Nem jöttek a malaclopók

Nem jöttek a malaclopók

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ötezer forinttal esett a választási malac ára a nagykőrösi vásárban. Vasárnap kedvetlenül számoltak kasszát a sertéstartók a kőrösi sokadalomban. Hiába nőtt óriásira a Magdolna-napi vásár, kevés vevő köszönt feléjük. Elmaradtak a romániai kiszállítók, akik tavaly év vége óta irányítják a magyarországi sertéspiacot.
Nem jöttek a malaclopók

Pár hete a lajosmizsei vásárban még megjelentek, két-három hónapja pedig helybe is mentek a jószágokért, és 16-18 ezer forintot adtak a választásiak darabjáért. Előbb-utóbb telítődnek a romániai hizlaldák, melyek az amerikai érdekeltségű, hatalmas temesvári vágóhíd ellátására szerződtek. A kiszállítás rendjét szigorították, az is befolyásolja a keresletet, ezért legalább 5 ezer forinttal esett a malacok ára most Kőrösön a kora tavaszi vásárhoz képest.

A forgalom visszaesése azonban inkább csak az ország belsejében jellemző. A határhoz közeli településekről még mindig jelentős a kivitel, de azt kontrollálni nem lehet azóta, hogy megszűnt a vámellenőrzés.
– A határnál nincsenek állatorvosi ellenőrzési pontok, az élő sertéseket magánterületről állatorvosi iratok nélkül szállítják román rendszámú teherautókon, furgonban vagy személykocsi csomagtartójában. Mondhatni, kilopják a jószágot – sorolta egy csongrádi gazdaság tulajdonosa.
Az Alföldön a nagykőrösi havi vásárokban derül ki, mit ér a ló. Tegnap szép számmal hajtottak fel igásokat és telivéreket, lényegében a kora tavaszi árakon adták az állatokat. A lópiac hoszszú ideje mozdulatlan, a tenyésztők a kereslet csökkenésére számítanak, mivel a lovaspanzióknak, lovardáknak és egyéb turisztikai vállalkozásoknak sem megy jól a bolt a gazdasági válságban.
Tegnap is azoknak állt a vásár, akik szezonális iparcikkeket rakodtak ki. A kádárok már a szüretet emlegették nagy mennyiségű hordóval, dézsákkal s egyéb szőlész-borászati eszközökkel. Az őszi-téli ruházati cikkek beszerzése is szokás már ilyenkor, kevesek hagyják ki, mert most is úgy van az, ahogy régóta: a vásárfia majdnem mindig olcsóbb, mintha boltba menne érte az ember.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

kaparólapos trágyakihúzó

a mechanikus trágyakihúzók egyik fajtája, az istállóban kiépített trágyacsatornából... Tovább

felszín alatti nyomócsöves öntözőtelep

öntözésre alkalmas csőhálózattal berendezett terület, amelynél az azbesztcement v. műanyag... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés