Nagyon jó hír a méhészeknek!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága után kedden a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer- biztonsági Bizottság, mint a témáért felelős szakbizottság is elfogadta azokat az új szabályokat, amelyek átláthatóbbá teszik az unióban forgalmazott mézek származását a fogyasztók számára - közölte a javaslatot előterjesztő két fideszes európai parlamenti képviselő.
Áder János és Glattfelder Béla elfogadott módosító indítványa arra irányult, hogy a címkén kötelezően meg kelljen jelölni az európai és Európán kívülről származó méz arányát is, méghozzá abban a sorrendben, ahogy azokat a termék tartalmazza. Amennyiben az EU-n kívülről származó méz aránya meghaladja az EU-n belülről származót, akkor a címkén az "EU-n kívüli" kifejezésnek kell előre kerülnie, nem pedig fordítva, ahogy azt a gyártók ma teszik."Ez az eredmény jelentősen hozzájárul az európai fogyasztók fokozottabb védelméhez, hiszen alapvető joguk tudni, hogy az általuk megvásárolt termékeknek mi a pontos összetétele. Magyarország számára azért is különösen jelentősek - a magyar méhészek régi követeléseit megfogalmazott, elfogadott módosító indítványok -, mert az Európai Unióban hazánk mézexportja a legjelentősebb" - áll a közleményben.
Hirdetés
A magyar néppárti képviselők azért javasolták a módosítást, mert gyakran előfordul, hogy a mézfeldolgozók az európai mézhez olcsóbb, ám gyengébb minőségű EU-n kívülről származó mézet kevernek. A gyártók - a költségek enyhítése végett - túlnyomó részben Kínából származó mézet használnak, amihez elenyésző mennyiségű európai mézet kevernek - emlékeztetnek közleményükben a képviselők.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

21/2006. (III. 17.) FVM rendelet

a fontos és bizalmas munkakörökrõl, valamint a biztonsági ellenõrzés szintjérõl szóló... Tovább

cukorrépa vegyszeres gyomirtása

a cukorrépában alkalmazható gyomirtó szerek ált. rövid hatástarta-múak és az évelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés