Hamisítják a magyar magalicahúst Japánban

Hamisítják a magyar magalicahúst Japánban

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Piaci feltételezések szerint "hamis" mangalicahúst szállítanak Magyarországról Japánba, ahol azt a piaci ár alatt értékesítik - mondta Kovács László, a szegedi Pick Szeged Zrt. elnök- vezérigazgatója az AGRARHASZON.HU-nak
Hamisítják a magyar magalicahúst Japánban

"A múlt hét legvégén nagy felháborodással értesültünk arról a mangalica termékeink fő exportpiacának számító Japánból, hogy japán nagykereskedők magyar mangalicahúst kínálnak a japán piacon, rendkívül alacsony áron" - mondta a vezérigazgató.

A Pick elnök-vezérigazgatója szerint emiatt összedőlhet a kemény munkával kiépített mangalicapiac, ami a magyar mangalicának, a termelőknek és az ország imdidzsének is rendkívül rosszat tenne, nem beszélve a kézzel fogható gazdasági hátrányokról.
Csak bizonyítvány birtokában, egyértelműen beazonosítható módon jelölt terméket lehet mangalicának nevezni, a Pick azonnal informálódott, hogyan kerülhetett ilyen termék Japánba, mivel a Magyarországon működő Mangalica Szövetség a Picken kívül senkinek nem adott ki mangalicasertésre vonatkozó igazolást. Hamar egyértelművé vált: Japánba olyan termék derült ki Magyarországól, amelyre a szövetség nem adott ki igazolást. Feltételezések szerint az áru egy a kiskunfélegyházi cégtől származott. "Lehet kivinni valódi mangalicahúst, de ezt a vonatkozó kormányrendelet alapján igazolással kell ellátni" - magyarázta Kovács László. Amennyiben valaki ilyen igazolással szerez be élőállatot, annak az ára jelenleg másfélszerese, mint a "normál sertésé" - tette hozzá.
A Pick Szeged Zrt. levélben kéri a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM) azonnali intézkedését abban, hogy vizsgálja ki és akadályozza meg az illegálisan kiszállított hús további kiáramlását, stegyen intézkedést arra vonatkozóan, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Továbbá vizsgálja meg, hogy valójában milyen módon is került ki illegálisan a termék és tartassa be az ide vonatkozó előírásokat és rendeleteket.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Langusta (HI 0057)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

lúdalakúak (Anseriformes)

a madarak osztályának egyik rendje. Jellemző közös sajátságuk a csőralakulás; a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés