhben rekedt ->magzatban alakul ki, ha rothasztó baktériumokkal... Tovább

idomítás

az állatok viselkedésében bizonyos ->feltételes reflexeket kialakító emberi tevékenység.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.