Medvehagymaszezon 2020

hirdetes

Itt a medvehagymaszezon

SzSz
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Március közepén megkezdődött a medvehagyma szezonja, így naponta saját fogyasztásra legfeljebb két kilogramm gyűjthető. 

Medvehagyma

A medvehagyma szezonja március végére, április elejére esik általában. Ez a növény kora tasvasszal jelenik meg, ahogyan a virág is. A medvehagyma igen jótékony hatású növény, hiszen kedvezően hat a vérkeringésre és az emésztő rendszerre. Emellett rendkívül finom, friss íze van, és számos felhasználási módja ismert. 

Medvehagyma vs. gyöngyvirág

Tavasszal sokat találni belőle az erdőben, így ilyenkor sokak kedvenc elfoglaltságává válik a medvehagyma gyűjtése. Nagyon fontos azonban odafigyelni, hiszen összetéveszthető a gyöngyvirág leveleivel, amely viszont mérgező. Éppen ezért érdemes a medvehagyma szedését már most a szezon elejére időzíteni, mivel a gyöngyvirág ilyenkor még nem bújik elő. 

Amennyiben szeretnénk biztosra menni, nagyon egyszerűen megkülönböztethetjük a két növényt egymástól. A levél dörzsölése során, ha hagymaszagot érzünk, akkor medvehagymába botlottunk. Érdemes azonban figyelni abban az esetben is, ha piacon várásolnánk medvehagymát. Lehetőleg az alkalmi árusokat és a jelöletlen termékeket jobb elkerülni! A medvehagymát fogyasztás előtt pedig mindig alaposan mossuk meg, akár vásároltuk, akár mi magunk szedtük. 

hirdetes

A medvehagyma gyűjtése

Fontos tudnia minden medvehagyma kedvelőnek, hogy gyűjtésére állami szabályozás vonatkozik, így érdemes figyelembe venni az alábbiakat: 

hirdetes

A medvehagymát kizárólag saját fogyasztásra szedhetjük, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A természetvédelmi területekről az illetékes erdőgazdaság vagy a nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság tud tájékoztatást adni. 

Kereskedelmi célú medvehagyma gyűjtés esetén minden esetben engedély szükséges! Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.

A kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, mint minden élelmiszerre. Ezáltal a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Így vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a szükséges adatok fel vannak-e tüntetve. Ezzel pedig könnyen elkerülhetjük az illegális termék vásárlását. 

Medvehagymás receptek

A medvehagymát számtalan ételbe beilleszthető. Készíthetünk belőle akár krémlevest, főzeléket, pestot, de hozzáadhatjuk húsokhoz, rakott ételekhez vagy pedig hagyományos medvehagymás pogácsát is készíthetünk belőle, amelyet már nagymamáinktól láthattunk. A medvehagyma íze a vöröshagyma és a fokhagyma között lehet, azonban nem olyan intenzív, inkább frissítő. Érdemes kísérletezni vele, isteni finom!

Ezt a medvehagymás pogácsa receptet érdemes kipróbálnod!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

fitotron

növ.-i kísérleti berendezés. Olyan szabályozható környezeti körülmények (táptalaj, hő-... Tovább

étvágy

az éhséggel kapcsolatos, de attól mégis eltérő fogalom; az állatot evésre ösztönzi és... Tovább

Tovább a lexikonra