notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

Hirdetés

Magyarország legszebb botanikus kertjei

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is. A botanikus kerteket sokan füvészkertként is ismerik, olyan szabadtéri vagy részben üvegházi növénygyűjteményt jelöl, melyben a növényeket oktató, tudományos és ismeretterjesztő céllal, különböző szempontok szerint csoportosítva mutatják be. A botanikus kert fás szárú növények bemutatására szakosodott fajtája az arborétum. Az alábbiakban megismertetjük Magyarország, legszebb, leghíresebb, legnagyobb botanikus kertjeit.

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

Lapozd végig a galériát és ismerd meg a legszebb botanikus kerteket Hazánkban

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

Budapesten található Hazánk első botanikus kertje, 1771-ben Nagyszombaton az orvostudomány és az orvostan-hallgatók képzésének segítségére alapították, több költözés után, 1847-től található jelenlegi helyén a VIII. Kerületben. Sokan ismerik Molnár Ferenc regényéből, A Pál utcai fiúkból, ugyanis a botanikus kert öreg pálmaháza volt Nemecsek Ernő és barátai búvóhelye. Leghíresebb nevezetessége az országban első és sokáig egyetlen Victoria-ház, de büszkeségei közé tartoznak akert legöregebb fái, többek között a 150 évnél idősebb páfrányfenyők vagy az orchidea-, illetve a kaktuszgyűjtemény. 1960 óta természetvédelmi terülte, 2005 óta a Magyar Örökség díj tulajdonosa, 2006 óta pedig Kulturális Örökség.

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

A 17 hektáros kertben jelenleg nagyjából 4000 fás szárú és 2000 lágyszárú növény található meg a soproni botanikus kertben, több intenzív gondozást igénylő lágyszárú gyűjtemény, sziklakert várja az ide érkezőket. Rengeteg ritka honos vagy exóta fajt megtalálhatunk, a hazai flórából 149 védett vagy fokozottan védett növényfaj él itt, például erdei ciklámen, győzedelmes hagyma, vidrafű, magyarföldi husáng, magyar nőszirom, óriás mamutfenyő, örökzöld mamutfenyő. A parknak botanikai célra való átalakítása 1922-ben vette kezdetét, 1929-ben került sor a sportpályák betelepítésére, főleg örökzöldekkel. A kert azóta többször átalakult, mai területe nagyjából 17 hektár. 1978 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület.

Hirdetés

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

A Hármas-Kőrös egyik holtága mentén alakult ki hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményét tartalmazó arborétum. Találhatók benne 100 évet megélt mocsárciprusok, illetve mamutfenyők. Sokan Pepi-kertként ismerik ezt a 82 hektáron elterülő kertet. Mára már országos védettségű természetvédelmi területté vált.

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

Pest megyében, Veresegyház közelében és Őrbottyán szomszédságában találhatjuk Magyarország legnagyobb botanikus kertjét. Természetvédelmi területnek számít, nagyjából 30 hektáron helyezkedik el, a kertben 13000 növényfajt figyelhetünk meg, felbecsülhetetlen nemzeti értéknek számít, mivel Európában is egyedülállónak számít. Különösen gazdag a fás szárú növények gyűjteménye, 3300 fa és cserje található a botanikus kert területén, köztük láthatunk juhart, kőrist, berkenyét, borókát, lonc-, orgonafajokat, madárbirseket és még sorolhatnánk. Érdemes ősszel ellátogatni Vácrátótra, a tavak és a növények különleges hangulatot teremtenek.

Hirdetés

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.


Veszprém megyében, Zircen található Magyarország legmagasabban fekvő arborétuma. A telepítéseket az 1800-as évek elején kezdték meg az itteni ciszterci rend tagjai. 18 hektáron terül el az arborétum, az apátság angolkertjéből létre hozott park 600 fa-, és cserjefajt tartalmaz, többek között egy 400 évesre becsült kocsányos tölgy, szilfák, borókák, hársfák találhatók itt. Híres az itt csordogáló Cuha-patakról, illetve az általa táplált tóról, melyben található egy kis sziget, a Filagória.

 

 

 

Forrás: wikipédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-09

Vágjunk bele az önellátó életmódba – Előnyök/hátrányok szakértőktől!

Az önellátó életmód útja rögös és hosszú, éppen ezért szeretnénk nektek segítséget nyújtani mostani cikkünkkel, melyből minden kiderül az önellátó életmódról!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-06

Megállíthatatlan az ausztrál pokol, elképesztőek a károk

Ausztrália lángokban áll, de nem is akármilyen lángokban, az utóbbi évtizedek legnagyobb pokla sújtja a kontinens, ráadásul szinte megállíthatatlanok a lángok.

2020-01-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

2020-01-09

A világ legnagyobb állatkínzója vagy, ha kint tartod a kutyád!

Te is kint tartod a kutyádat a szabadban? Te vagy a világ legnagyobb állatkínzója, nem tudtad? Pedig így van, nem szabad kint tartani a kutyát a szabadban!

2020-01-13

Kellemetlen, de védett lakótárs – Így védekezz a menyét ellen!

A menyét sajnos sok esetben okoz bosszúságot számunkra, ez leginkább akkor igaz, ha tyúkokat tartunk, ugyanis a menyét előszeretettel fogyasztja el ezeket a jószágokat.

2020-01-16

Elgondolkodtató válasz Greta Thunbergnek és a többi környezetvédő fiatalnak!

Greta Thunberg kirohanásának, és azoknak a fiataloknak szól a Sky News műsorvezetőjének üzenete, akik a klímaváltozás ellen tüntetnek minden nap. Nézzük, mi is áll benne!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
448 835
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
448 835
Közösség

Egri Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Eger Barkóczy u. 7. 3300 Magyarország Tovább

Hevesi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Heves Szabadság u. 1. 3360 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 165

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Talajművelés Tudomány webáruház