notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

Hirdetés

Magyarország legszebb botanikus kertjei

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is. A botanikus kerteket sokan füvészkertként is ismerik, olyan szabadtéri vagy részben üvegházi növénygyűjteményt jelöl, melyben a növényeket oktató, tudományos és ismeretterjesztő céllal, különböző szempontok szerint csoportosítva mutatják be. A botanikus kert fás szárú növények bemutatására szakosodott fajtája az arborétum. Az alábbiakban megismertetjük Magyarország, legszebb, leghíresebb, legnagyobb botanikus kertjeit.

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

Lapozd végig a galériát és ismerd meg a legszebb botanikus kerteket Hazánkban

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

Budapesten található Hazánk első botanikus kertje, 1771-ben Nagyszombaton az orvostudomány és az orvostan-hallgatók képzésének segítségére alapították, több költözés után, 1847-től található jelenlegi helyén a VIII. Kerületben. Sokan ismerik Molnár Ferenc regényéből, A Pál utcai fiúkból, ugyanis a botanikus kert öreg pálmaháza volt Nemecsek Ernő és barátai búvóhelye. Leghíresebb nevezetessége az országban első és sokáig egyetlen Victoria-ház, de büszkeségei közé tartoznak akert legöregebb fái, többek között a 150 évnél idősebb páfrányfenyők vagy az orchidea-, illetve a kaktuszgyűjtemény. 1960 óta természetvédelmi terülte, 2005 óta a Magyar Örökség díj tulajdonosa, 2006 óta pedig Kulturális Örökség.

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

A 17 hektáros kertben jelenleg nagyjából 4000 fás szárú és 2000 lágyszárú növény található meg a soproni botanikus kertben, több intenzív gondozást igénylő lágyszárú gyűjtemény, sziklakert várja az ide érkezőket. Rengeteg ritka honos vagy exóta fajt megtalálhatunk, a hazai flórából 149 védett vagy fokozottan védett növényfaj él itt, például erdei ciklámen, győzedelmes hagyma, vidrafű, magyarföldi husáng, magyar nőszirom, óriás mamutfenyő, örökzöld mamutfenyő. A parknak botanikai célra való átalakítása 1922-ben vette kezdetét, 1929-ben került sor a sportpályák betelepítésére, főleg örökzöldekkel. A kert azóta többször átalakult, mai területe nagyjából 17 hektár. 1978 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület.

Hirdetés

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

A Hármas-Kőrös egyik holtága mentén alakult ki hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményét tartalmazó arborétum. Találhatók benne 100 évet megélt mocsárciprusok, illetve mamutfenyők. Sokan Pepi-kertként ismerik ezt a 82 hektáron elterülő kertet. Mára már országos védettségű természetvédelmi területté vált.

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.

Pest megyében, Veresegyház közelében és Őrbottyán szomszédságában találhatjuk Magyarország legnagyobb botanikus kertjét. Természetvédelmi területnek számít, nagyjából 30 hektáron helyezkedik el, a kertben 13000 növényfajt figyelhetünk meg, felbecsülhetetlen nemzeti értéknek számít, mivel Európában is egyedülállónak számít. Különösen gazdag a fás szárú növények gyűjteménye, 3300 fa és cserje található a botanikus kert területén, köztük láthatunk juhart, kőrist, berkenyét, borókát, lonc-, orgonafajokat, madárbirseket és még sorolhatnánk. Érdemes ősszel ellátogatni Vácrátótra, a tavak és a növények különleges hangulatot teremtenek.

Hirdetés

 

 

 

Magyarország tele van szebbnél szebb erdőkkel, tájakkal és többek között gyönyörű botanikus kertekkel is.


Veszprém megyében, Zircen található Magyarország legmagasabban fekvő arborétuma. A telepítéseket az 1800-as évek elején kezdték meg az itteni ciszterci rend tagjai. 18 hektáron terül el az arborétum, az apátság angolkertjéből létre hozott park 600 fa-, és cserjefajt tartalmaz, többek között egy 400 évesre becsült kocsányos tölgy, szilfák, borókák, hársfák találhatók itt. Híres az itt csordogáló Cuha-patakról, illetve az általa táplált tóról, melyben található egy kis sziget, a Filagória.

 

 

 

Forrás: wikipédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2019-09-12

Ősszel termeszthető fűszernövények

Ősszel is termeszthetünk fűszernövényeket, mostani cikkemben azokat a fűszernövényeket mutatom be nektek, amiket ősszel is lehet termeszteni!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-09-06

Két kártékony csigafaj túrhatja ki az őshonos éticsigát – A lakosság segítségét kérik!

Kártékony csigafajok szoríthatják ki Magyarországról az egész Európában őshonos éticsigát. Mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a két új csigafajt, érdemes megismerni őket!

2019-08-26

Áldás vagy átok? - A földönkívülinek tartott alkörmös

Nagyon sokan nem ismerik még ezt a sokoldalú növényt, pedig szinte mindenhol lehet vele találkozni. Most bemutatom nektek az alkörmöst, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2019-08-26

Ébredj, és ültess (legalább) egy fát te is!

Egyre nagyobb a baj, és ha nem cselekszünk időben, akkor előbb-utóbb késő lesz. Ültess te is egy fát, mostani cikkemben elmondom, ez miért olyan fontos!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
300 762
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 895 497
Közösség

életkor meghatározása

nélkülözhetetlen az állatok termelésének, küllemének, értékének és... Tovább

talajfertőtlenítő szerek

a talajban levő, kárt okozó élőlények (—>-mikroorganizmusok, állatok) ellen használt... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 165

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Talajművelés Tudomány webáruház